Vanskelig mekling

Meklingen om LOs krav kan ta tid, men partene er i kveld enige om én ting: Dette blir vanskelig og det vil ta tid. To kroner mer i timen, raskere innføring av den femte ferieuka og to-årig tariffavtale er LOs hovedkrav for å avblåse streiken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Yngve Hågensen og LO møtte med enstemmig vedtatte krav hos Riksmeklingsmannen i ettermiddag. Etter middagspausen var det ikke noe som tydet på at partene ville bli enige innen kort tid, men en viss optimisme var å spore.

-Vi tar den tiden vi trenger. Alt er fortsatt vanskelig, sa Yngve Hågensen til TV2-nyhetene etter pausen.

Også NHO-president Leif Frode Onarheim sa at han regnet med at meklingen ville bli vanskelig, og riksmeklingsmann Webster understreket at partene fortsatt holdt på med de enkleste punktene.

- Det vanskelige tar vi til slutt, vi er forberedt på en lang natt, sa Webster til TV2-nyhetene klokka 21.

LO-sekretariatet snekret i formiddag sammen de nye kravene for å få slutt på den fem dager lange storstreiken.

Foruten et tillegg på to kroner pr time krever også LO et ekstra lavtlønns-og likestillingtillegg på to kroner for dem som har et lønnsnivå som er lavere enn 87 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. For dem som har mellom 87.1 og 92 prosent av industriarbeiderlønna er kravet 1.50 kroner pr. time.

LO ønsker at ferien skal gis raskere. Det betyr to feriedager i 2001 og to til i 2002 i tillegg til Gro-dagen som allerede ligger der.

Det er også helt klart at avtaleperiodens lengde må bli to år, og ikke tre som flertallet i LO's forhandlingsutvalg anbefalte sist.

Når det gjelder etter- og videreutdanningsreformen forventer LO et nytt innspill som kan vise vilje til medfinansiering.

Meklingsmøte i dag

Meklingen hos Riksmeklingsmannen startet klokka 15.00 i dag. Forbundsleder i Norsk Nærings-og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, Torbjørn Dahl, hevdet da at partene neppe ville bli enige før tidligst i morgen.

Det er også bestemt at streiken ikke avblåses før det foreligger et anbefalt forslag. Deretter får medlemmene stemme over resultatet. Dermed kan natta bli lang både for forhandlingspartene og for de som senere skal ta stilling til meklingsresultatet.

Beregninger Aftenposten har gjort viser at de nye kravene LO la frem i dag betyr 1,1 milliard kroner i ekstra kostnader for NHO-bedriftene.

VINNER FRAM? Yngve Hågensen åpnet i dag døra for nye møter hos Riksmeklingamannen.