Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ett år siden KrF gikk inn i regjering

- Vanskelig å se hvordan dette lander

Svake målinger og mulig regjeringskrise til tross: Kjell Ingolf Ropstad mener det er fullt mulig å løfte KrF over 10 prosent igjen.

TOBARNSPAPPA: KrFs første år i Solberg-regjeringen ble begivenhetsrikt for Kjell Ingolf Ropstad. Han ble KrF-leder, statsråd og tobarnspappa. Her følger barne- og familieministeren Anna Louisa (3) i barnehagen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TOBARNSPAPPA: KrFs første år i Solberg-regjeringen ble begivenhetsrikt for Kjell Ingolf Ropstad. Han ble KrF-leder, statsråd og tobarnspappa. Her følger barne- og familieministeren Anna Louisa (3) i barnehagen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- I KrF så har vi vært med på større oppstandelser enn den som nå trengs for at Solberg-regjeringen kan gjenvinne makta i 2021, sier Kjell Ingolf Ropstad til Dagbladet.

KrF-lederen drømmer om å kopiere suksessen til Valgerd Svarstad Haugland og lar seg ikke prege av de siste dagers opphetede IS-drama, der Frp truer med å forlate regjeringen.

- Det er mange fordeler med å være en del av en flertallsregjering, det håper jeg de andre partiene også ser. Akkurat nå er det vanskelig å se hvordan dette lander, sier han.

Og legger til:

- De fire regjeringspartiene har kommet frem til veldig mange gode løsninger for landet. Og vi har over tid vist at vi har ført en politikk som har bidratt til å skape nye arbeidsplasser, holde ledigheten lav samtidig som vi omstiller økonomien slik at vi skal ha noe å leve av etter oljen.

Første år

KrF markerer i disse dager sitt første år i regjering. For Kjell Ingolf Ropstad har det vært begivenhetsrike 12 måneder, der han ble partileder, statsråd og tobarnspappa.

Anna Louisa (3) ble storesøster til Bjørn Wilhelm 7. oktober, på dagen da regjeringen la fram statsbudsjettet.

- Alle som får lov til å bli fedre vet jo at det er helt fantastisk. Å sitte på fødestua å holde et nyfødt barn er en følelse som overskygger alt det politiske, sier Kjell Ingolf Ropstad.

- Hvilke politiske gjennomslag er du mest stolt av etter at KrF gikk inn i Solberg-regjeringen?

- Jeg i en livsfase der jeg ser hvor viktig politikken er for å styrke familiene. Vi økte barnetrygden med en tusenlapp for alle i fjor, for første gang på 20 år. I år øker vi den ytterligere med 3600 kr for barn under seks år, noe som betyr mye for familienes valgfrihet, og spesielt mye for de med dårlig råd.

Skjærer i hjertet

KrF-lederen trekker også fram fritidskortet som en viktig politisk seier.

- Det er lite som skjærer meg mer i hjertet enn at unger ikke får delta på fritidsaktiviteter. At alle barn nå kan delta på betalte aktiviteter de selv kan velge, er jeg overbevist om vil bety mye for å bekjempe utenforskap, sier han.

Ropstad mener regjeringsdeltakelsen har gitt partiet hans betydelig større uttelling enn velgeroppslutning på drøyt fire prosent skulle tilsi.

- Med KrF i regjering har vi styrket den sosiale profilen. Vi har prioritert familie og omsorg, framfor skatteletter. Nå skal vi også se på mulighetene for å kutte skatt på traktorer, maskiner og utstyr, men tiden for store skatteletter er forbi, sier KrF-statsråden.

«Mørkemann»

Kjell Ingolf Ropstad var bare 24 år da han debuterte på Stortinget. De første ni årene høstet han stort sett lovord som politiker. Etter det opprivende oppgjøret i KrF om å velge Erna eller Jonas har kritikken haglet mot sørlendingen, ikke minst i sosiale medier, med knallharde karakteristikker og personangrep.

