Vanskelig å fange fuglene

Vasking av oljeinfisert fugl kan vise seg å bli en tøffere oppgave enn først antatt.

VANSKELIG Å FANGE FUGLENE: Det Panama-registrerte bulkskipet Full City gikk på grunn ved Såstein utenfor Langesund i Telemark, natt til fredag. 
En mengde sjøfugl er blitt tilgriset av oljesølet, og skal nå fanges og vaskes rene. Leder av viltnemda i Bamble, Torstein Dahl, mener det hele er dyreplageri. Foto: Åsmund Isaksen / SCANPIX
VANSKELIG Å FANGE FUGLENE: Det Panama-registrerte bulkskipet Full City gikk på grunn ved Såstein utenfor Langesund i Telemark, natt til fredag. En mengde sjøfugl er blitt tilgriset av oljesølet, og skal nå fanges og vaskes rene. Leder av viltnemda i Bamble, Torstein Dahl, mener det hele er dyreplageri. Foto: Åsmund Isaksen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(LANGESUND/Dagbladet): - Nå har vi forsøkt, men kun klart å få fatt i tre stykker. Personlig tror jeg dette er dyreplageri, forteller Torstein Dahl, leder av viltnemnda i Bamble under en debriefing.

Uttalelsen er ikke uten grunn. Under ettermiddagens jakt på oljeskadd sjøfugl hadde han og de andre jegerne med seg en representant fra Kystverket. Vedkommende dokumenterte dette med filmkamera. Jegerne er av den mening at avliving er den beste løsningen, men der har miljøvernminister Erik Solheim satt foten ned, og nektet en slik praksis.

Dahl forteller at de kommer innpå fuglene, men at disse da bakser seg ned i vannet og opp andre steder. Båtene lar seg ikke manøvrere godt nok. Dermed slipper fuglene unna.

Ikke uenigBiolog og spesialist på vasking av oljeskadd fugl, Karen Tvedt fra Swan, er ikke uenig med viltnemndlederen. Men hun pekte på et vesentlig element.

-Det kan være dette er den rette løsningen, men da må dere ha ressurser. Fem mann med hagler og tre båter er ikke godt nok. 100 mann må til, sier hun.

Tvedt viser til at vasking av fugl er en god løsning, men at fangstteknikkene må læres. Derfor vil hun hente inn folk som kan dette. Det er i tillegg kommet en spesialist fra Belgia, som har bred kunnskap om rehabilitering av oljeskadd vilt. Det hun imidlertid etterspør er at en beredskapsplan også tar hensyn til fauna når katastrofen er ute. Noe viltnemndleder Torstein Dahl sier seg helt enig i. Derfor har man i dag endret metodene for innfanging av oljeinfisert sjøfugl i håp om at fuglene lar seg fange.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer