Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vanskelig å innkvartere flyktninger privat

Tilskuddsreglene for flyktninger som kommer til landet, gjør det vanskelig å innkvartere Kosovo-flyktninger privat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For å få statlig tilskudd til å dekke daglige behov, må flyktninger bo i asyl- eller flyktningemottak. Mange av dem som har tilbudt seg å huse Kosovo-flyktninger, har trolig ikke vært klar over de gjeldende reglene.

Utlendingsdirektoratet har i de siste dagene fått mange telefoner fra privatpersoner som ønsker å innkvartere flyktninger fra Kosovo.

Ikke minst har telefonene vært mange etter at statsminister Kjell Magne Bondevik tirsdag oppfordret folk til å åpne sine hjem for Kosovo-flyktningene.

Ba Bondevik appellere

- Vi ba Bondevik om å gå ut med en slik appell, sier avdelingsdirektør Erling Kielland i Utlendingsdirektoratet (UDI) til NTB. At Bondevik kanskje har ordlagt seg uheldig, er en bagatell, mener Kielland. Det viktigste er at statsministeren med sin oppfordring har vært med å å skape en positiv holdning blant folk til flyktningene fra Kosovo, mener han.

- Ut fra det jeg vet, er det ikke riktig at Bondevik er blitt oppfordret av UDI til å gå ut med en slik appell.

Bondevik ble spurt av Dagbladet om det kunne bli aktuelt å innkvartere flyktninger fra Kosovo privat, og det bekreftet han i avisen på tirsdag, sier statssekretær Gunnar Husan ved statsministerens kontor til NTB.

Kan bo privat

- Det er ingenting i veien for at Kosovo-flyktninger kan bo privat dersom de har penger selv, dersom de bor hos slektninger eller andre husverter som kan forsørge dem, sier ekspedisjonssjef Thor Arne Aass i Kommunal- og regiondepartementet.

Aass understreker at det ikke er av kontrollhensyn at myndighetene ønsker å ha Kosovo-flyktningene boende i mottak. Men det er veldig vanskelig å administrere de statlige bidragene flyktningene kan få, dersom de bor privat og spredt rundt omkring. Dessuten vil lege, helsetjeneste og skole være lettere tilgjengelig for flyktningene hvis de bor i mottak. Også psykisk og sosialt vil det være bedre om de får bo sammen med andre, som de deler skjebne med, den første tiden, mener han.