Vannverksjefen imponert over aktor

Forbilledelig framstilling, mente hovedtiltalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLESTRØM (Dagbladet.no): I en pause i rettssaken etter vannverkskandalen på Romerike i dag gikk hovedtiltalte Ivar T. Henriksen rolig bort til Økokrim-aktor Lars Stoltenberg og sa:

- Jeg må si at jeg er imponert over dokumentasjons-gjennomgangen.

Etterpå utdypet han inntrykket overfor Dagbladet.no.

- Jeg synes gjennomgangen av dokumentasjonen var røddig og bra. Den var nøye og godt forberedt, sier Henriksen til Dagbladet.no.

Aktor Lars Stoltenberg smilte av den noe uventede rosen fra hovedtiltalte.

- Ja, han sa vel noe sånn som at den var forbilledlig. Og det er absolutt hyggelig, sier Stoltenberg til Dagbladet.no.

Alvorlig tiltale

I dag startet rettssaken etter vannverksskandalen på Romerike.

IMPONERT: Hovedtiltalte Ivar T. Henriksen erklærte seg ikke skyldig, men lot seg samtidig imponere over aktor Lars Stoltenberg. Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix
IMPONERT: Hovedtiltalte Ivar T. Henriksen erklærte seg ikke skyldig, men lot seg samtidig imponere over aktor Lars Stoltenberg. Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix Vis mer

Ivar T. Henriksen, tidligere sjef for Nedre Romerike Vannverk AS og Sentralrenseanlegget RA-2 gjennom flere tiår, er hovedtiltalt i saken. Han er tiltalt for å ha tappet de offentlige selskapene til egen privat fordel for rundt 70 millioner kroner, gjennom grov korrupsjon, grov utroskap og forsikringssvindel.

I retten i dag nektet Henriksen og de andre tiltalte straffeskyld for samtlige tiltalepunkter, mens selskapet Peab nekter for at de er straffskyldige, samtidig som de erkjenner at en tidligere ansatt kan ha begått uregelmessigheter.

- Planla underslagene lenge

I retten i dag la aktor Lars Stoltenberg stor vekt på at Økokrim mener Ivar T. Henriksen har hatt et langsiktig perspektiv i forhold til det han nå er tiltalt for.

Et av eksemplene fra tiltalen er at Ivar T. Henriksen i 1990 kjøpte en Mercedes lastebil på vegne av vannverket til en verdi av 836 000 kroner. Ifølge tiltalen sørget han for at den i 1994 ble solgt til den nå medtiltalte Eilert Støens selskap for 100 000, der den i salgsfakturaen feilaktig ble beskrevet som vrak.

I 2000 sørget Henriksen ifølge tiltalen for at bilen ble solgt videre til et selskap som hans to barn eide. Men ifølge tiltalen var det Henriksen selv som i hele perioden var i besittelse av lastebilen.

- Det viser at han kan bruke ti år på en prosess for å få tak i en lastebil. Han har hele tiden hatt et langsiktig perspektiv og hatt som en strategi å ha tålmodighet og la tiden jobbe for seg, sier Lars Stoltenberg til Dagbladet.no.

Solgte til underpris til sønnen

Stoltenberg brukte i sitt innledningsforedrag også mye tid på å gå gjennom hvordan vannverket i 1998 kjøpte en kostbar boremaskin. Den ble så ifølge Økokrim benyttet av Ivar T. Henriksens sønn, Pål Henriksen, før den ble solgt for underpris via en stråmann til et selskap Pål Henriksen kontrollerte.

Med alt utstyr som ble anskaffet, hadde riggen en verdi på om lag 17 millioner da den via en av medhjelperne ble overført til sønnens selskap i 2003 for 1 million kroner.

Farmer i Sør-Afrika

Økokrim mener store deler av pengene som er blitt tappet er brukt til å bygge opp et privat jaktparadis bestående av ni farmer i Sør-Afrika.

De fire medtiltalte er alle leverandører og samarbeidspartnere til vannverket, og har ifølge Økokrim bidratt til tappingen i vekslende grad.

IMPONERTE: Aktor Lars Stoltenberg stilte svært godt forberedt.