REDGJORDE: I et brev til justisdepartementet i går rettet PST-sjef Janne Kristiansen opp feilopplysninger hun kom med på sin pressekonferanse før helga. Foto: Jacques Hvistendahl
REDGJORDE: I et brev til justisdepartementet i går rettet PST-sjef Janne Kristiansen opp feilopplysninger hun kom med på sin pressekonferanse før helga. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

- Vanskelig å se hva som var tillitvekkende

Bistandsadvokat Arne Seland mener det er naivt å tro at Janne Kristiansen plutselig vil endre seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg beklager, tar ansvaret og fortsetter som PST-sjef, uttalte Janne Kristiansen på fredagens pressekonferanse.  

Bistandsadvokat i 22. juli-saken, Arne Serland, mener det ikke er tilstrekkelig av Kristiansen å komme med en beklagelse.

- Det er heller ikke alltid nok å si at man tar ansvaret. Man må også evne å ha ansvaret. Disse tingene hadde trolig mindre betydning for Janne Kristiansen, sier han til Dagbladet.

- Gjemmer seg Han er ikke den eneste som er kritisk til Kristiansens redgjørelse fredag.

Opposisjonen på Stortinget, som har vært ivrige i kritikken av PST-sjefen, lot seg ikke videre imponere.

Frps Per Sandberg mener Janne Kristiansen skyver problemene nedover i systemet:

- Hun gjemmer seg bak 22. juli-kommisjonen og hun legger ansvaret nedover i tjenesten eller på departementet. Det var dette jeg fryktet med kommisjonen. At alle relevante spørsmål ikke blir besvart, men skyves til 22. juli-kommisjonen, sa Sandberg til Dagbladet.

Rettet feilopplysninger I et brev til justisdepartementet i går rettet PST-sjef Janne Kristiansen opp feilopplysninger hun kom med på sin pressekonferanse før helga.

Da sa hun at man i PST var sikre på at man hadde søkt på Anders Behring Breivik i sine registre før 22. juli, men at man ikke kunne dokumentere det. Men i PSTs tidligere skriftlige rapport til justisminister Grete Faremo slås det fast at de 41 navnene på en valutaregisterliste fra Toll- og avgiftsdirektoratet ikke ble sjekket mot PSTs register før 22. juli. Nå synes det å være etablert som et faktum at PST ikke gjorde søk på Brevik i PSTs etterretningsregistre.

- Tilfredsstilt I går gikk også justisminister Grete Faremo ut og sa at PST har gitt «tilfredsstillende svar på enkelte uavklarte spørsmål knyttet til håndteringen av Global Shield». Samtidig sa hun at det nå blir opp til 22. juli-kommisjonens arbeid å vurdere om skjønnet og de vurderingene som ble gjort, holder mål.

Arne Seland mener dette ikke var noen god avgjørelse av Faremo.

- Faremos plan var å skape ro frem til 22. juli kommisjonen var klar med sitt arbeid. Hun klarte å skape ro i to minutter, sier han og fortsetter:

- Det er også vanskelig å se hva det var i Kristiansens forklaring som var tillitvekkende. Det jeg hørte var at hun bekreftet manglende kjennskap til gjeldende regelverk og i ettertid har hun bekreftet at de aldri søkte på Breivik, sier Seland.  

- Personfokus Seland mener også at personfokuset på Kristiansen er for stort.

- PST-sjefen har vært et problem fra dag èn. I forrige uke hadde Faremo en nærmest ideell mulighet til å løse dette problemet. Alle forventet at Kristiansen skulle gå av. Vi var klare for at fremover skulle saken være i fokus. Fram til nå har negativ personfokus tatt mye av oppmerksomheten, hevder han.  

Han presiserer at det å lede en etterretningstjeneste krever så mye at de aller færreste kan gjøre en slik jobb.  

- Janne Kristiansen har ikke gjort noen god jobb som PST-sjef i tiden før 22. juli. Hun har heller ikke gjort noen god jobb etter 22. juli.  Vil det ikke være naivt å tro at dette plutselig skulle endre seg i særlig nær fremtid, spør Seland.

Janne Kristiansen ønsker ikke å kommentere noen av disse uttalelsene overfor Dagbladet i dag.

KRITISK: Bistandsadvokat i 22. juli-saken, Arne Seland er kritisk til at Janne Kristiansen fortsetter som PST-sjef.
- Janne Kristiansen har ikke gjort noen god jobb som PST-sjef i tiden før 22. juli. Hun har heller ikke gjort noen god jobb etter 22. juli, sier han til Dagbladet.
KRITISK: Bistandsadvokat i 22. juli-saken, Arne Seland er kritisk til at Janne Kristiansen fortsetter som PST-sjef. - Janne Kristiansen har ikke gjort noen god jobb som PST-sjef i tiden før 22. juli. Hun har heller ikke gjort noen god jobb etter 22. juli, sier han til Dagbladet. Vis mer