BLE HJEMME: Helsedirektør Bjørn Guldvog valgte å bli hjemme i sommer, til tross for at han har et «sommerparadis» i Sverige. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
BLE HJEMME: Helsedirektør Bjørn Guldvog valgte å bli hjemme i sommer, til tross for at han har et «sommerparadis» i Sverige. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Helsedirektøren savner sitt svenske sommerparadis:

- Vanskelig og lei situasjon

Helsedirektør Bjørn Guldvog vakte oppsikt da han i april åpnet for å ta sommerferien på hytta i Sverige.

Publisert

Det var under et intervju med NTB at Guldvog ikke avviste at det kunne bli aktuelt med en tur på hytta på Syd-Koster utenfor Strömstad i Bohuslän, med påfølgende karantene.

- Det er avhengig av hvilken smittesituasjon vi befinner oss i. Men det kan jo eventuelt bli med en karantene i etterkant, sa Guldvog til NTB den gang.

SKAM: Helseminister Bent Høie sier de som frykter at de er smittet av coronaviruset «ikke må skamme seg – men teste seg». Video: NTB Scanpix Vis mer

Fredag var han tilbake på jobb og deltok på regjeringens ukentlige pressekonferanse om coronasituasjonen i Norge. Intervjuet vekket oppsikt, og det ble sett på som kontroversielt at helsedirektøren vurderte å gå i karantene for å få besøke hytta.

Til Dagbladet kunne han fortelle at drømmen om en sommerferie på hytta forble nettopp en drøm.

- Vanskelig og leit

- Jeg hadde egentlig ikke forventet at jeg kunne være i Sverige i sommer, og det har jeg heller ikke vært. Jeg har hatt en fin sommer i Norge. Riktignok ble juli litt kald, men vi har fått gått på fjellet, på Hardangervidda, Jostedalsbreen, gått i fjellet på Sørvestlandet og padlet i Hurdalssjøen og rundt i Oslofjorden, så det har vært en fin ferie, sier han.

Danmark åpnet torsdag for å reise karantenefritt til og fra alle svenske regioner, men Norge vil foreløpig ikke gjøre det samme. Guldvogs ferieparadis i Västra Götaland er ikke blant de svenske regionene som den norske regjeringen har markert «grønne» foreløpig.

BEKYMRET: Helsedirektør Bjørn Guldvog sier han er bekymret for smitteøkningen i samfunnet. Reporter: Ingunn Dorholt. Video: Christian Wehus / Dagbladet TV Vis mer

- I likhet med mange andre som har hytter i Sverige, så synes jeg dette er en veldig vanskelig og lei situasjon. Jeg har stor sympati med alle de som ønsker å komme tilbake til hytta si. Det er vårt sommerparadis og det er der vi kan slappe godt av og der vi har tilrettelagt for gode ferier, og sånn er det for mange, sier Guldvog og legger til:

- Men vi får smøre oss med tålmodighet. Nå ser det heldigvis ut til at Västra Götalands-regionen også er på rask vei ned, så i løpet av få uker så håper jeg det er mulig å reise til de hytteområdene hvor jeg har hytte.

- Stor signaleffekt

- Hva var årsaken til at du valgte å droppe hytta i Sverige?

- Det er fordi at jeg må følge det samme reglementet som gjelder for alle nordmenn. Det har en stor signaleffekt. Det er mulig at jeg kunne ha reist til hytta på en trygg måte, men det velger jeg å ikke gjøre, fordi det samme kunne veldig mange andre også hatt som et argument.

- Man gjør jo ikke noe direkte ulovlig ved å gjøre det?

- Nei, det er lov. Men jeg ønsker heller ikke å stille meg i en situasjon hvor jeg må i karantene, da det vanskeliggjør å gjøre jobben min på en god måte.

I starten av coronautbruddet i Norge måtte Guldvog og flere andre helsetopper i karantene og dermed jobbe hjemmefra, etter at en ansatt i Helsedirektoratet fikk påvist det svært smittsomme viruset. Direktøren var imidlertid ikke smittet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer