Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vanskelig å vinne injuriesøksmål

Truslene om injuriesøksmål har florert i sommer, men det skal mye til for å vinne en sak. Generalsekretæren Norsk Redaktørforening tror ingen av de aktuelle saksøkerne vil ha noen sjanse i rettsapparatet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AKP truer Dagbladet og professor Bernt Hagtvet med injuriesøksmål for påstander om at partiet drev med våpentrening. KrF-politiker Jan Birger Medhaug truer med injuriesøksmål mot kvinnen som anmeldte ham for voldtekt, og kvinnens bistandsadvokat vil vurdere motsøksmål mot Medhaug. Sist ute er

den danske kvinnen som var kjæreste med Aud Hege Santi. Hennes advokat undersøker mulighetene for en injuriesak mot norske Se og Hør og Santi etter at Santi tilsto et drap de to kvinnene skal ha begått.

Nils E. Øy, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, tror ingen av disse søksmålene vil føre fram dersom de kommer så langt som til retten. Dels er det politiske saker hvor terskelen for ytring sfrihet er høy, dels er det søksmål mot mediene, som kan viderebringe andres påstander uten å bli dømt for injurier.

Høyere terskel

Terskelen for fellende injuriedom mot mediene er blitt betraktelig høyere i Norge etter flere prinsippavgjørelser i menneskerettsdomstolen i Strasbourg. Blant annet ble bladet Tromsø frikjent for å viderebringe selfangstinspektør Odd Lindbergs rapport.

- Antall injuriesøksmål mot mediene har falt ganske drastisk de senere årene etter disse avgjørelsene, sier Øy. Derfor tror han verken Dagbladet eller Se og Hør vil bli dømt i eventuelle injuriesaker.

Han tror heller ikke AKP vinner fram mot Bernt Hagtvet, som skrev to kronikker om partiets historie i Dagbladet.

- Jeg tror AKP vil ha meget liten sjanse til å vinne fram, fordi saken dreier seg om politikk, kjerneområdet for ytringsfriheten. I dag er det mye større sans for at ord skal bekjempes med ord, sier han.

Også Medhaug-saken dreier seg dels om politikk og kommer etter Øys mening inn under den ekstra takhøyden for slike saker.

Ikke grunnløs

Jan Birger Medhaugs advokat Bjørn O. Vikse sier at han ikke truer med injuriesøksmål uten grunn. Det samme sier AKPs advokat Håkon Helle.

- Det er veldig problematisk med injuriesaker, det er dyrt og du drar fram mye grums som også saksøkeren kunne være interessert i at ble liggende. Man må vurdere hvilke påstander man har med å gjøre, hvor grove de er og hva som blir resultatet hvis man ikke gjør noe med dem, sier Helle til NTB.

Hagtvet har gjengitt påstander fra en tidligere tillitsvalgt i det danske ml-partiet om at AKP-ere drev våpentrening og måtte være forberedt på at de kunne komme til å ta livet av venner og familie.

- Jeg oppfatter dette som et forsøk på å melde visse grupper ut av den politiske debatten. Hvis Hagtvet ikke trekker tilbake disse beskyldningene, mener jeg AKP bør gå til injuriesak, sier Helle.

Bjørn O. Vikse mener kvinnen som anmeldte Medhaug, overskred grensen for det lovlige da hun gikk til partiet med saken.

- Når hun framsetter ærekrenkende beskyldninger, må hun kunne føre sannhetsbevis for dem, og det mener vi hun ikke kan. Men vi må se på hvor stor belastningen blir i sum før vi eventuelt går til sak, sier han.

Også partileder Valgerd Svarstad Haugland og lederen i Rogaland KrF er truet med injuriesøksmål.

Krisesenterbevegelsen oppfordrer kvinnen som anmeldte Medhaug til å gå til injuriesøksmål fordi Medhaug stempler henne som løgner.

- Dette ville i så fall ha blitt et interessant søksmål, sier Vikse.

Kvinnens bistandsadvokat Hege Salomon synes på sin side det er en interessant problemstilling at fornærmede i en sak kan gå til injuriesøksmål.

- Jeg har ikke vurdert å gå til søksmål mot Medhaug, men vil vurdere problemstillingen dersom han går til injuriesøksmål mot min klient, sier hun.

(NTB-Tone Hertzberg)