Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vanskelig å forstå «Mannen»

Geolog Lars Blikra i Åknes / Tafjord Beredskap er usikker på når raset kommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅNDALSNES (Dagbladet): - Det utvider seg, og har gjort det i stadig større hastigheter, men hastigheten har imidlertid avtatt noe, sier Lars Blikra til Dagbladet.

- Vi er litt redd for at det skal stabilisere seg igjen. Vi håper det har gått så langt at det ikke er noen vei tilbake.

Geologen har i flere dager kommet med sine prognoser og vurderinger til et stadig større og mer pågående pressekorps.

- Har vi i pressen avkrevd deg en slags geologisk værmelding på tid?

- Nei, nå er det jo vår oppgave å avlese informasjonen vi får ut av måleutstyret, for så å gi dette til kommunen og politiet. Men samtidig er det jo interessant å lese av for så å formidle ut til publikum det som skjer. Dette er jo naturen, og den er ikke alltid like lett å lese eller forstå.

Klokken 20.00 i kveld møtte Blikra pressen nok en gang for å gi sine oppdateringer på hvordan Mannen oppfører seg.

I dag tidlig var geologen så å si sikker på at fjellet kom til å rase ut på ettermiddagen eller kvelden, basert på det de så var i ferd med å skje oppe i fjellet. Nå er han ikke så sikker lenger.

Tror ikke på ras i natt
-Tror du det kommer et ras innen midnatt?

- Nei, jeg er ikke sikker på det. Og jeg tror det ikke selv om en jo ikke vet. Ut fra det vi ser så må jeg si at jeg tviler.
For i dag har fjellet vært vanskelig å tolke. Vi har hatt målinger hver halve time, nå måler vi hvert kvarter, sier Blikra som også gir en italiensk ekspert tilgang på materialet.

-Vi har en del erfaring med slikt, men ikke på samme måte som italienerne som har målt slike ting lenge.
De leser av materialet og sier det har utvidet seg med rundt 20 centimeter i timen, og snaue fire meter i løpet av det siste døgnet, sier Blikra som ikke ser bort fra at de kan få se en ny ekspansjonsfase i natt.

Komplekse forhold
-Det har jo kommet en del nedbør, men faktisk ikke så mye der opp som her nede. Vi har målt til rundt 18.millimeter.
-Hva med kulde når den setter inn?
-Jeg frykter ikke at kulde vil påvirke eller redusere farten nå. Men dette er spennende, og det skjer utvilsomt ting der oppe. Samtidig er det komplekse forhold som sammen skal føre til at raset utløser, sier Lars Blikra.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media