«Vanskelig å oppfatte innholdet, men det er klart at vedkommende trenger hjelp. Samtalen brutt»

Slik beskriver politiet Annas siste rop om hjelp. Hun lå forslått i bagasjerommet til sin ekssamboer. Timer senere ble hun drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Nødmelding på 112. Vanskelig å oppfatte innholdet, men det er klart at vedkommende trenger hjelp. Samtalen brutt.»

Slik beskrev politiet Anna Medvedevas siste desperate bønn om hjelp fra bagasjerommet til ekssamboeren, Mikael Svantesson. Det tok 55 minutter før politiet kom fram til stedet hvor hun ringte fra, Uvdalstjønn i Telemark. Timer seinere var Anna død, uten at politiet lyktes i å finne henne.

Dagbladet har sett på hva som skjedde de fire månedene før Anna ble drept 14. oktober 2012, og hennes gjentatte forsøk på å få hjelp fra politiet. Hun var livredd for ekssamboeren, og anmeldte Svantesson for trusler og vold allerede fire måneder før hun ble drept. Likevel fikk hun ikke den hjelpen hun ønsket.

I dokumentaren (over) kan man se hvordan Anna forsøkte å få hjelp fra politiet, krisesenteret og Drammen tingrett.

Politiet kom første gang i kontakt med Anna 13. juli 2012, da hun oppsøkte Drammen politistasjon, etter at ekssamboeren skulle ha kidnappet sønnen og truet henne på livet. Hun hadde møtt ekssamboeren for å få tilbake noen papirer han hadde stjålet fra henne. Da hun nektet å skrive under på en samværserklæring, ble hun truet på livet før den åtte måneder gamle sønnen ble revet ut av armene hennes, forklarte hun siden.

Fikk ikke levere anmeldelse Krisesenteret i Drammen skrev dagen etter at «ekssamboeren truet med at han hadde kontakter i Tsjetsjenia som skulle komme for å drepe henne».

«Vanskelig å oppfatte innholdet, men det er klart at vedkommende trenger hjelp. Samtalen brutt»

Men hos politiet mente de at Anna ikke var i fare.

«Hos politiet var det to damer fra barnevernsvakten som snakket med dem, men de presset Anna med at Svantesson måtte få ha barnet, og hørte ikke på Anna (...) politiet ga henne heller ikke muligheten til å anmelde, de sa hun måtte ta kontakt dersom det skjedde igjen», skrev krisesenteret dagen etter.

Sjef for Drammen politistasjon, Øyvind Aas, bekrefter at Anna og Svantesson kom til politiet fredag 13. juli 2012. Han bekrefter også at Anna ikke fikk mulighet til å levere inn en anmeldelse.

- Det var ingenting som tilsa at partene ikke kunne være sammen, sa Aas til Dagbladet sist lørdag.

Anmeldte samboeren for vold og trusler 18. juli kom Anna tilbake til politistasjonen. Da anmeldte hun ekssamboeren for trusler, og det ble gjennomført et avhør. Men på nytt vurderte politiet situasjonen som langt fra farlig. Aas fra politiet beklager det tragiske utfallet i saken, men sier de ikke vurderte truslene «så reelle som de dessverre faktisk har vist seg å være i etterkant».

Dagbladet 3. mai 2014.
Dagbladet 3. mai 2014. Vis mer

Anna ville ikke slå seg til ro med at politiet ikke ville etterforskere saken, og søkte om at bistandsadvokat ble oppnevnt for henne i straffesaken. Hun fikk avslag av Drammen tingrett, «begrunnet i at opplysningene i politidokumentene foreløpig var for sparsomme», sier Sjak Haaheim, som da var Annas advokat.

- Ville bli boende på krisesenteret
15. juli søkte Anna hjelp hos Betzy krisesenter. Med seg hadde hun sin åtte måneder gamle sønn. «Grunnen til at de kom hit, er at far har drapstruet og slått bruker», skriver krisesenteret i sin interne logg.

«Anna ble ikke trodd, og møtte fordømmelse og spekulasjoner om troverdighet», skrev Natalie Christoffersen, som jobber på krisesenteret, i brev til senterets ledelse etter at Anna ble drept.

Tidligere i dag publiserte Dagbladet en artikkel som dokumenterer Natalies forsøk på å få Krisesenteret til å selvkritikk for håndteringen av Anna.

HER BLE ANNA DREPT: I dette skjulet ved Grønskjær skisenter i Telemark ble den 26 år gamle russiske kvinnen funnet drept. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
HER BLE ANNA DREPT: I dette skjulet ved Grønskjær skisenter i Telemark ble den 26 år gamle russiske kvinnen funnet drept. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer

«Anna ble forskjellsbehandlet uten saklig grunn»,skrev Christoffersen. Hun kritiserer videre krisesenteret for ikke å ha gitt henne et botilbud.

Vil ha innsyn Christoffersen konkluderte med at det i denne saken forelå brudd på krisesenterloven.

