Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vanskelig å skille mellom psykose og sykdom

Dødsdømte Tjostolv Molands oppførsel kan både skyldes psykiske påkjenninger og være symptom på hjernemalaria, ifølge lege.

SYK: Tjostolv Moland er innlagt på sykehus. Foto: Vegar K. Vatn / SCANPIX
SYK: Tjostolv Moland er innlagt på sykehus. Foto: Vegar K. Vatn / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Dødsdømte Tjostolv Molands oppførsel kan både skyldes psykiske påkjenninger og være symptom på hjernemalaria.

De siste dagene har Moland oppført seg på en måte som kan tilsi at han er i psykisk ubalanse, og torsdag ble han undersøkt av leger i Kisangani. Deres hypotese overfor domstolen er at Moland enten har hjernemalaria eller lider av emosjonell psykose.

- Det kan være vanskelig å skille mellom en alvorlig psykisk reaksjon og oppførsel som er symptom på betennelse i hjernen, som hjernemalaria er, sier professor Bjørn Myrvang til NTB.

Myrvang er overlege ved kompetansesenter for import- og tropesykdommer ved Oslo universitetssykehus Ullevål og er blant landets fremste eksperter på blant annet malaria.

Tvilende

Malaria forårsakes av en parasitt som overføres via myggstikk og spres i kroppen med blodet. Parasitten kan forårsake infeksjoner og betennelser i hele kroppen og ødelegge vev.

- Malaria arter seg ulikt, og hjernemalaria er en svært alvorlig variant. Det er en betennelse i selve hjernen, og det er ikke uvanlig at pasienter kan oppføre seg psykisk påfallende. Hvordan det arter seg hos den enkelte, avhenger av hvilken del av hjernen som er berørt, sier Myrvang.

Han er likevel litt tvilende til at Moland har hjernemalaria. Moland har nemlig så langt vært oppegående i den grad at han kan gå selv. Ondartet malaria som rammer hjernen fører ofte til bevissthetsforandringer, kramper og lammelser.

- Hjernemalaria en livstruende sykdom der pasienten i de fleste tilfeller er sengeliggende, ofte nærmest bevisstløs. Men bisarr oppførsel kan helt klart være et symptom på hjernemalaria. Jeg har uansett tillit til den ekspertisen som finnes i Kongo, understreker Myrvang.

- Ikke bløff

Det har også vært spekulert i om Moland forsøker å bløffe retten med å spille at han er psykisk ustabil. Dette har blant annet de to nordmennenes rådgiver i Kisangani, advokat Morten Furuholmen, tilbakevist.

Han får støtte av lege Bjarne Bjorvatn som mener det er liten grunn til å tro noe slikt.

- For det første er det veldig vanskelig å spille overbevisende psykisk syk. Det vil også være vanskelig å se at han ville oppnå noe annet enn kanskje enda strengere behandling om hans forsøk på bløff ville bli avslørt, sier Bjorvatn til NRK.

Kombinasjon

Moland har vært behandlet for malariasykdommen, og det har vært spekulert i om oppførselen hans kan skyldes bivirkninger av medisinen. En form for malariamedisin kan i sjeldne tilfeller føre til hallusinasjoner og psykose.

- Ut fra de opplysningene jeg har fått om medisineringen så har ikke han fått denne typen medikamenter, sier Myrvang.

Han tror heller kombinasjonen av stress etter rettssaken og malariasykdom kan være årsaken.

- Ut fra min erfaring må jeg si at den langvarige, psykiske og fysiske påkjenningen de to har vært gjennom er mer enn god nok grunn til å svikte litt psykisk. Noen og hver av oss ville nok kunne oppføre oss litt påfallende om vi hadde vært gjennom det samme, sier Myrvang.

Legene i Kongo har anbefalt at Tjostolv Moland bør få psykiatrisk behandling, og rettssaken mot ham bør fortsette senere.

(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling