Russiske styrker skal, ifølge amerikanske Cepa, ha holdt øvelser der de forberedte seg på en eventuell invasjon av Nord-Norge. Forsker Tore Bukkvoll tror derimot øvelsene handler om å beskytte atomstyrkene på Kola. Her er satelittbilde av Severomorsk. Foto: NTB Scanpix
Russiske styrker skal, ifølge amerikanske Cepa, ha holdt øvelser der de forberedte seg på en eventuell invasjon av Nord-Norge. Forsker Tore Bukkvoll tror derimot øvelsene handler om å beskytte atomstyrkene på Kola. Her er satelittbilde av Severomorsk. Foto: NTB ScanpixVis mer

- Vanskelig å gå god for rapportens innhold

Norsk forsker om russiske militærøvelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere i dag meldte Expressen om at Russland hadde øvd på å innta konkrete deler av Skandinavia.

Øvelsene, som kommer frem i et skriv fra den amerikanske tankesmia Center for European Policy Analysis (Cepa), skal blant annet ha omfattet Nord-Norge, danske Bornholm, samt svenske Gotland og Åland.

Har liten tro på angrep Forsker ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI), Tor Bukkvoll, mener at det er vanskelig å gå god for rapportens innhold, i og med at forfatteren ikke viser til noen kilder.

Han sier at selv om beskrivelsene i rapporten skulle stemme, så er ikke dette det samme som at Russland ønsker å utvide sitt territorium i nord.

- Hvis vi forutsetter at det som står i rapporten er riktig, så er det mest sannsynlig at Norge-delen av scenarioet handlet om militærstrategiske vurderinger rundt beskyttelse av atomstyrkene på Kola, sier Bukkvoll til Dagbladet.

Han omtaler forøvrig forfatteren av artikkelen som dyktig, men også som «svært skeptisk til Russland».

- Edward Lucas ble før konflikten i Ukraina ofte oppfattet som alt for alarmistisk når det gjaldt hva Russland var i stand til å finne på, men i etterkant kan man i noen grad si at han har fått litt rett, sier Tor Bukkvoll om kilden til rapporten.

Ser økt kompleksitet i russernes øvelser Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide hadde på sin side ingen konkret kommentar til øvelsene omtalt av Cepa.

Hun har følgende å si om den generelle sikkerhetssituasjonen mellom Norge og Russland:

- Vi har nærvær og god situasjonsforståelse i våre nærområder og følger utviklingen tett. Som jeg har påpekt flere ganger ser vi økt kompleksitet i russiske øvingsmønstre i våre nærområder.