De pårørende og deres bistandsadvokat har bedt om innsyn i journalene fra krisesenteret, for å se hvordan hun ble behandlet. Dette ble avslått av Fylkesmannen: 

«Alt i alt mener Fylkesmannen at det ikke foreligger tilstrekkelig argumenter for å gi de pårørende fullt innsyn i denne saken».

Den eneste journalen krisesenteret har vært villig til å offentliggjøre, er en siste journal, hvor det står at «hun fikk tilbud om å fortsette å være daglig bruker hos oss og ta kontakt når som helst hvis hun har behov for det».

- Hun gråt og løp fra samtalen Interne journaler som Dagbladet har fått tak i, og som framstår som logger fra krisesenteret, forteller historien om en frustrert kvinne, som får beskjed om at det ikke er mulig å bo på senteret.

- FRUSTRERT: - Anna var veldig frustrert over at hun ikke fikk den hjelpen hun trodde hun skulle få, sier krisesenteransatte Natalie Christoffersen til Dagbladet. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
- FRUSTRERT: - Anna var veldig frustrert over at hun ikke fikk den hjelpen hun trodde hun skulle få, sier krisesenteransatte Natalie Christoffersen til Dagbladet. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer

20. juli står det i loggen at «Anna var preget av beskjeden om påbud om å flytte fra Betzy i nær framtid, som hun essensielt forsto fra samtalen med primærkontakten tidligere på dagen. Anna insisterte på at det hadde vært vold fra samboeren».

Seinere samme dag skrev Krisesenteret at «Anna ble svært ute av seg da hun forsto hun ikke kan bo her over tid, både i henhold til bolig og økonomi. (...) Hun gråt og løp fra samtalen».

Loggen er skrevet av primærkontakten -ikke Natalie.

Tre dager seinere skriver Betzy krisesenter ifølge loggen at de har tatt en ny prat med Anna. «Anna har fått beskjed om at hun ikke kan bli boende her til saken er avklart, da det kan ta mange måneder før det er i orden med alle parter rundt hvem som har daglig ansvar for sønnen og søknader om økonomisk bistand fra Nav».

FORSVARER POLITIETS HÅNDTERING: - Ut ifra den kontakten vi hadde med partene, hadde vi ingen indikasjoner på at hun var i fare, sa stasjonssjef for drammenspolitiet, Øyvind Aas, til Dagbladet sist lørdag. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
FORSVARER POLITIETS HÅNDTERING: - Ut ifra den kontakten vi hadde med partene, hadde vi ingen indikasjoner på at hun var i fare, sa stasjonssjef for drammenspolitiet, Øyvind Aas, til Dagbladet sist lørdag. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer

Dette blir gjentatt 26. juli: «Hun kan ikke bli boende her over lengre tid, så hun kan begynne å se på nett etter hybel for seg og sønnen.»

28. juli flytter Anna ut av krisesenteret, 13 dager etter at hun første gang oppsøkte senteret. 14. oktober 2012 ble Anna kidnappet og drept av ekssamboeren.

- Ble håndtert korrekt Kommunaldirektør i Drammen, Kari Høyer, og styreleder for Betzy krisesenter, kommunalsjef for Lier, Synnøve Tovsrud, sier til Dagbladet at senteret håndterte Annas sak korrekt.

- Vi fikk Asker og Bærum og Vestfold krisesenter til å gjennomgå rutinene som ble fulgt, etter at det ble klart at det hadde kommet kritikk mot krisesenterets håndtering internt, sier Tovsrud.

«Det er ingen brudd på krisesenterloven ut fra de opplysningene undertegnede har fått i saken», skriver en avdelingsleder fra Asker og Bærum krisesenter. Høyer og Tovsrud bekrefter at en slik vurdering aldri ble bedt om.

- HÅNDTERT KORREKT: Kommunaldirektør i Drammen, Kari Høyer (t.v.), og styreleder for Betzy krisesenter, kommunalsjef for Lier, Synnøve Tovsrud (t.h.), sier til Dagbladet at senteret håndterte Annas sak korrekt. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
- HÅNDTERT KORREKT: Kommunaldirektør i Drammen, Kari Høyer (t.v.), og styreleder for Betzy krisesenter, kommunalsjef for Lier, Synnøve Tovsrud (t.h.), sier til Dagbladet at senteret håndterte Annas sak korrekt. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer

Krisesenteret i Vestfold er enda tydeligere. «På bakgrunn av den fremlagte dokumentasjonen finner jeg ikke å kunne betvile verken faglige vurderinger eller praktisk utført arbeid fra primærkontakten ved Betzy krisesenter».

- Hensikten var å avklare om de rutinene som ble anvendt, var i tråd med krisesenterets håndtering av liknende saker. Det var de, sier Tovsrud.

Dagbladet har lest loggene opp loggene for Tovsrud og Høyer, men senterledelsen sier de ikke kjenner til loggene som Dagbladet har fått tilgang til.

- Vi har ikke lest loggene som du viser til, sier Høyer, og sier de bare har fått en muntlig orientering angående saken.

