Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Philip Manshaus i retten

Vanskelig å hindre propaganda-forsøk

Philip Manshaus (22) kan prøve å bruke rettssaken for å fremme sitt politiske syn.

HØYREEKSTREM: Philip Manshaus' drap på stesøsteren Johanne Ihle-Hansen og angrepet på Al-Noor-moskeen var forankret i hans høyreekstreme og rasistiske ideologi. Her under et fengslingsmøte 7. oktober i fjor, med forsvarerne Unni Fries og Audun Beckstrøm. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HØYREEKSTREM: Philip Manshaus' drap på stesøsteren Johanne Ihle-Hansen og angrepet på Al-Noor-moskeen var forankret i hans høyreekstreme og rasistiske ideologi. Her under et fengslingsmøte 7. oktober i fjor, med forsvarerne Unni Fries og Audun Beckstrøm. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Torsdag starter rettssaken mot Philip Manshaus (22), som er tiltalt for å ha drept stesøsteren Johanne Ihle-Hansen (17), og for terrorangrepet på Al-Noor-moskeen 10. august i fjor.

22-åringen har erkjent drapet og angrepet, men nekter straffskyld og påberoper seg isteden nødrett.

Rasistisk motivert

Manshaus har fremmet en aggressiv høyreekstrem ideologi. Han har gjentatte ganger gjort en nazihilsen i retten under fengslingsmøter, og har forklart at drapet på stesøsteren var motivert av at hun var av asiatisk opprinnelse.

Han har også hyllet terroristen og massedrapsmannen Brenton Tarrant, som drepte 50 mennesker i moskéangrep på New Zealand, og sagt han frykter en «rasekrig» i Norge.

I tillegg var 22-åringen i kontakt med den nazistiske organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen i tida før terroraksjonen, og forsøkte ifølge forfatter Harald S. Klungtveit å bli opptatt som medlem.

Irettesatte Breivik

Foran straffesaken mot Anders Behring Breivik, og under rettssakene etter søksmålet hans mot staten, var det bekymring for at den høyreekstreme terroristen ville prøve å bruke rettssaken som en arena for å spre sin politiske ideologi.

- POLITISK: Forsvarer Unni Fries redegjør for hvorfor Philip Manshaus ønsket å holde et lengre innlegg under fengslingsmøte. Video: Emilie Rydning Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

I likhet med Manshaus benyttet Breivik gjentatte ganger anledningen til å vise en høyreekstrem hilsen i rettssalen, men ble også irettesatt når dommeren syntes han hadde gått for langt.

Ikke hindret hilsen

Manshaus' forsvarere Unni Fries og Audun Beckstrøm har under fengslingsmøtene ikke forsøkt å hindre klienten i å utføre nazihilsenen.

Hvorvidt 22-åringen har en agenda om å spre sitt politiske tankegods under rettssaken, ønsker ikke Beckstrøm å svare på.

- Han kommer til å gi en forklaring i retten. Sannsynligvis, er advokatens kommentar til Dagbladet.

- Har dere instruert ham i noen retning når det gjelder politiske ytringer?

- Det kan jeg ikke kommentere.

- Av interesse

Aktor i Manshaus-saken, statsadvokat Johan Øverberg, sier det kan bli vanskelig å avskjære forsøk på politisk propaganda fra den tiltalte 22-åringen.

- Hans oppgave er å møte opp og forklare seg, og jeg forventer ikke annet enn at han har anledning til det. Jeg kan ikke helt se en løsning på hvordan rettssaken blir uten forklaring fra tiltalte, sier Øverberg til Dagbladet.

Statsadvokaten sier også omtale av Manshaus' politiske bakgrunn kan være av interesse for retten.

SKAL FÅ HAM DØMT: Statsadvokat Johan Øverberg er aktor under rettssaken mot Manshaus. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB Scanpix
SKAL FÅ HAM DØMT: Statsadvokat Johan Øverberg er aktor under rettssaken mot Manshaus. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB Scanpix Vis mer

- Han står fritt til å forklare seg om bakgrunnen for det han er tiltalt for - hva og hvorfor han gjorde det. Det er interessant hvilket tankegods han handlet ut fra, og om han fremdeles holder fast ved det sier Øverberg.

Han understreker:

- Politiske statement kan også bidra til å belyse tankegodset. Hvis det oppstår situasjoner ut over dette, er det opp til retten å håndtere det.

Lang straff

Manshaus er tiltalt for drap og terrorhandling. Hver for seg har tiltalepunktene en strafferamme på 21 års fengsel, og aktor Øverberg har varslet at han vurderer å nedlegge påstand om forvaring, som er en ikke tidsbegrenset straff.

Det er satt av 14 rettsdager til hovedforhandlingen, som blir overført digitalt til pressen på grunn av covid-19-pandemien.

Nærmere 30 vitner skal forklare seg.

Tre sakkyndige har undersøkt Manshaus, og kommet til at han var strafferettslig tilregnelig da han utførte drapet og angrepet.

Dagbladet har ikke lyktes i å få en kommentar fra Asker og Bærum tingrett.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!