- Vanskelig å høre om slik rå brutalitet

Martine Vik Magnussens foreldre var til stede i London under høring om datterens drap og voldtekt.

PREGET: Martines foreldre Odd Petter Magnussen og Kristin Vik måtte holde ut påkjenningen ved å sitte i rettssalen og høre detaljer om datterens drap og voldtekt. Foto: Keith Hammett/Dagbladet
PREGET: Martines foreldre Odd Petter Magnussen og Kristin Vik måtte holde ut påkjenningen ved å sitte i rettssalen og høre detaljer om datterens drap og voldtekt. Foto: Keith Hammett/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON/OSLO (Dagbladet): I dag holdt britisk rettsvesen høring i Martine-saken. Westminster Coroner's Court fikk høre rettsmedisinere og politifolk, inkludert tjenestemannen som fant den norske 23-åringen drept, forklare seg.

Til stede i rettssalen var Martines foreldre, Kristin Vik og Odd Petter Magnussen. Magnussen stilte selv i vitneboksen.

Smuglet inn bakveien Vik og Magnussen ankom rettsbygningen kort tid før vitnemålene skulle starte. De to ble smuglet inn bakveien, og måtte høre detaljer om datterens drap og voldtekt.

- Vi var forberedt på dette, men det var vanskelig å høre beskrivelser av slik rå brutalitet, sier Odd Petter Magnussen til Dagbladet.

Ekskona brast flere ganger i gråt i rettssalen, der mellom 30 og 40 norske og britiske journalister var til stede; saken har vakt internasjonal oppsikt og følges med stor interesse i Storbritannia.

Det er nå over to og et halvt år siden den norske studenten ble funnet drept og voldtatt i kjelleren på en fasjonabel bygård i London. Jevnaldrende Farouk Abdulhak er siktet for ugjerningen, men flyktet til Jemen før han kunne pågripes. Jemenittiske myndigheter har nektet å utlevere ham til Storbritannia.

Rettsforhandlingene ble ledet av dommer Paul Knapman. I rettssalen satt Martines foreldre til venstre for dommeren.

Måtte bryte opp døra James Talbot, politimannen som fant den norske 23-åringen, fortalte om synet som møtte ham i kjelleren i London-bygården.

STOR INTERESSE: Mellom 30 og 40 pressefolk fra Norge og Storbritannia hadde møtt opp i Westminster Coroner's Court for å følge høringen. Her Odd Petter Magnussen og Kristin Vik flankert av London-sjømannsprest Torbjørn Holt (t.v.) og etterforskningsleder Lee Presland ved London Metropolitan Police. Foto: Keith Hammett/Dagbladet
STOR INTERESSE: Mellom 30 og 40 pressefolk fra Norge og Storbritannia hadde møtt opp i Westminster Coroner's Court for å følge høringen. Her Odd Petter Magnussen og Kristin Vik flankert av London-sjømannsprest Torbjørn Holt (t.v.) og etterforskningsleder Lee Presland ved London Metropolitan Police. Foto: Keith Hammett/Dagbladet Vis mer

- Jeg så en arm stikke opp mellom noen murstein og planker, forklarte politimannen.

Han fortalte videre at han måtte bryte opp døra i kjelleren for å komme inn i rommet der den døde lå.

Det ble ikke lettere for foreldrene da rettsmedisineren avla sin forklaring. Retten fikk høre om Martines skader, dødsårsak og promille.

- Dødsårsaken var kompresjon mot halsen, sa patologen.

DREPT OG VOLDTATT: London-studenten Martine Vik Magnussen (23) ble drept og voldtatt i huset der Farouk Abdulhak bodde, natt til 14. mars 2008. Foto: Privat/Scanpix
DREPT OG VOLDTATT: London-studenten Martine Vik Magnussen (23) ble drept og voldtatt i huset der Farouk Abdulhak bodde, natt til 14. mars 2008. Foto: Privat/Scanpix Vis mer

Det innebærer at Martine ikke ble kvalt, men at halsen ga etter av at noe presset henne ned mot golvet - en arm eller en gjenstand.

Rettsmedisineren fortalte også at Martine var lettere beruset på dødstidspunktet. I tillegg fant etterforskerne bevis for at hun var blitt voldtatt.

Åstedsbilder Retten ble så vist bilder fra åstedet. Martines mor orket ikke å se på bildene, mens Odd Petter Magnussen tok en kjapp titt på de ni bildene. Ingen av dem viste liket, bare selve stedet der datteren ble funnet.

Kristin Vik kjempet åpenbart med følelsene under store deler av høringen, og brast noen ganger ut i gråt, blant annet da detaljene om armen mellom mursteinene og plankene kom fram.

Magnussen oppfordrer gjerningsmannen til å melde seg.

- Vi håper og tror beskrivelsene som kom fram i retten, vil motivere den skyldige til å melde seg. Da kan vi fortsette med livet så godt det lar seg gjøre, sier han til Dagbladet.

I SKJUL: Farouk Abdulhak (23) er siktet for drapet og voldtekten, men flyktet til Jemen før drapet ble oppdaget, og er nektet utlevert til Storbritannia. Foto: Scan Press
I SKJUL: Farouk Abdulhak (23) er siktet for drapet og voldtekten, men flyktet til Jemen før drapet ble oppdaget, og er nektet utlevert til Storbritannia. Foto: Scan Press Vis mer

Han understreker at han er fornøyd med jobben britisk politi har gjort for å få siktede Farouk Abdulhak tilbake til England.

Etterforsker Lee Presland ved drapsavsnitttet i London Metropolitian Police understreker at de ikke har gitt opp saken, selv om den siktede ikke har meldt seg.

- Vi har ikke gitt opp håpet om å bringe ham for retten, sier han til Dagbladet.