Medieovervåkingsselskapet Retriever-søk på «mørkemann» og «Ropstad» ga 142 treff i januar i 2019, men bare fire i desember. Kanskje hjalp kommentarer til Aftenpostens Trine Eilertsen: «De som tror at Kjell Ingolf Ropstad er en mørkemann, har aldri møtt en.»

«La meg være helt tydelig, jeg tar sterkt avstand fra konverteringsterapi, og jeg mener det er forbudt i dag.», lød barne- og familieministerens budskap fra Stortingets talerstol i november.

- Hvorfor tror du at det etterlatte er at du er for å helbrede homofile?

- Jeg tror ikke det er etterlatt inntrykk. Det vi gjør er å stå opp for trosfriheten.

Merkelapper

- Kunne du ha kommunisert homoterapi-saken på en bedre måte?

- Jeg kan bli bedre på å kommunisere. Men dette handler også om at noen ønsker å gjøre KrF til skyteskive. Jeg lever med at det settes merkelapper på meg, det er en del av jobben.

- Jeg er trygg på mitt syn og tar sterk avstand fra homoterapi. Diskriminering må ikke aksepteres, samtidig skal vi som samfunn kan vi ikke forby meninger og overbevisninger som går på tvers av rådende samfunnsoppfatninger.

- Etter partiets retningsvalg har du fått mye kjeft fra nøkkelpersoner i ditt eget parti. Går det inn på deg?

- Jeg er veldig lei meg for at folk har meldt seg ut. Prosessen ga nok mer sår enn noen av oss hadde forestilt oss.

- Vi må bare erkjenne at regjeringsspørsmålet ble vanskeligere for partiet enn vi trodde. I jula har jeg brukt mye tid på hva mer jeg kan gjøre for å samle partiet. For det vondeste er å oppleve at flotte KrF’ere ikke vil være med mer.

- Nøkkelen for å gjenvinne tillit er å vise at vi er det samme partiet, selv om vi valgte andre samarbeidspartnere enn de ønsket. Vi kan legge over 50 politiske gjennomslag i regjering på bordet. Det viser at det var riktig av oss å gå inn, sier Kjell Ingolf Ropstad.

10 prosent i 2025

KrF-lederen gir seg selv fem år på å overbevise 10 prosent av velgerne om å stemme på KrF.

- Det er absolutt mulig. Vi har hatt målinger rundt sperregrensa de siste tre årene, og i første omgang må vi havne på rett side i 2021, helst med god margin.

- Mitt mål er mye høyere, fordi en mye større velgerandel enn fire prosent deler våre verdier. Jeg tenker langsiktig, og har tro på at et kristendemokratisk sentrumsparti igjen kan klare 10 prosent i 2025, sier Kjell Ingolf Ropstad.

Han poengterer at KrF må ha med seg kjernevelgere.

- Jeg merker en fornyet interesse rundt KrF. Vi skal hente inn nye velgergrupper, som ønsker et parti som løfter kristne verdier, satser på familie og omsorg – og har en tydelig strategi for vekst og verdiskaping i hele landet, sier 34-åringen.

Da Valgerd Svarstad Haugland overtok som partileder i 1995 brukte hun to år på å løfte KrF fra seks prosent til 13,7 prosent ved stortingsvalget i 1997. På enkelte målinger var KrF over 16 prosent. I 2001-valget oppnådde KrF 12,4 prosent før nedturen resulterte i 6,8 prosent (2005), 5,5 prosent (2009), 5,6 prosent (2013) og 4,2 prosent (2017).

Vinnersak

Fra 1997 til 2000 satt Valgerd Svarstad Haugland i den samme statsrådstolen som Kjell Ingolf Ropstad. Hun innførte kontantstøtten, som ble en vinnersak for KrF.

Ropstad mener at familiepolitikken til dagens KrF kan treffe like bredt.

- Småbarnsfamilier sliter med tidsklemma. KrF slåss for et fleksibelt familietilpasset arbeidsliv. Jeg er overbevist om at det er en verdi veldig mange er opptatt av. Når vi hamrer løs med dette budskapet over lang tid, så vil nye velgere få øynene opp for oss, sier KrF-lederen.