Vanskelig å forstå

Koppang vil framover bli hyppig omtalt i internasjonale medier. Hvilket inntrykk får utenlandske journalister når de kommer til landet der ulv skal drepes? Annabel Haseltine i den britiske storavisa Daily Mail deler sitt inntrykk med Dagbladets lesere:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Første gang jeg leste om ulvejakta i Sunday Times, fikk jeg sjokk. Det var ikke vanskelig å vinne gehør hos vår redaktør om at dette var en god sak. For meg er dette mitt første møte med Norge. Mitt første inntrykk av Skandinavia, norsk natur og norske borgere.
  • Sammen med min fotograf kom jeg til Koppang torsdag ved midnatt. Alt var stengt. Bygda lå og sov. Resepsjonisten måtte vi vekke opp. Et søvnig sted. Herfra skal jeg skrive rapporter hjem om ulvejakta. En jakt jeg så langt ikke forstår meningen med. En jakt på en truet dyreart som kommer til å sjokkere våre lesere.

  • Det virker for meg som bøndene i disse områdene har mye makt. Ikke alle jeg snakker med, er imot ulven, men jeg har forstått at det er sauebøndene som sterkest ønsker den til livs. For meg er dette vanskelig å forstå og vanskelig å rettferdiggjøre. Jeg er av den oppfatning at ulven er en naturlig del av den skandinaviske naturen.

  • Ulven i ferd med å bygge opp en levedyktig stamme. Da er det helt feil å ta fram våpen. En bærekraftig ulvestamme er med på å regulere systemet i naturen. Et rovdyr som tar byttedyr er med på å begrense bestander av andre dyrearter til et normalt nivå.
  • Jegerne virker som soldater. De er profesjonelle som skal gjøre sin jobb på bakgrunn av et politisk vedtak. De snakker ikke med pressen. Det kan de heller ikke gjøre. Det er mye følelser knyttet til det å drepe et dyr. Sånn sett er det lurt av dem å ikke si så mye. Engelskmenn har et sterkt følelsesmessig forhold til dyr. Bildene av en død ulv vil gjøre inntrykk på leserne. Fortellingen om hvor få ulver som er i Norge vil forsterke inntrykket. Det vil framstille Norge som et land som dreper et uskyldig dyr uten grunn.

  • Jeg vet enda ikke hvordan jeg skal formidle dette til mine lesere. Kanskje kommer jeg til å sammenlikne ulvejakta med den omstridte revejakta i England. Dette er to like konflikter der by står mot land. Det er vanskelig å forstå hvorfor ulven må dø. Det er vanskelig å forstå at Norge vil dette.

Fortalt til Dagbladets Ole Bjørner Loe Welde <