SØKTE HJELP: 14. juli søkte Anna hjelp hos Betzy krisesenter, etter at hun dagen før hadde søkt om hjelp hos politiet. Med seg hadde hun sin åtte måneder gamle sønn. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
SØKTE HJELP: 14. juli søkte Anna hjelp hos Betzy krisesenter, etter at hun dagen før hadde søkt om hjelp hos politiet. Med seg hadde hun sin åtte måneder gamle sønn. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer

De viser videre til den ene loggen som er oversendt de pårørende, hvor det står at Anna fikk tilbud om å komme tilbake.

- Dette er en sak som har fått tragisk et utfall og vært vanskelig for de ansatte. Gjennomgangen viser at de rutinene som krisesenteret benytter, er i tråd med de rutinene de øvrige krisesentrene bruker, sier Tovsrud.

Barnefordelingssaken Sønnen skulle ha samvær med sin far etter at Anna anmeldte ekssamboeren for vold og trusler, og Anna forsøkte å få til en avtale om å overlevere barnet utenfor Drammen politihus, hvor hun kunne føle seg trygg.

20. september bestemte Aust-Telemark tingrett at Anna skal ha omsorg for barnet, men Anna måtte reise til Bø alene hver lørdag og søndag for at Svantesson skulle ha samvær med barnet.

Til tross for at hun var redd, fikk hun ikke gjennomslag for å møte Svantesson på et sted hun syntes var trygt.

Annas siste bønn Søndag 14. oktober 2012 skulle Anna levere sønnen til samvær med sin far. De møttes utenfor Kiwi i Bø sentrum. Mikael overtalte henne til å bli med i bilen til deres tidligere bolig for å hente passet hennes og andre private eiendeler.

VIL HA HAVARIKOMMISJON: - Når et liv går tapt, eller noen blir alvorlig skadet, er det all grunn til å granske hva som gikk galt, på samme måte som vi gransker dødsfall på sjøen, på veien og i luften, sier advokat Sjak R. Haaheim, som var Anna Medvedevas advokat i barnefordelingssaken. Foto: ERLEND AAS/NTB SCANPIX
VIL HA HAVARIKOMMISJON: - Når et liv går tapt, eller noen blir alvorlig skadet, er det all grunn til å granske hva som gikk galt, på samme måte som vi gransker dødsfall på sjøen, på veien og i luften, sier advokat Sjak R. Haaheim, som var Anna Medvedevas advokat i barnefordelingssaken. Foto: ERLEND AAS/NTB SCANPIX Vis mer

Det hun ikke visste, var at ekssamboeren hadde planlagt å bortføre henne og barnet. I stedet for å kjøre til huset de bodde i gikk turen til et avsidesliggende sted i skogen.

Det oppsto en voldsom krangel, og Mikael tvang Anna inn i bilens bagasjerom. Derfra ringte hun til politiet. Politiet har seinere publisert en logg fra samtalen:

«Kl. 09.55.56 112 fra fornærmede (samtalen varer i 20 sekunder før den blir brutt)».

«Kl. 09.58 «Nødmelding på 112. Vanskelig å oppfatte innholdet, men det er klart at vedkommende trenger hjelp. Samtalen brutt. Sporet i kart i området ved Uvdalstjønn».

- GRÅT OG LØP Krisesenteret skrev at «Anna ble svært ute av seg da hun forsto hun ikke kan bo her over tid, både i henhold til bolig og økonomi. (...) Hun gråt og løp fra samtalen». Foto: PRIVAT
- GRÅT OG LØP Krisesenteret skrev at «Anna ble svært ute av seg da hun forsto hun ikke kan bo her over tid, både i henhold til bolig og økonomi. (...) Hun gråt og løp fra samtalen». Foto: PRIVAT Vis mer

Det tok 55 minutter før politiet kom til stedet.

På dette tidspunktet lå Anna hjelpeløs, skjult i ei lita bu i et skogholt ved Grønkjær skisenter utenfor Notodden. Bundet på hender og føtter ble hun mishandlet av Mikael. Til slutt, timer seinere, kvalte han Anna med en klut dynket i rødsprit.

ANNAS SØNN:- Sønnen hadde akkurat begynt å snakke før drapet. Etter drapet har han vært taus, og den første tiden etter drapet sa han bare «Anna», sa tanta til Anna sist lørdag. Hun har nå omsorget for den to år gamle sønnen til Anna. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
ANNAS SØNN:- Sønnen hadde akkurat begynt å snakke før drapet. Etter drapet har han vært taus, og den første tiden etter drapet sa han bare «Anna», sa tanta til Anna sist lørdag. Hun har nå omsorget for den to år gamle sønnen til Anna. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer
STOR LETEAKSJON: Det tok mer enn et døgn etter at Anna Medvedeva ringte til nødsentralen før politiet fant henne. Foto: PEDER GJERSØE/NTB SCANPIX
STOR LETEAKSJON: Det tok mer enn et døgn etter at Anna Medvedeva ringte til nødsentralen før politiet fant henne. Foto: PEDER GJERSØE/NTB SCANPIX Vis mer