- Vanskelig å få de riktige bildene fra PST

Pengebeviset mot Arne Treholt var falskt, påstås det i ny bok.

MED TEIPRESTER: På dette bildet er det teiprester over låsemekanismen til høyre, sier forfatterne. De mener det kommer fra en teip som er tatt av i etterkant at kofferten er fraktet fra åstedet, i motsetning til POT, som la fram dette bildet som et åstedsbilde tatt på senga til Treholt. Foto: PST
MED TEIPRESTER: På dette bildet er det teiprester over låsemekanismen til høyre, sier forfatterne. De mener det kommer fra en teip som er tatt av i etterkant at kofferten er fraktet fra åstedet, i motsetning til POT, som la fram dette bildet som et åstedsbilde tatt på senga til Treholt. Foto: PSTVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I boka «Forfalskningen - Politiets løgn i Treholt-saken», som slippes i dag, hevder Geir Selvik Malthe-Sørenssen og journalist Kjetil Bortelid Mæland at PST, daværende POT, jukset med et åstedsbilde i Treholt-saken. I boka viser de hvordan bildene som skulle dokumentere pengefunn i Treholts leilighet før han ble arrestert, i virkeligheten må ha blitt tatt etter at Treholt ble pågrepet.

- Politiet jukset - Politiet jukset med pengebeviset. Vi har fremskaffet ugjendrivelig bevis for at bildene, som skulle dokumentere pengefunn i Treholts leilighet før han ble arrestert, i virkeligheten må ha blitt tatt etter at Treholt ble pågrepet. Bildene er rett og slett konstruert i ettertid. De er ikke tatt i Treholt leilighet. Sannsynligvis ble de tatt i overvåkingspolitiets lokaler i politihuset på Grønland i Oslo, sier Malthe-Sørenssen til Aftenposten.

Malthe-Sørenssen sier til Dagbladet at de ikke har tatt stilling til skyldspørsmålet i spion-saken i boka.
- Men vi mener at saken nå må gjenopptas på bakgrunn av det vi har funnet, sier Malthe-Sørenssen. Han mener det nå er opp til påtalemyndighetene å ta tak i saken.

- Vi vet at det fortsatt finnes en rekke bildebevis som aldri har blitt offentlig. Jeg regner med at det vil være lettere for påtalemyndighetene å sjekke disse bildene, sier Mathe-Sørenssen.

Vurderer ikke skyld Overfor Dagbladet understreker journalist Kjetil Bortelid Mæland, som til daglig jobber i Nettavisen, at de ikke har ambisjoner om å renvaske Treholt.

- Vi tar ikke opp skyldspørsmålet. Det var jeg opptatt av da vi startet skrivearbeidet før sommeren. Treholtsaken er et enormt kompleks. Bildene er jo åpenbart ikke fabrikkert, POT tok dem jo selv, så dette kan ikke legges på andre, sier Mæland til Dagbladet.

- Hva har vært det vanskeligste med boka?

- Det har ikke vært enkelt å få ut de riktige bildene fra PST. Der har vi møtt en del motstand, på samme måte som også
Gjenopptakelseskommisjonen fikk utlevert feil bilder, sier Mæland.

De to holder pressekonferanse i dag på Litteraturhuset i Oslo. Der vil de presentere en rekke bilder og rapporter de mener underbygger påstanden om fabrikkering av bevis i Treholt-saken.

Deler ut bilder - Vi skal dele ut bilder fra politiet og bilder fra undersøkelser som fotoekspert Helge Hovland har gjort. Hovland har gjort undersøkelser for å se etter teiprester på plata på kofferten. Blant annet har han undersøkt refleksjonen av lys på Fornebu-bildet og hvordan dette ville fortont seg om det var teiprester over låsemekanismen på kofferten, slik det er på åstedsbildet politiet la fram, sier Mæland.

Tidligere POT-ansatte som nå er pensjonert har vært kilder i saken.

- Det som blir offentliggjort av møtet på fjellet med en pensjonert politimann er skrevet slik at man ikke kan kunne spore kilden, sier Mæland.

Mæland vil ikke svare på om de har hatt kilder som i dag arbeider i PST.

Vil lese boka Lasse Qvigstad, daværende aktor i Treholt-saken, sier til Aftenposten at han tar opplysningene ytterst alvorlig.

UTEN TEIPRESTER: På dette bildet mener forfatterne at det ikke er teiprester over kofferten. Bildet er tatt i forkant av åstedsbildet. Foto: PST
UTEN TEIPRESTER: På dette bildet mener forfatterne at det ikke er teiprester over kofferten. Bildet er tatt i forkant av åstedsbildet. Foto: PST Vis mer

- Vi må nå først få lest boken og satt oss nærmere inn i påstandene før vi tar stilling til hvilken måte saken skal følges opp på, sier han.

Arne Treholts forsvarer, Harald Stabell, sier at det vil være oppsiktsvekkende om ikke påtalemyndigheten ber Gjenopptagelseskommisjonen om å gjenåpne saken.

- På grunnlag av den overbevisende dokumentasjon forventer jeg nå at påtalemyndigheten sender en begjæring til gjenopptakelsekommisjonen til gunst for Treholt, sier Stabell til Dagbladet. Han mener det nå er mer enn tilstrekkelig grunnlag for å tilfredstile straffelovens krav til gjenopptakelse av straffesaker. Han er glad for avsløringene i boka.       

- Djeveln ligger i detaljene og det er de små detaljene som avslører politiet i slike saker som denne, sier Stabell.   

Daværende leder for Politiets sikkerhetstjeneste, Jostein Erstad, beskriver på sin side opplysningene om at politiet skal ha konstruert bildet som «tull». Han avviser overfor Aftenposten at politiet skal ha endret bevismateriale i etterkant.

Faksimile av Dagbladet 23. januar 1984: 
Førsteside.  "Spionen gikk rett i fella".
Faksimile av Dagbladet 23. januar 1984: Førsteside. "Spionen gikk rett i fella". Vis mer