Lørenskog-saken:

- Vanskelig å komme seg videre

Politiet jakter svar blant Sprox-sko, strips, papir og konvolutter. Det siste året har ført til både nye funn og utfordringer. - Et enormt datamateriale, sier politiet.

SPORLØST BORTE: Anne-Elisabeth Hagen har vært savnet siden 31. oktober i 2018. I over to år har ektemannen Tom Hagen vært siktet for drap eller medvirkning til drap. Foto: Privat
SPORLØST BORTE: Anne-Elisabeth Hagen har vært savnet siden 31. oktober i 2018. I over to år har ektemannen Tom Hagen vært siktet for drap eller medvirkning til drap. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Trusselbrevet sto i sentrum da politiet nylig gikk ut med flere detaljer i Lørenskog-saken, hvor Anne-Elisabeth Hagen har vært savnet siden 31. oktober i 2018. Fredag kunne politiet informere om at de har kommet langt i etterforskningen av det mye omtalte trusselbrevet som ble funnet i boligen til ekteparet Tom og Anne-Elisabeth Hagen dagen hun forsvant.

Etterforskningsleder Gjermund Hanssen forteller til Dagbladet at politiet i lang tid har hatt informasjonen som nå er sluppet.

- Noe har vi hatt kunnskap om ganske lenge, noe har kommet fram siste året, sier Hanssen.

Det viktigste mangler

Til tross for detaljene som har kommet fram under etterforskningen, er politiet klare på at de to avgjørende spørsmålene fremdeles står ubesvart. Hvem som har skrevet brevet og hvem som har printet det ut har så langt ikke vært mulig å besvare. Hanssen forklarer at jo flere detaljer de vet, jo lettere blir det likevel å se de forskjellige opplysningene i sammenheng.

Samtidig er han åpen om at selv om de har kommet langt i undersøkelsene og funnene om det konkrete materialet, så vil politiet likevel sitte igjen med svært mange personer.

- Jeg vil ikke kommentere enkeltpersoner eller undersøkelser i saken, men det er naturlig å gjøre videre undersøkelser ut ifra disse opplysningene. Samtidig er vi er innforstått med at veldig mange kan ha denne type pc, printer eller liknende, sier Hanssen.

BREVET: Politiet mener de vet at om Lørenskog-saken, unntatt to ting. Programleder: Marthe Gjønnes / Reporter: Audun Hageskal Vis mer

- Solgt enormt mange

I tillegg til detaljene som ble presentert fredag, har det tidligere blitt lagt ned et omfattende arbeid i etterforskning av sko av merket Sprox fra Spar Kjøp og strips fra Biltema. Politiet knytter avtrykk fra førstnevnte til bortføringen eller drapet på Anne-Elisabeth Hagen. Samtidig ble stripsen funnet på et sentralt sted i boligen i Lørenskog.

Det har i lang tid vært forsøkt å finne ut hvor og på hvilke konkrete butikker skoene og stripsen ble kjøpt. Men arbeidet har vist seg å være svært utfordrende.

ETTERLYST: Høsten 2019 gikk politiet ut og etterlyste kjøpere av denne type Sprox-sko fra Spar Kjøp. Skoen settes i sammenheng med forsvinningen av Anne-Elisabeth Hagen. Foto: Terje Pedersen / NTB
ETTERLYST: Høsten 2019 gikk politiet ut og etterlyste kjøpere av denne type Sprox-sko fra Spar Kjøp. Skoen settes i sammenheng med forsvinningen av Anne-Elisabeth Hagen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Det er vanskelig å komme seg videre forbi butikkjede-nivå, fordi det er et enormt datamateriale. Det er solgt enormt mange Sprox-sko på Spar Kjøp, strips på Biltema, papir og konvolutter på Clas Ohlson, sier Hanssen til Dagbladet.

Tidligere har politiet også gått ut med informasjon omkring kjøp av et konkret SIM-kort de knytter til Lørenskog-saken - et kjøp de i motsetning til både sko og strips har klart å snevre ned til butikknivå.

Telefonnummeret +47 407 45 668 ble brukt for å opprette konto på en kryptovalutabørs, sammen med en stjålet passkopi og en falsk e-postadresse. Dette knyttes av politiet til saken og løsepengekravet.

Sjekker konkrete butikker

- Dette SIM-kortet var enklere å snevre ned til aktuelle butikker. Men ut ifra informasjonen om SIM-kortet kan det åpne seg muligheter, for eksempel ved at vi nå kan gjøre videre søk og undersøkelser ut fra de aktuelle utsalgsstedene på Grønland og Iladalen, for eksempel ved å se på kjøp fra Clas Ohlson-butikker i disse områdene, forklarer etterforskningslederen.

I etterkant av politiets offentliggjøring av opplysningene knyttet til SIM-kortet kom det inn en rekke tips. Det har det derimot ikke gjort etter fredagens oppdatering om detaljer knyttet til pc, printer, brevpapir og konvolutt. Politiet opplyser mandag til Dagbladet at de ikke har fått noen nye henvendelser.

- Oppmerksomhet rundt enkeltspor og tema bidrar ofte til relevante tips, men samtidig har vi ikke solgt inn dette som en etterlysning. Noen brikker kan falle på plass for noen ut ifra disse opplysningene, men det er like mye en statusoppdatering, sier Hanssen, som legger til at det er for tidlig å si hvor langt de nye opplysningene kan lede politiets arbeid.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer