Vanskelig terror- etterforskning

Politiet i Kenya sliter med å identifiser terroristene som angrep kjøpesenteret - men flere unge menn er arrestert.

OMFATTENDE ETTERFORKSNING:  Kriminalteknikere saumfarer nå det eksklusive kjøpesenteret Westgate, for å finne spor etter terroristene som drepte over 60 mennesker. Norsk og kenyansk politi er sikre på at minst en norsk statsborger deltok i terroraksjonen Foto: Noor Khamis/Reuters.
OMFATTENDE ETTERFORKSNING: Kriminalteknikere saumfarer nå det eksklusive kjøpesenteret Westgate, for å finne spor etter terroristene som drepte over 60 mennesker. Norsk og kenyansk politi er sikre på at minst en norsk statsborger deltok i terroraksjonen Foto: Noor Khamis/Reuters.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NAIROBI (Dagbladet): Politiet i Kenya har lagt en jernring rundt det eksklusive kjøpesenteret Westgate, hvor Al-Shabby-terrorister massakrerte uskyldige mennesker.

Men både norsk og kenyansk politi virker sikre på at minst en norsk statsborger deltok i terrorangrepet i Nairobi.

Nordmann Dagbladet får bekreftet at mistanken mot den unge norsk-somalieren - en mann i begynnelsen av 20-åra, hjemmehørende i en mindre by på Østlandet - skal være styrket.

To tjenestemenn fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er nå i Nairobi, hvor de jakter på dokumentasjon som kan bevise at en ung norsk statsborger var med på terrorattentatet mot kjøpesenteret Westgate.

Antiterrorsjef Boniface Mwaniki ønsket i dag ikke å snakke med Dagbladet. Men til den lokale avisa The Star i Nairobi, bekreftet Mwaniki at de har pågrepet flere, og at de er mistenkt for å være involvert i terroraksjonen.

Norsk-somalieren som er mistenkt for å ha hatt en sentral rolle i terroraksjonen er fra tidligere kjent av PST.

Dagbladet vet at de som jobber med terrorisme i sikkerhetspolitiet har hatt kjennskap til mannen. Men det er fortsatt noe uklart om PST tidligere har hatt en såkalt bekymringssamtale med den unge mannen.

«Griller» mistenkt En ung student fra havnebyen Mombasa ble arrestert torsdag. En 19 år gammel muslim av kenyansk opprinnelse.

- Vi «griller» ham nå. Det er for tidlig å avsløre detaljer fra avhørene. Det kan forstyrre etterforskningen, sier antiterrorsjef Boniface Mwanik til avisa The Star.

Dagbladet får bekreftet at politiet i Kenya mener både etniske kenyanere, somaliere fra Somalia, somaliere som lever i flyktningeleiren Dadaab i Kenya (verdens største flyktningeleir med over 500 000 mennesker) og vestlige statsborgere med somalisk bakgrunn skal ha vært med på terroraksjonen.

Flere terrorister Kenyanske myndigheter mente første at det var om lag 15 terrorister som angrep kjøpesenteret. Over 60 personer - små barn, kvinner og menn - ble brutalt myrdet av terroristene som slo til mot kjøpesenteret Westgate lørdag 21. september. Først fire dager seinere var dramaet over.

Nå sier politiet i millionbyen Nairobi at det kanskje ikke var flere enn seks terrorister som slo mot kjøpesenteret.

Fire forkullede lik - drepte terrorister - er fortsatt ikke identifisert. Dagbladet får bekreftet at det ikke er opplysninger som synliggjør at den norske-somaliske terroristen er et av de forkullede likene.

Mens sikkerhetspolitiet i Norge har bekreftet at det er grunn til å tro at en nordmann var med på terroraksjonen, avviser sudanske myndigheter at en sudaner var med.

Politiet i Nairobi har hevdet at en av de mistenkte terroristene heter Abu Baara al-Sudani, og kommer fra Sudan.

Vanskelig etterforskning Etterforskerne fra PST samler nå inn opplysninger i Kenya, for å finne forbindelsene til Norge, og om flere personer med norsk tilknytning kan være innblandet i terroraksjonen.

I Kenya omtales etterforskningen som svært vanskelig og omfattende.

Utenfor kjøpesenteret - som er fysisk stengt av og døgn bevoktes av tungt bevæpnet politi og militære styrker er det fortsatt tydelige spor etter terrorattentatet. Restene av utbrente biler står bare noen meter unna inngangen til Westgate. Nå er hele området fysisk avsperret.

Inne i det som bare for noen uker siden var et av de mest eksklusive kjøpesentrene i Afrika, er skadene store. Inne i senteret er det et svært krater etter en av eksplosjonene. I dette området jobber nå kriminalteknikere for å sikre spor etter terroristene.

TERROR:  I fire dager kjempet politistyrker for å få kontroll over kjøpesenteret Westgate i Nairobi, hvor terrorister henrettet barn, kvinner og menn. Foto: Noor Khamis /Reuters
TERROR: I fire dager kjempet politistyrker for å få kontroll over kjøpesenteret Westgate i Nairobi, hvor terrorister henrettet barn, kvinner og menn. Foto: Noor Khamis /Reuters Vis mer