Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vanskelig å straffe «råtne» politifolk

- Politiet begår psykiske og fysiske overgrep mot uskyldige. Etterpå beskytter de hverandre, slik at det blir vanskelig å straffe de «råtne eplene» i politiet, hevder veteranjournalist Gunne Hammarstrøm i en ny, oppsiktsvekkende bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Journalist og forfatter Gunne Hammarstrøm syntes at folk som skrek opp om politivold og overgrep overdrev. Han mente at jusprofessor Anders Bratholm var en kranglefant i de såkalte bumerangsakene. Men lille julaften 1992 forandret han mening.

Da gikk politiet til lynaksjon mot familiens leilighet, pågrep en ung mann i huset, og kastet ham på glattcelle mistenkt for narkotikaforbrytelser. Hans «forbrytelse» bestod i at navnet hans var oppført i en telefonbok.
Sju år etter har han samlet en rekke saker hvor politiet etter hans vurdering har begått psykiske overgrep mot uskyldige.

Konspirasjon

- Boka er et spark bak til politiet. Jeg har valgt å fokusere på den psykiske volden som de utøver, sier Gunne Hammarstrøm til Dagbladet :på nettet.

Den tidligere redaktøren mener at alle politifolk beskytter hverandre. Innad i politiet er det strengt forbudt å vitne mot kolleger som har gått for langt.

- Jeg er ikke blitt politihater, tvert imot har jeg stor respekt for dem, selv om det fins enkelte «råtne epler», sier Hammarstrøm. Det er det såkalte «Maridals-syndromet» i politiet han er kritisk til. Begrepet skriver seg fra en episode i Maridalen i Oslo.

«To unge biltyver ble utsatt for grov vold etter en politijakt. Den ene fikk brukket kjevebenet, den andre kravebenet. Skadene ble konstatert av lege. Men ingen av de elleve politifolkene på åstedet hadde sett noe voldelig», skriver Hammarstrøm i boka «Farlig politi» som kom ut idag.

Mange eksempler

Etter sitt eget ublide møte med politiet i 1992 satte han inn en annonse i Dagbladet for å høre om andre hadde opplevd liknende. Responsen var overveldende, og endel av historiene han kom over er gjengitt i boka.

- Jeg tror ikke boka vil fjerne problemet. Men den kan bidra til å øke folks bevissthet, mener Hammarstrøm.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media