Vannvittig!

De som trøster seg med at en regntung ferie fører til lavere strømregning, må tro om igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men med pøsregn i høstferien og til langt ut i oktober, kan kanskje strømmen bli billigere. Det er nesten så man fristes til å sukke at viktig kan selv ikke strømprisene være.

-  Været tilsier lavere strømpriser, men markedet frykter for godvær og holder prisene oppe, sier seniorrådgiver Ommund Braut i Norsk Familieøkonomi.

Samstemte

Kraftanalytikere Dagbladet har snakket med er temmelig samstemte i sin vurdering av situasjonen: Fyllingsgraden i de norske vannmagasinene er på vei opp etter at de var nærmest tomme i fjor vår. Men fyllingsgraden er fortsatt mye lavere enn normalt.  Kraftmarkedet forventer høyere strømpriser til høsten. Bare en ordentlig klissvåt og nedbørsrik høst kan hindre strømprisene i å stige.

Regn på feil sted

Henviser vi til alt drittværet i sommer, blir det pekt på at det ikke har regnet mer enn normalt. Nedbøren har dessuten ikke veid opp for den lave snømengden i vinter og raske snøsmeltinga i vår. I Energibedriftenes Landsforening viser de dessuten til «store regionale forskjeller i nedbørsmengden».

Det vil si at regnet har falt ned på feil sted, og ikke der magasinene ligger. Selv ikke flommen i Sverige i forrige uke, som til og med krevde menneskeliv, kommer det lovpriste nordiske kraftmarkedet til gode. For regnet flommet ned i sør, mens magasinene ligger i nord.

Den lave fyllingsgraden i magasinene og forbruksveksten som må dekkes opp med dyr import, er energibedriftenes forklaring på at strømprisen i Norge er fortsatt historisk høy. Sommerprisen, som før betydde lavpris, ligger nå godt over tidligere års vinterpriser da strømmen normalt er dyrest: I januar 2001 var prisen i spotmarkedet 21-22 øre per kilowatt-time (kWh). I sommer har spotprisen ligget rundt 25 øre kWh.

-  Vis muskler

-  Skal vi ha håp om å se igjen priser rundt 20 øre per kWh, må det ekstreme nedbørsmengder til, sier redaktør Kjell Rønningsbakk i Kraftnytt som driver analyse- og nyhetstjeneste om kraftmarkedet.

-  Dessuten driver kraftprodusentene sitt vedvarende spill overfor opinionen, sier Rønningsbakk ned henvisning til gårsdagens radiomeldinger som varslet enda høyere strømpriser:

-  Dette er ledd i et press fra dem som dels ønsker økt vannkraftutbygging, dels søker aksept for gasskraftutbygging uten CO{-2}-rensning og generelt arbeider for å få folk til å akseptere høyere strømpriser, sier Rønningsbakk.

-  Vi må nok belage oss på gradvis høyere strømpriser, sier Braut i Norsk Familieøkonomi. Han råder private forbrukere å være mer bevisste på hva vi bruker strøm til. Dessuten anbefaler han oss å vise muskler å skifte strømleverandør oftere.