Vanskelig å stanse cruise-flyktningene

Verken Folkeregistret eller Finansdepartementet tror de kan hindre nordmenn i å emigrere, for så å leve en skattefri tilværelse på luksuscruiseren «The World».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vår mulighet til å følge opp disse menneskene er svært begrenset. Hvis de flytter til utlandet, har ikke norske myndigheter noe med dem igjen før de har bodd seks måneder i Norge, sier kontorsjef Thor Granlund ved Oslo folkeregister.

- Er personen først utflyttet, har vi ikke kontroll over personen. Da må han gjerne oppholde seg på en båt for norske myndigheters del. Da er det ikke mulig å ta opp en sak om at han skal tilbake til Norge, sier han.

Nøkkelen er altså å bli registrert som utflyttet, og da er tommelfingerregelen ikke å ha felles hus med barn og kone i landet.
- Hvis de har flyttet til en leilighet som seiler rundt i et ingenmannsland, så ... ja, så forekommer det meg merkelig, sier avdelingsdirektør Odd Hengsle i Finansdepartementets skatteavtaleseksjon.

- Man kan emigrere til utlandet, men jeg har aldri hørt om noen som har emigrert til en båt. Det har aldri tidligere vært en aktuell problemstilling, sier han.