- Vanskelig, men vellykket aksjon

Den militære russiske Alfa-styrken som har håndtert gisselsituasjonen i Beslan er spesialtrent for slike situasjoner. - Aksjonen ser ut til å ha blitt rimelig vellykket, sier norsk forsvarsekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Styrken har hatt to dager til å forberede en befrielsesaksjon. At gislene selv ser sitt snitt til å rømme og da skapte kaos, måtte jo følges opp av andre styrker. Første prioritet har vært å nøytralisere gisseltakerne, sier oberstløytnant Tohmas Brevich.

Det norske forsvaret fulgte aksjonen tett da de mange hundre gislene slapp ut fra skolen i Beslan i Nord-Ossetia fredag. Aksjonen som ble ledet av den russiske spesialtroppen Alfa-styrken, blir betegnet som svært vanskelig.

Til tross for at mange er kommet til skade og flere er bekreftet døde, mener Brevich at aksjonen har vært rimelig vellykket.

- Selv om det er mange som er skadd og noen av gisseltakerne er kommet unna, så ser aksjonen ut til å være rimelig vellykket, mener oberstløytnanten.

Han mener gjennomføringen av en slik befrielsesaksjon stiller store krav til styrken som skal befri gislene, men at russerne er svært godt utstyrt for å gjennomføre aksjonen.

(NTB)