FLOM I FARGO: En av Fargos innbyggere prøver å pumpe vannet vekk.   FOTO: REUTERS/Eric Miller
FLOM I FARGO: En av Fargos innbyggere prøver å pumpe vannet vekk. FOTO: REUTERS/Eric MillerVis mer

Vannstanden stiger i Fargo

- Skal ut og lempe sandsekker i morgen, sier norsk student.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Red River i North Dakota i USA har nå rekordhøy vannstand etter å ha steget tolv meter, og hundrevis er evakuert fra sine egne boliger, sykehus og sykehjem etter flom i byen Fargo.

Det ble slått alarm etter at en demning begynte å slå sprekker i Fargo tidligere i dag, og 150 hus i området rundt demningen ble evakuert. Vannstanden er nå høyere enn på 112 år, og det er ventet at vannstanden kommer til å fortsette å stige fram til lørdag, ifølge CNN.

Ifølge NTB frykter amerikanske myndigheter nå at så mange som 30 000 mennesker kan bli hjemløse etter flommen.

Store mengder frivillige jobber nå med å sikre de utsatte demningene med sandsekker, men myndighetene er usikre på hvor godt det vil hjelpe i lengden.

- Skolen vår er stengt, og mange har vært ute for å hjelpe til med å legge ut sandsekker. Vi er flere som skal melde oss til å hjelpe i morgen, sier Therese Borkenhagen (22) til Dagbladet.

Bekymret
Hun er student på University of North Dakota i Fargos naboby Grand Forks, som også ligger i den flate Red River-dalen. Hun forteller at flere har blitt evakuert fra enkelte områder i byen, der det er flere norske studenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Byen ble hardt rammet av en storflom i 1997. Den gangen gikk elva høyere enn beregnet, og det holdt ikke med sandsekker for å hindre storflom.

I FLOMOMRÅDET: Therese Borkenhagen (t.v.) og Victoria Hvarving er studenter på University of North Dakota. Hun forteller at flere har blitt evakuert fra enkelte områder i byen, der det er flere norske studenter. (FOTO: Therese Borkenhagen)
I FLOMOMRÅDET: Therese Borkenhagen (t.v.) og Victoria Hvarving er studenter på University of North Dakota. Hun forteller at flere har blitt evakuert fra enkelte områder i byen, der det er flere norske studenter. (FOTO: Therese Borkenhagen) Vis mer

- Det er skummelt hvis vi må evakuere, for da kan det bli vanskelig å finne et sted å dra. Jeg tror mange begynner å bli bekymret nå, spesielt på grunn av det som skjedde i 1997, sier Therese.

Ordføreren i Fargo sier nå at han ønsker flere personer evakuert vekk fra området. Ordfører Dennis Walaker opplyser at det er satt inn 800 nye medlemmer av nasjonalgarden for å patruljere demningene i jakt på sprekker, i tillegg til de over 900 som allerede er på plass, ifølge Valley News Live.

- De vurderer å stenge av en bro inn til byen, og flere veier er stengt. Vi kjørte forbi veier der vi bare kunne se toppen på trafikkskiltene som stakk opp over vannet.

De jobber i vanskelige forhold med mye vind og kaldt vær. Etter at det ble sendt ut flomvarsel for en ukes tid siden, har det vært konstand regn og snø, noe som gjør at det er blitt ekstra mye vann, forteller Therese.

- Det har snødd ekstra mye etter en snøstorm tidligere i uka, og når denne snøen smelter fryktes det at vannet vil stige mer.

Frykter for høy vannstand
Det er minst 6000 frivillige i sving i Fargo, og frivillige og Røde Kors-mannskaper jobber også på spreng i byene Grand Forks, Bismarck og Moorhead.

FLOM: - Mange begynner å bli bekymret, sier Therese Borkenhagen. (Foto: Therese Borkenhagen)
FLOM: - Mange begynner å bli bekymret, sier Therese Borkenhagen. (Foto: Therese Borkenhagen) Vis mer

Dikene rundt Fargo er bygget for å holde med en vannstand på opp mot 13 meter, men det er nå fare for at vannet vil gå akkurat så høyt, skriver KFGO News. Det er vanskelig å si hva konsekvensene blir, sier ekspertene.

- På et punkt, spesielt når man har å gjøre med rekordnivåer, kommer man dit at det ikke er mer man kan gjøre. Da må man bare komme seg vekk, sier David Slattery i den nasjonale værmeldingstjenesten til CNN.

Myndighetene oppfordrer nå folk til å holde seg borte fra demningene hvis de ikke jobber med evakueringen. I løpet av de siste dagene har en CNN-journalist og sju andre blitt arrestert for å stå oppå sandsekkene, ifølge nyhetsbyrået AP.

- Du risikerer en $1,000 bot om du ferdes på kantene av elven, kan Therese fortelle.

Ber Obama holde seg unna North Dakota
Janet Napolitano i Homeland Security har bedt president Obama holde seg unna North Dakota og Minneapolis.

FARGO: Ordføreren i Fargo, Dennis Walaker, opplyser at det er satt inn 800 nye medlemmer av nasjonalgarden for å patruljere demningene i jakt på sprekker. (FOTO: Therese Borkenhagen.)
FARGO: Ordføreren i Fargo, Dennis Walaker, opplyser at det er satt inn 800 nye medlemmer av nasjonalgarden for å patruljere demningene i jakt på sprekker. (FOTO: Therese Borkenhagen.) Vis mer

Presidenten har ifølge Foxnews ytret ønske om å befare flomområdet i Fargo, men Napolitano mener samfunnet trenger å fokusere på flommen og ikke sikkerheten rundt et eventuelt president-besøk.

- Presidenten overvåker situasjonen svært nøye, sa Napolitano på en pressekonferanse natt til lørdag.

Foreløpig så er en eventuell evakuering av området på frivillig basis, men Homeland Security har forberedt seg på massiv evakuering hvis det skulle bli nødvendig.

FLOM: En av Fargos innbyggere prøver å lede vannet bort fra sitt hjem.  EPA/CRAIG LASSIG
FLOM: En av Fargos innbyggere prøver å lede vannet bort fra sitt hjem. EPA/CRAIG LASSIG Vis mer