Vansiret av rynkemiddel

Svenske Evalena Lantz (49) fikk ansiktet ødelagt av rynkemiddelet Matridex.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har mistet to år av mitt liv. Legen understreket at middelet var ufarlig, sier Evalena Lantz til den svenske avisa Expressen.

Hun har nå anmeldt den norske legen både til politiet og klaget ham inn for helsetilsynet, etter behandlingen hun fikk under et kurs i Kristiansand for to år siden.

Legen kurset pasienter

Den anmeldte legen holder flere kurs i året. Deltakerne er vanligvis leger eller sykepleiere. Etter kursene utsteder legen sertifikater til dem han mener fortjener det.

- Hun er sykepleier og var der for å lære å sette slike sprøyter selv. Deltakerne satte sprøyter på hverandre, og det var to deltakere som behandlet henne, sier han til Dagbladet.

Byller som sprakk

Evalena Lantz ante uråd allerede dagen etter at legen hadde satt sprøytene med Matridex. Hun fikk en blå stripe over kinnet, noe som kan være tegn på blodforgiftning. Etter hvert fikk hun byller, som laget fordypninger i kinnene hennes når de sprakk. 49-åringen søkte hjelp hos legen flere ganger, men forgjeves.

- Han var veldig nonchalant og ville ikke engang prate om innsprøytningen jeg hadde fått, sier Lantz.

Legen tilbakeviser at han skal ha opptrådt nonchalant.

- Det er ikke riktig at jeg har avslått å behandle henne. Jeg har behandlet henne flere ganger etterpå, og blant annet tømt betennelsesverk fra kinnet hennes, sier legen til Dagbladet.

Den norske legen mener at han ikke er skyld i kvinnens lidelse.

- Jeg setter over 2000 slike sprøyter i året, og denne reaksjonen har jeg aldri sett før. Metoden er sikker i bruk, og jeg kan bare gjette på hva som er årsaken til plagene hennes, sier legen, som forteller at Lantz stilte frivillig opp til behandlingen under kurset.

Han hevder selv at beskyldningene som nå rettes mot ham er en hevn fra Lantzs side.

- Hevn, sier legen

- Jeg valgte å ikke gi henne sertifiseringen, fordi jeg mente at hun ikke er flink nok. Etter det kom beskyldningene, sier legen.

Etter to år med lidelser har Lantz nå fått konstatert at vevet i kinnene hennes er dødt. Hun må opereres for 50000 kroner, hvis hun skal få tilbake sitt gamle ansikt.

Den svenske plastikkirurgen Christer Lindqvist advarer sterkt mot Matridex.

- Jeg har aldri før sett et middel som har gitt så store problemer så raskt. Det er ekstremt uheldig å sprøyte dette inn i ansiktet på folk, sier Lindqvist til Expressen.

Flere plastikkirurger Dagbladet har vært i kontakt med, har aldri hørt om Matridex. Kosmetisk kirurg Jarl Bunæs ved Klinikk Bunæs kjenner imidlertid til at det har vært i bruk i Norge.

- Stoffet er ikke gjennomprøvd nok til at vi har valgt å bruke det, sier han.

ETTER: Allerede dagen etter behandlingen med Matridex ante Evalena Lantz uråd, da hun fikk en blå stripe over kinnet. Etter hvert fikk hun byller, som laget fordypninger i kinnene hennes når de sprakk.
FØR: Slik så Evalena Lantz ut før kurset i Kristiansand for to år siden, der den nå anmeldte norske legen holdt flere kurs der Lantz og andre selv skulle lære å sette sprøyter med Matridex.