Vanskelig å nå jordskjelvofrene

KABUL(NTB-AFP-Reuters): Et stort og vanskelig redningsarbeid er i gang i uveisomme deler av Nord-Afghanistan etter det kraftige jordskjelvet tidligere denne uken. Ingen vet hvor mange som er døde, eller som kjemper for å overleve i sprengkulde uten tak over hodet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Over 4000 mennesker kan være omkommet, ifølge det Afghanske pressebyrået AIP med tilhold i Pakistan. FN og Røde Kors har håp om at katastrofens omfang kan være mindre, fordi områdene som er rammet er grisgrendte.

I de største sentraene kan det likevel bo nærmere 20 000 mennesker, og over 20 landsbyer kan være ødelagt i en omkrets rundt byen Rustiq.

Landsbyene som er berørt av jordskjelvet ligger i tusen meters høyde. Det kan bli isende kaldt vinterstid, ned i 20 minusgrader, forteller nødhjelpskoordinator i Norges Røde Kors, Halvor Fossum Laurtizsen, til NTB.

- Det er et fattig jordbruksområde. Det spesielle er at husene er bygd av leire, uten noen form for armering. Norske trehus ville klart rystelser i styrke 6,1, som det i Nord-Afghanistan. Leirhusene tåler det slett ikke og bryter sammen. Bare takene i leirehusene veier mange tonn. Får en det over seg, er det ikke særlig håp om å overleve, sier Lauritzsen.

Avventer

Norges Røde Kors avventer beskjed fra sine samarbeidspartnere i området, Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) og Den internasjonale Røde Kors og Røde Halvmåne-føderasjonen. Norges Røde Kors kan på kort varsel sende tepper, telt, mat og medisiner til katastrofeområdet, fra Tadsjikistan og Kabul. Men først må hjelpeorganisasjonene få overblikk over situasjonen, sier generalsekretær i Røde Kors, Sven Mollekleiv.

Mannskaper både fra FN, Den internasjonale Røde Kors-komiteen og andre var i dag på vei til katastrofeområdet i Takhar-provinsen for å få en oversikt over katastrofen og forberede redningsarbeidet.

Mannskapene har en særdeles vanskelig oppgave foran seg. Veiene som en gang har vært, er for det meste ødelagt av krigen. I tillegg ligger snøen tykt. - Det har falt svært mye snø der denne vinteren, sier Fossum Lauritzsen.

Telt

Hjelpeorganisasjonene ville forsøke å reise provisoriske sykehus og sovesaler i jordskjelvsonen. Mannskapene må også få inn telt til de overlevende, ettersom et enormt antall hus er ødelagt.

Lokale tjenestemenn har meldt om 2780 døde, 966 skadde og 1840 ødelagte hus, ifølge Jacques Tremble fra Leger uten grenser (MSF).

En gruppe fra Leger uten grenser var også på vei inn i katastrofeområdet og håpet å komme fram i løpet av lørdagen. MSF har kontor i provinshovedstaden Taloqan. Mannskaper fra andre organisasjoner forsøker å ta seg fram fra Tadsjikistan og Takhars naboprovins Badakshan.

Taliban forsikrer

Taliban-regimet, som har kontroll med hovedstaden Kabul og store deler av Afghanistan, forsikret de internasjonale organisasjonene lørdag at redningsarbeidet skal få gå uhindret. Regimet tilbød også å hjelpe med matforsyninger og fly til de jordskjelvrammede områdene.

Talibans øverste leder, Mohammad Umar, sa regimet kan gi 100 tonn hvete og 100 tonn ris, samt stille fly og luftrom til disposisjon for lokale og internasjonale hjelpemannskaper.

Umars tilbud kom etter at FN og Det internasjonale Røde Kors sa at det kan ta tid å nå fram med nødhjelp til Taloqan, fordi det innebærer befraktning via luftrom som kontrolleres av Taliban-militsen.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer