Vanskelig å nå jordskjelvofrene

KABUL(NTB-AFP-Reuters): Et stort og vanskelig redningsarbeid er i gang i uveisomme deler av Nord-Afghanistan etter det kraftige jordskjelvet tidligere denne uken. Ingen vet hvor mange som er døde, eller som kjemper for å overleve i sprengkulde uten tak over hodet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Over 4000 mennesker kan være omkommet, ifølge det Afghanske pressebyrået AIP med tilhold i Pakistan. FN og Røde Kors har håp om at katastrofens omfang kan være mindre, fordi områdene som er rammet er grisgrendte.

I de største sentraene kan det likevel bo nærmere 20 000 mennesker, og over 20 landsbyer kan være ødelagt i en omkrets rundt byen Rustiq.

Landsbyene som er berørt av jordskjelvet ligger i tusen meters høyde. Det kan bli isende kaldt vinterstid, ned i 20 minusgrader, forteller nødhjelpskoordinator i Norges Røde Kors, Halvor Fossum Laurtizsen, til NTB.

- Det er et fattig jordbruksområde. Det spesielle er at husene er bygd av leire, uten noen form for armering. Norske trehus ville klart rystelser i styrke 6,1, som det i Nord-Afghanistan. Leirhusene tåler det slett ikke og bryter sammen. Bare takene i leirehusene veier mange tonn. Får en det over seg, er det ikke særlig håp om å overleve, sier Lauritzsen.

Avventer

Norges Røde Kors avventer beskjed fra sine samarbeidspartnere i området, Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) og Den internasjonale Røde Kors og Røde Halvmåne-føderasjonen. Norges Røde Kors kan på kort varsel sende tepper, telt, mat og medisiner til katastrofeområdet, fra Tadsjikistan og Kabul. Men først må hjelpeorganisasjonene få overblikk over situasjonen, sier generalsekretær i Røde Kors, Sven Mollekleiv.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer