Vanskelige forhandlinger om rød-grønn koalisjon

BONN (NTB): Verken finansmarkedene eller næringslivet synes å frykte en tysk regjering der De Grønne trolig blir sosialdemokratenes koalisjonspartner. Men mange spør seg hvordan de to partiene skal forene svært ulike politiske program og skape en felles regjeringsplattform.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påtroppende statsminister Gerhard Schröder slo fast at det med en overvekt på 21 mandater for sosialdemokratene og De Grønne er et tilstrekkelig grunnlag for å danne en stabil rød-grønn regjering.

- Vi trenger en koalisjon som er bindende for alle, sa Schröder etter at det var klart at de to partiene skal innlede formelle samtaler med tanke på en regjeringsdannelse.

Ingen frykt

Frankfurt-børsen steg med nesten 1,5 prosent i morgentimene mandag etter at det ble klart at Gerhard Schröder hadde vunnet en overlegen seier. En rød-grønn regjering synes ikke å skremme markedet.

- Det behøver slett ikke bli ille dersom en rød-grønn koalisjon legger seg på en balansert linje. De kan om de vil, sa en representant for Commerzbank i Frankfurt.

Radikalt

De Grønne skremte både sosialdemokratene og mange andre da de såkalte fundamentalistene i partiet i mars fikk igjennom et ultraradikalt program, som blant annet tok til orde for en tredobling av bensinprisen i løpet av 10 år og oppløsning av NATO. Men etter at partiet falt fra 10 til 5 prosent på meningsmålingene i løpet av våren, ble blant annet bensinprisforslaget fjernet fra programmet.

Partiet har alltid hatt en uklar lederstruktur, og det har ofte vært stilt spørsmål om hvem som har kontrollen. Men parlamentarisk leder Joschka Fischer tilhører 'realistene' i partiet, og ønsker å inngå kompromisser for å komme til makten.

Schröder åpnet mandag på nytt for at Fischer kan bli utenriksminister i regjeringen. De Grønne er på kollisjonskurs med SPD i viktige spørsmål og vil blant annet trekke tyske soldater ut av SFOR-styrken i Bosnia. Men Schröder har gjort det klart at tysk utenrikspolitikk skal ligge fast etter linjene trukket opp av den forrige regjeringen, og at det ikke blir noen avtale med De Grønne dersom de ikke godtar det.

Erfaring

De Grønne går også inn for å avskaffe atomkraften som energikilde, noe Schröder har stilt seg avvisende til. Øko-partiet har også andre svar på områder som narkotika- og kriminalitetsbekjempelse enn Schröder. Lederne i De Grønne nøyde seg mandag med å fastslå at det er parlamentarisk grunnlag for en rød-grønn regjering, og unnlot å komme med spesifikke krav.

De to partiene har erfaring fra regjeringssamarbeid i flere tyske delstater å bygge på. De regjerer sammen i fem tyske delstater, blant annet i den mest folkerike Nordrhein-Westphalen.

Schröder har også muligheten til å forhandle med CDU/CSU om en storkoalisjon om samtalene med De Grønne skulle mislykkes.