FHI advarer:

Vanskeligere å håndtere nytt virus

FHI advarer mot at corona-epidemien kan bli vanskeligere å håndtere med en ny, mer smittsom variant i omløp. Å stanse flygingene fra Storbritannia har de likevel ikke gått inn for.

VURDERER NYE TILTAK: Avdelingsdirektør Line Vold i FHI advarer om at den nye og mer smittsomme varianten av coronaviruset kan være vanskeligere å kontrollere. Foto: Lise Åserud / NTB
VURDERER NYE TILTAK: Avdelingsdirektør Line Vold i FHI advarer om at den nye og mer smittsomme varianten av coronaviruset kan være vanskeligere å kontrollere. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helsedirektoratet anmoder testing av alle innreisende fra Storbritannia, etter at det er oppdaget en mer smittsom mutasjon av coronaviruset.

Søndag ettermiddag oppfordrer helseminister Bent Høie til det samme.

- Jeg vil anmode sterkt om at alle som har vært i Storbritannia tester seg innen ett døgn fra ankomst og at alle som har vært i Storbritannia de siste 14 dagene og som nå sitter i karantene, tester seg, sier Høie i en pressemelding.

Flere europeiske land stanser nå all flytrafikk fra Storbritannia, etter at en ny, og mer smittsom variant av coronaviruset har spredd seg i England og området rundt London.

FLYKTER: Folk fikk hastverk med å forlate London før jul etter nye smitteverstiltak i England. Video: AP/Twitter. Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer

Høie sier søndag at Norge også vurderer å stramme inn. I løpet av dagen vil Helsedirektoratet komme med sine råd til politiske myndigheter og eventuelle nye tiltak vil trolig gjøres kjent i morgen.

- Vi har strenge innreisetiltak, men vurderer nå om det er nødvendig å sette inn ytterligere tiltak, sier helseministeren.

Folkehelseinstituttet har imidlertid alt avgitt sine anbefalinger. De vil stramme inn praksisen, men har foreløpig ikke gitt råd om at flytrafikken fra Storbritannia skal stenges ned.

- Strenge regler allerede

- Vi leverte våre vurderinger inn til Helse- og omsorgsdepartementet seint i går kveld, basert på den informasjonen som da forelå, sier avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet Line Vold til Dagbladet og fortsetter:

- Vi har allerede blant Europas strengeste innreiseregler. Alle reisende fra røde land skal i karantene, og det kreves en negativ test som er tatt seinest innen 72 timer før man ankommer, sier FHI-direktøren, som gjør det klart at de stadig må gjøre nye risikovurderinger.

STRAMMER INN: Statsminister Boris Johnson har strammet inn på julefeiringen i hele landet, etter at en ny og mer smittsom variant av coronaviruset nå sprer seg. Video: AP Vis mer

Vil ha mer testing

Til tross for allerede strenge regler, anbefaler FHI nye innstramninger.

Folkehelseinstituttet mener en må gjøre mer for å sikre at de karantenereglene som er på plass, etterleves.

I tillegg ber også de om mer testing av reisende fra Storbritannia.

- Vi gir også råd om PCR-test av alle reisende fra Storbritannia, også norske, innen et døgn etter innreise. Det er fordi vi ønsker å fange opp om noen av disse kan være smittet av denne spesielle varianten av viruset som vi vil ha en spesiell oppmerksomhet på, sier Line Vold.

RØMMER BYEN: Etter at statsminister Boris Johnson lørdag innførte svært inngripende tiltak blant annet i London, har mange reist fra byen for å feire jul andre steder i landet. Foto: Stefan Rousseau/ PA / AP / NTB
RØMMER BYEN: Etter at statsminister Boris Johnson lørdag innførte svært inngripende tiltak blant annet i London, har mange reist fra byen for å feire jul andre steder i landet. Foto: Stefan Rousseau/ PA / AP / NTB Vis mer

FHI vil også at en ser nærmere på unntaksreglene for karantene for reisende til Storbritannia.

- Det er ganske mange unntaksregler, hvis du ser på covid-19-forskriften. Det kommer også inn annet regelverk som skal tas hensyn til. Derfor mener vi en bør gjøre en vurdering av om det skal strammes inn. Det er noe det jobbes med nå, sier hun.

- Kan endres

Hun påpeker at er et poeng at Storbritannia er gode til å overvåke virusspredningen.

- I mange land i Europa og andre deler av verden er ikke overvåkingen den samme. Det gjør at det kan være varianter som sirkulerer allerede som vi ikke har fanget opp. Denne ble fanget opp nettopp fordi de har god overvåkning i Storbritannia, sier Vold, som også gjør det klart at også FHI kan komme til å oppdatere sine råd.

- Risikovurderingene gjøres hele tida, fortsatt er mye ukjent om den nye varianten, og det kommer hele tida ny informasjon. Vi endrer rådene våre om vi ser det er nødvendig ut fra oppdatert informasjonen, sier Vold om tiltakene til har anbefalt.

Ikke påvist i Norge

Mutasjonen er oppdaget i Danmark, men foreløpig ikke i Norge.

- Ville vi visst det om vi hadde denne varianten også her?

- Vi kan ikke garantere at den ikke er her, men det er grunn til å tro at om den hadde vært her, så hadde den vært fanget opp nettopp fordi den skal ha så stor smittsomhet. Dermed ville vi hatt et større utbrudd. Men vi kan ikke garantere at den ikke er kommet hit nylig, sier FHI-direktøren.

Tror vaksinen vil virke

I England startet vaksineringen mot covid-19 for nesten to uker siden. De første vaksinene er ventet å komme til Norge på julaften, og vaksineringen skal etter planen starte i romjula. Ut fra det en vet nå, tror FHI at vaksinen vil ha effekt også på det muterte viruset.

- Det er ikke holdepunkter så langt for å si at vaksinen vil ha noe dårligere effekt på denne virusvarianten. Den ser heller ikke ut til å gi noe endret sykdomsbilde, altså verken mildere eller mer alvorlig sykdom.

Ifølge Vold er det etter alt å dømme endringer i det såkalte spike-proteinet på coronaviruset som gjør den nye varianten så smittsom.

- Denne taggen er spesielt viktige for virusets evne til å binde seg til mennesker. Teoretisk sett kan det ha betydning for hvor godt testen vi har fungerer og også vaksinen, men det er ingenting som tyder på dette så langt. Det vi ser er at den virker å være mye mer smittsom, sier Vold.

Ifølge opplysningene fra Storbritannia er den rundt 70 prosent mer smittsom enn det orginale coronaviruset.

- Vanskeligere å holde i sjakk

- Må vi nærmest regne med at den kommer til Norge når den er så smittsom?

- Det vet vi ikke sikkert. Det er innført strenge tiltak i England. I tillegg har vi strenge tiltak på grensene her hjemme. Det skal gjøre at vi hindre smitte. Men det er klart at hvis det medfører riktighet at den er 70 prosent mer smittsom, så vil det potensielt gjøre epidemien vanskeligere å håndtere om man får mye av denne varianten spredd rundt i Europa og verden for øvrig. Det vil kunne medføre at det blir vanskeligere å holde epidemien i sjakk, sier Vold, som understreker at de overvåker situasjonen tett.

- Vi følger situasjonen nøye i samarbeid med våre søsterorganisasjoner i resten av Europa. VI styrker overvåkingen av viruset her i Norge, og har informert laboratoriene og kommunene slik at vi er sikret at vi får samlet inn relevante prøver, sier hun.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer