Nakstad om mutert virus:

- Vanskeligere å holde smitten i sjakk

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad stilte i Dagbladet TVs studio for å svare på spørsmål om coronasituasjonen.

BRITISK MUTASJON: Assisterende helsedirektør i helsedirektoratet, Espen Nakstad, sier det mest bekymringsfulle med den nye britiske virusvarianten er hvilken effekt vaksinene har. Programleder: Bjørge Dahle Johansen. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det påvises stadig flere tilfeller av det muterte engelske coronaviruset i Norge. Nå vekker en ny mutasjon oppsikt i Storbritannia: Viruset har fått navnet E484K, og har likhetstrekk med den sørafrikanske mutasjonen.

Sky News omtaler tirsdag den såkalte Kent-mutasjonen av coronaviruset, som antas å ha utviklet en «superkraft» i å omgå immunforsvaret.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad stilte opp i Dagbladet TVs studio for å svare på spørsmål om coronasituasjonen.

- Den såkalte Kent-varianten - britene omtaler det som er «supervirus» som omgår immunforsvaret bedre. Hva vet vi om denne varianten foreløpig?

- Det er stadig nyheter om ulike grader av mutasjoner. Det man er litt bekymret for nå, det er om denne virusmutasjonen, som vi er kjent med for så vidt fra Storbritannia, om den endrer seg og blir mer lik det muterte viruset man har sett i Sør-Afrika og Brasil. For der er det enda litt større endring i bindingssetet til reseptorene som gjør at viruset kanskje enda lettere kommer seg inn i kroppen. Og ikke minst, kanskje det mest bekymringsfulle, kanskje har vaksinene litt redusert effekt mot den sørafrikanske og brasilianske varianten, selv om Moderna har gått ut og sagt at vaksinen virker godt, heldigvis, mot den sørafrikanske. Den type endringer er vi litt bekymret for med tanke på vaksinasjonseffekt, sier Nakstad og fortsetter:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer