Vanskelig å fjerne kjemiske våpen i Syria

Verdenssamfunnet står overfor en tidkrevende, kompleks og farlig prosess når det skal ta fra Syria landets kjemiske våpen, mener eksperter.

ENNÅ IKKE PÅ PLASS: FNs observatører i Damaskus i slutten av august. De som skal overvåke ødeleggelsen av Syrias kjemiske våpen er ennå ikke på plass. AFP PHOTO / MOHAMED ABDULLAH Scanpix
ENNÅ IKKE PÅ PLASS: FNs observatører i Damaskus i slutten av august. De som skal overvåke ødeleggelsen av Syrias kjemiske våpen er ennå ikke på plass. AFP PHOTO / MOHAMED ABDULLAH ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GENEVE (NTB-AFP): - Forslaget reiser en rekke rettslige, tekniske og praktiske problemer, skriver BBC i en analyse.

Prosessen ville vært vanskelig også om ikke Syria hadde stått midt oppi en blodig borgerkrig, påpeker den britiske rikskringkastingen.

Avtalen mellom USA og Russland innebærer at Syria innen fredag må legge fram en liste over alle sine kjemiske våpen. Deretter skal hele arsenalet, ett av de største i verden, være ødelagt innen sommeren 2014.

- Det er svært, svært vanskelig, men mulig, sier en amerikansk tjenestemann.

Sikkerhetsproblem Hvordan prosessen faktisk blir, er fortsatt høyst uklart. Blant annet er det usikkert om avtalen vil kreve et vedtak i FNs sikkerhetsråd eller fra FNs generalsekretær.

Likevel blekner de diplomatiske og rettslige utfordringene sammenlignet med de praktiske problemene.

I henhold til avtalen må Syria i praksis opplyse om hele sitt arsenal av kjemiske våpen og hvor de lages og lagres. Deretter må inspektører inn i landet for å bekrefte om opplysningene er riktige.

Hvordan inspeksjonene skal skje i det borgerkrigsherjede Syria, er et stort spørsmål. Bare det å garantere sikkerheten til observatørene blir en formidabel utfordring.

Ambisiøs tidsplan En første oppgave blir å finne inspektører og noen som kan betale for oppdraget.

- Det vil ta tid å samle dem. Helt ærlig, ut fra min erfaring fra Irak, vil enkelte av disse folkene ikke ønske å reise inn i en stridssone, sier tidligere våpeninspektør i Irak David Kay til CNN.

I henhold til den svært ambisiøse tidsplanen skal alle de foreløpige inspeksjonene i Syria være utført innen november.

På bakken kan det bli en utfordring at opprørsgrupper vil forsøke å få tak i våpnene. Noen av dem har ingen interesse av at verdenssamfunnets avvæpning skal gå smertefritt, ifølge BBC.

I tillegg er det et åpent spørsmål i hvor stor grad kan man stole på president Bashar al-Assads forsikringer om at han vil samarbeide i prosessen.

- Ikke mulig Det må også besluttes om våpnene skal ødelegges inne i Syria eller fraktes til et annet land. Våpnene må fraktes til sikre områder og ødelegges, en prosess som krever spesialutstyr.

- Man må bygge en fabrikk som koster flere hundre millioner dollar for å få til å ødelegge de kjemiske våpnene, sier Olivier Lepick fra Stiftelsen for strategisk forskning i Paris.

Han tror det er umulig å få ødelagt alle Syrias kjemiske våpen innen neste sommer.

- Borgerkrigen tatt i betraktning tror jeg ikke det kommer til å skje. Selv i fredstid ville det tatt flere år å avvikle Syrias kjemiske arsenal.

1.000 tonn Det er Russland og USA som er de fremste ekspertene på å ødelegge kjemiske våpen. USA antar at 45 ulike steder inngår i Syrias program for kjemiske våpen.

Ifølge fransk etterretning har Syria totalt inntil 1.000 tonn kjemiske våpen i form av stridsgassen sennepsgass og nervegassene VX og sarin.

Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW), som er tilknyttet FN, får trolig i oppgave å gjennomføre prosessen. OPCW er organet som iverksetter Konvensjonen om kjemiske våpen (CWC), som Syria nå skal slutte seg til. OPCWs ledelse skal etter planen møtes i midten av uken.