- Vanskelig å finne de skyldige

Ekspert sier det kan hende de aldri vil bli funnet.

UFATTELIG: Minst 35 personer skal være døde etter en terroraksjon på Domodedovo-flyplassen i Moskva. En norsk Russland-ekspert tror det kan bli vanskelig å finne ut hvem som står bak. Foto: Reuters
UFATTELIG: Minst 35 personer skal være døde etter en terroraksjon på Domodedovo-flyplassen i Moskva. En norsk Russland-ekspert tror det kan bli vanskelig å finne ut hvem som står bak. Foto: ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier Russland-ekspert Tor Bukkvold, som er forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

- Sannsynligheten er stor for at det er opprørsgrupper i Nord-Kaukasus som står bak terroraksjonen på Domodedovo-flyplassen, sier Bukkvold til NTB.

Akkurat hvem som planla og utførte aksjonen som kostet minst 35 mennesker livet, kan det hende at man aldri finner svaret på, frykter han.

- Konflikten som på 1990-tallet startet i Tsjetsjenia, har siden spredt seg til naborepublikkene. Det er mange grupperinger i området, og den islamske opposisjonen er dypt splittet, konstaterer Bukkvold.

- Å finne ut hvilken kollektiv aktør som står bak, kan derfor bli svært vanskelig. Russerne klarte det ikke etter fjorårets terroraksjon mot T-banen i Moskva, sier han.

De to kvinnelige selvmordsbomberne som drepte 40 personer på T-banen i Moskva i fjor, kom begge fra Dagestan. Hvem som hadde sendt dem, er aldri fastslått.

- Det stopper ofte opp ved enkeltpersoner. Det er desperate folk som utfører slike aksjoner, sier Bukkvold.

Selv om den får liten eller ingen omtale i Vesten, er konflikten i Nord-Kaukasus brutal, påpeker han.

- Mange ble drept i kamper mellom opprørere og Moskva-støttede lokale sikkerhetsstyrker i 2010, også sivile, sier han.

Andre Russland-eksperter har knyttet mandagens terroraksjon mot neste års presidentvalg i Russland. De frykter en opptrapping fra de nordkaukasiske opprørernes side fram mot dette.

- Det kan være en sammenheng, men jeg vet ikke helt om jeg tror på dette, sier Bukkvold.

Han er mer redd for vinter-OL i Sotsji i 2014, og han tror at opprørerne ønsker å skape frykt fram mot og under dette arrangementet.

- At de slår til mot et sivilt mål som en flyplass, kan være ledd i dette, mener han.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre fordømmer terroraksjonen på Domodedovo-flyplassen.
 
- Norge fordømmer terrorhandlingen i Moskva, og vi uttrykker dyp medfølelse med dem som er rammet og deres pårørende, sier utenriksministeren. - Det har brutalt har rammet fredelige reisende og skapt frykt og usikkerhet. Vi gir vår støtte til nært internasjonalt samarbeid for å finne og straffe de skyldige, sier Støre.
(NTB)