Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vanskelig å hindre kjøpet av kunstgjødsel

Felleskjøpet så ikke noe unormalt eller uvanlig i at Anders Behring Breivik kjøpte seks tonn kunstgjødsel.

SKALKESKJUL: Ved å være registerert som gårddriver kunne Anders Behring Breivik uten problemer skaffe seg store mengder kunstgjødsel fra Felleskjøpet. Men det er vanskelig å hindre et slikt kjøp. Foto: Reuters/Cathal McNaughton/Scanpix
SKALKESKJUL: Ved å være registerert som gårddriver kunne Anders Behring Breivik uten problemer skaffe seg store mengder kunstgjødsel fra Felleskjøpet. Men det er vanskelig å hindre et slikt kjøp. Foto: Reuters/Cathal McNaughton/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det finnes ikke regler som kunne stoppet terrorsiktede Anders Behring Breivik i å kjøpe nok kunstgjødsel til å lage bomber, mener Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

I en foreløpig konklusjon slår DSB fast at verken norske regler, dagens EU-regler eller kommende strengere EU-regler ville hindret Breivik i å kjøpe nok kunstgjødsel, skriver Nationen.

Aldri risikofritt - Vi vil aldri kunne eliminere all risiko ved hjelp av regler, sier DSB-avdelingsdirektør Torill Tandberg.

Etter alt å dømme var bomben som Breivik plasserte i Regjeringskvartalet, basert på en blanding av kunstgjødsel og diesel. Kunstgjødslet fikk Breivik tak ifra Felleskjøpet. De solgte seks tonn kunstgjødsel til ham. På sine nettsider skriver Felleskjøpet at de ikke så noe unormalt eller uvanlig ved et slikt kjøp.

EU-kommisjonen fremmet i desember et forslag til økt kontroll med salg av potensielt bomberåstoff hvor ammoniumnitratbasert gjødsel også er inkludert.

Dilemma Ifølge Tandberg er heller ikke dette forslaget nok til å hindre et eventuelt lignende kjøp som Breivik gjorde.

- Det er fortsatt sånn at de som driver i næringen vil ha lov til å kjøpe det, men det vil legge flere plikter på at forhandlere skal melde fra om mistenkelige transaksjoner. Spørsmålet er om dette kjøpet ville vært regnet som mistenkelig, sier hun. (©NTB)

SEKS TONN: Anders Behring Breivik kjøpte seks tonn kunstgjødsel. Foto: Reuters/Jo E. Brenden/Scanpix
SEKS TONN: Anders Behring Breivik kjøpte seks tonn kunstgjødsel. Foto: Reuters/Jo E. Brenden/Scanpix Vis mer