Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Orkanen Harvey

Vannmengdene var så enorme at storbyen sank to centimeter: - Bøyde jordskorpa

Orkanen Harvey skapte stor flom i Houston.

Store vannmengder: Storbyen Houston har sunket to centimeter i terrenget som følge av oversvømmelse, ifølge NASA. Her to bilder av en av Houstons forstader - tatt før og etter orkanen Harvey. Foto: DigitalGlobe via AP / NTB Scanpix
Store vannmengder: Storbyen Houston har sunket to centimeter i terrenget som følge av oversvømmelse, ifølge NASA. Her to bilder av en av Houstons forstader - tatt før og etter orkanen Harvey. Foto: DigitalGlobe via AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For to uker siden traff orkanen Harvey de amerikanske delstatene Texas og Louisiana med stor kraft.

Minst 37 mennesker antas å ha dødd som følge av uværet og den påfølge flommen, samtidig som Harvey forårsaket skader for enorme pengesummer.

Dette blant annet i Houston – en millionby som nå ligger to centimeter lavere i terrenget enn før stormen, ifølge Sky News.

IRMA: Innbyggere i Karibia og den amerikanske delstaten Florida er i gang med forberedelsene til enda en orkan. Vis mer

Kanalen viser til beregninger gjort av NASA, og postdoktor Chris Milliner.

- GPS-informasjon viser at oversvømmelsen var så stor at den bøyde jordskorpa, og dyttet Houston nedover, skriver Milliner på Twitter der han også viser til en grafikk over de geografiske endringene:

Historisk orkan

Endringene kom som følge av det Sky News omtaler som USAs kraftigste tropiske regnværet noen gang. På en målestasjon ble det målt nesten 132 centimeter med nedbør i løpet av fem døgn.

Myndighetene i Texas har anslått at gjenoppbyggingen etter orkanen kan koste opptil 180 milliarder dollar.

Det tilsvarer drøyt 1 400 milliarder kroner.

- Dette er enorme vannmengder. Nærmest ufattelig, sa Hans Olav Hygen, klimaforsker ved Meteorologisk institutt, til Dagbladet da Harvey fortsatt herjet med Texas og Louisiana.

Irma stilner

Da orkanen stilnet, ble den raskt etterfulgt av orkanen Irma. Den kommer til å treffe kysten av Florida seinere i dag.

Ifølge USAs nasjonale orkansenter har Irma svekket seg og har nå en vindstyrke på opp mot 70 meter i sekundet. Men orkanen regnes fortsatt som svært farlig, og i USA har nærmere én million mennesker fått ordre om å evakuere.

I Karibia er 14 mennesker hittil bekreftet omkommet, men dødstallet er ventet å stige, ifølge TT som siteres av NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!