Coronaviruset:

- Vanskelig å håndtere

Grønt nivå på skolene, at bare én vaksinedose ikke er like effektiv som man først håpet, og at det fortsatt er mange uvaksinerte i samfunnet, er noen av grunnene til at smittetallet nå er rekordhøyt, mener Espen Nakstad.

HØY SMITTE: Espen Nakstad snakker om den høye smitten i Oslo. Video: Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det siste døgnet er det registrert 1796 coronasmittede i Norge, ifølge MSIS. Dette er det høyeste tallet på ett døgn så langt under pandemien.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til Dagbladet at han mener det er to hovedproblemer landet står overfor nå:

- Det ene er hensynet til barn som skal gå på skole, som vi hadde håpet kunne gjøre det på en normal måte, på et grønt nivå, men der det nå er mye sykefravær, smitte og kaotiske forhold, dessverre.

- Det andre, som kanskje er vel så viktig, er hensynet til de uvaksinerte - også voksne personer, som venter på å bli vaksinert, og som vil bli det i stort antall i løpet av september. At de skal rekke å få vaksine før de blir smittet har mye å si for belastningen på kommunehelsetjenesten og sykehusene våre, sier Nakstad.

- Tenker de er ferdige

- Kaotiske tilstander, sier du. Har vi ikke god nok kontroll på pandemien nå?

- Vi har hatt det under hele pandemien, men har nå kommet til et tidspunkt der mange er vaksinert og hvor det blir en del smitte blant uvaksinerte, fordi samfunnet gjenåpner og mange av de fullvaksinert kanskje tenker selv at de er ferdige med pandemien.

Han forsetter:

- Etterlevelsen av smitteverntiltakene er ikke like stor som var. Det er som forventet, men samtidig er dette viruset kanskje mer smittsomt enn vi først hadde sett for oss. Vi ser også at én vaksinedose ikke beskytter like godt som to, som vi kanskje hadde håpet. Samlet sett betyr dette at smittesituasjonen i Norge er ganske høy, men vi har et lys i tunnelen om at om en måned vil flere være vaksinert, sier Nakstad.

- Ikke helt overraskende

I forrige uke ble det registrert minst 8376 nye smittetilfeller i Norge, viser foreløpige tall fra Folkehelseinstituttet. Det er det høyeste antallet nye smittetilfeller som har blitt registrert i løpet av ei uke i Norge noensinne.

I tillegg viser Worldometers oversikt at Norge nå ligger på 10. plass over landene med den verste smitteøkningen den siste uka.

På spørsmål om hva dette har å si om Norges håndtering av coronapandemien, svarer Nakstad:

- Denne utviklingen er ikke helt overraskende, fordi vi i Norge har gått til grønt nivå på skolene - og da har man ikke disse kohortene lenger - og fordi vi har fjernet dette med smittekarantene helt for alle under 18 år.

- Dette har skjedd fordi det har kommet helt krystallklare anbefalinger fra Utdanningssektoren, FHI og andre om at tiltaksbyrden er stor for barn, og at vi ønsker at barn skal kunne gå mest mulig på skolen på en normal måte.

- Vanskelig å håndtere

Nakstad fortsetter:

- Også er det dessverre sånn at barn er alle under 18 år. Det er også alle ungdommene som fester mye, og studentene har heller ikke rukket å bli ferdig vaksinert. Derfor er det mange mennesker i Norge som har veldig mye kontakt med hverandre, ut fra et utgangspunkt der det er et deltavirus som spres en god del i samfunnet.

- Samlet sett blir dette vanskelig å håndtere, legger han til.

Tirsdag var 89 coronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på ti pasienter fra dagen før. Elleve av pasientene får respiratorbehandling, og 22 ligger på intensivavdeling. Tallet på innlagte er det høyeste siden 26. mai, ifølge oversikten.

- Jeg håper vi klarer bremse denne smitteveksten og ikke opplever en dobling hver dag framover, sier Nakstad til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer