- Vanskelig å holde sin sti rein

Oljeanalytiker Ole-Jacob Kvinnsland er ikke overrasket over at Statoil har inngått en tvilsom millionkontrakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): - Vanligvis er partene så profesjonelle at avtalene holdes unna offentligheten, sier Kvinnsland til Dagbladet.

Kvinnsland er administrerende direktør i Norland Consultants AS og har fulgt det norske oljeeventyret tett fra dets spede begynnelse. Han kjenner bransjen fra innsida, men har aldri hørt om Abbas Yazdi - iraneren som har fått 40 millioner kroner fra Statoil for å gi råd om forretningsvirksomhet i Iran.

Statoil vil bli stor i verden, ikke bare i Norge. Når de norske oljebrønnene er tomme, vil Statoil leve videre som en gigant i internasjonal oljebusiness.

- Svært høye beløp

Men verdens svarte gull tilhører mange regimer som langt fra følger demokratiske spilleregler. Korrupsjon er vanlig, det gjelder å skaffe seg påvirkning og innflytelse, via tradisjonelle eller utradisjonelle kanaler.

- Det foregår en masse honorering, eller «fasilitering». Det er tilrettelegging av strategier og politisk og praktisk påvirkning. Men Statoil-avtalen virker outrert, og beløpene som omtales er svært høye, sier Kvinnsland.

- Er korrupsjon en del av kulturen i bransjen, en pris selskapene må betale for å nå forretningsmål?

- Oljeselskapene ønsker nok å holde sin sti rein. Men det er vanskelig, for selskapene skal også gjøre forretning. Fasilitering er et utbredt fenomen, enten man aksepterer det eller ikke.

Må Fjell gå?

- Det er heller ikke uvanlig at kildene som benyttes er mindre foretak eller enkeltpersoner. Mye går på personlige relasjoner, det gjelder å ha de rette kontaktene i de rette miljøene, påpeker Ole-Jacob Kvinnsland.

Mye av dette er en forretningskultur som ligger fjernt fra norske tradisjoner. Statoils konsernsjef Olav Fjell strever nå med å forklare avtalen og beholde toppjobben. Konsernet er siktet for korrupsjon, Økokrim etterforsker saken.

Det er ytterst alvorlig for Statoil, og i morgen kommer styret sammen til ekstraordinært møte for å behandle saken. Da får Fjell også vite om han fortsatt har styrets tillit.

Hvis Fjell studerer Statoil-historien, finner han liten trøst. Arve Johnsen, Statoils første sjef, måtte gå som følge av overskridelsene på Mongstad. Overskridelser ble også etterfølgeren Harald Norviks bane, den gangen dreide det seg om Åsgard.

gjkfhkkff