Vanskelig å vinne injuriesøksmål

Truslene om injuriesøksmål har florert i sommer, men det skal mye til for å vinne en sak. Generalsekretæren Norsk Redaktørforening tror ingen av de aktuelle saksøkerne vil ha noen sjanse i rettsapparatet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

AKP truer Dagbladet og professor Bernt Hagtvet med injuriesøksmål for påstander om at partiet drev med våpentrening. KrF-politiker Jan Birger Medhaug truer med injuriesøksmål mot kvinnen som anmeldte ham for voldtekt, og kvinnens bistandsadvokat vil vurdere motsøksmål mot Medhaug. Sist ute er

den danske kvinnen som var kjæreste med Aud Hege Santi. Hennes advokat undersøker mulighetene for en injuriesak mot norske Se og Hør og Santi etter at Santi tilsto et drap de to kvinnene skal ha begått.

Nils E. Øy, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, tror ingen av disse søksmålene vil føre fram dersom de kommer så langt som til retten. Dels er det politiske saker hvor terskelen for ytring sfrihet er høy, dels er det søksmål mot mediene, som kan viderebringe andres påstander uten å bli dømt for injurier.

Høyere terskel

Terskelen for fellende injuriedom mot mediene er blitt betraktelig høyere i Norge etter flere prinsippavgjørelser i menneskerettsdomstolen i Strasbourg. Blant annet ble bladet Tromsø frikjent for å viderebringe selfangstinspektør Odd Lindbergs rapport.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer