Vanskelig å droppe medisinene

- Mange leger vet ikke når det kan være riktig å ikke bruke legemidler, sier avdelingsdirektør i Helsetilsynet, Marit Andrew, til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Professor i sosialmedisin, Per Fugelli, tok i Dagbladet i går til orde for at pasienter ikke ukritisk bør si ja takk til all medisin som legene vil skrive ut. Mange av pillene vi sluker er nemlig helt uten virkning. Flere pasienter ville blitt raskere friske om de heller trimmet eller la om kostholdet.

Må være nyttig

- Legemidler skal brukes der det er godt dokumentert og nyttig, ikke ellers, sier Marit Andrew. Hun medgir at det er vanskelig for legen å trekke de klare grensene.
- I markedsføringen hevdes det gjerne at bruk av bestemte legemidler både er nødvendig og nyttig. Det betyr ikke at legemidler alltid er det beste alternativet. Noen pasienter har for eksempel økt risiko for høyt blodtrykk. Men det er ingen garanti for at de som får behandling med legemidler reduserer faren for å bli rammet av slag, sier Andrew.

Må vite mer

Helsetilsynet har i dag ingen ferdig strategi på hvordan legemiddelbruken skal gjøres mer rasjonell.

- Vi må vite mer om bruk av reseptblokka gjennom en bedre legemiddelstatistikk før vi vet hva vi skal gjøre. I den grad det er mye unødvendig legemiddelbruk, må vi samarbeide med blant andre legene for å få forbruket ned, sier avdelingsdirektøren.

Hun mener også at det blir lettere å få riktigere medisinbruk dersom legene samarbeider mer med pasientene.

- Pasienter bør i større grad tas med på beslutningene, sier Andrew.