SKUTT: Både Alton Sterling og Philando Castile har blitt drept av politiet, på to dager. I videoen ser man Sterling bli skutt, og opprørene drapene har skapt. Video: CNN / AP / Reuters / NTB Vis mer

- Vanskeligere å skjule bevis i politivold-saker nå enn tidligere

Sosiale medier kan føre til at færre politi slipper unna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Sosiale medier gjør det vanskeligere for politiet å komme unna i voldssaker. Vi ser en helt ny situasjon når man skal føre bevis i saker, sier Johannes Knutsson, forsker ved Politihøgskolen, til Dagbladet.

I dag skjøt og drepte en mann fem politimenn under en demonstasjon mot politivold i Dallas i Texas.

Demonstrasjonene kom som en følge av at tre amerikanere ble drept av polititjenestemenn denne uka og det spredde seg raskt på sosiale medier.

Blant annet delte en kvinne en video på sin Facebook-profil da mannen hennes Philando Castile ble skutt og drept av en polititjenestemenn i Falcon Heights i Minnesota da han satt på passasjersiden i bilen. Mannen hennes skulle bare vise førerkortet sitt.

5. juli, 2016: Alton Sterling ble drept 5. juli i år. En mobilvideo viser hvordan politibetjenter legger ham i bakken, for deretter å skyte ham. Video: UGC / AP Vis mer

Vanskelig å skjule bevis

- Det er ingen tvil om at deling av video og bilder på sosiale medier gjør det vanskeligere for amerikansk politi å komme unna med drap. Det var lettere før enn nå, sier Johannes Knutsson, forsker ved Politihøgskolen, til Dagbladet.

Det vil derfor være flere bevis å føre i en eventuell rettssak nå enn det var tidligere, noe som også kan føre til at færre politifolk slipper unna.

Statistikken viser at rundt 1000 amerikanere blir drept av politi i året. Ifølge Washington Post har over 500 personer blitt drept av politiet så langt i år.

Tall fra tidligere år er vanskelig å oppdrive, men ifølge forsker Johannes Knutsson var tallet lavere før, men at mørketallene var høyere.

- Det er en helt ny situasjon vi ser når det kommer til etterforskning av politi som dreper sivile. Det er bra for mannen i gata, sier forskeren.

26. oktober, 2015: En mobilvideo viser en politimann som velter ned stolen til en elev ved Spring Valley i USA og drar henne langs bakken. Vi advarer mot sterke inntrykk. Vis mer

Rodney King

Et av de mer kjente voldsepisodene av politi i USA er mot Rodney Glen King i 1991.

King kjørte bil og var ute på prøveløslatelse etter en voldshendelse fem år tidligere. King hadde drukket alkohol og stoppet ikke bilen da politiet krevde det. Etter hvert som han stanset bilen, ble han av politi dratt ut førersetet og ble banket opp av fire tjenestemenn i Los Angeles, mens flere politi stod og så på.

Dette ble tatt opp på video, men politimennene ble frikjent for voldsepisoden, for de mente at det var King som angrep politiet.

Denne hendelsen førte til store demonstrasjoner rundt om i USA, og de største opptøyene var i Los Angeles i 1992.

9. september, 2015: Den tidligere tennisstjerna James Blake (35) ble kastet ned på bakken av en fordi han ved en feiltagelse trodde at Blake var en tyv. Etter at overvåkningsvideoen ble frigitt, ble det konkludert med at politibetjenten hadde brukt unødvendig mye fysisk makt. Video: NTB Reuters Vis mer

Stor utvikling

Året etter opptøyene, i 1993, ble journalist Helge Øgrim USA-korrespondent for Norsk Telegrambyrå (NTB). Han var korrespondent til 1999 og forteller om store endringer for hvordan man brukte medier nå og på den tiden.

- Distribusjonen har forflyttet seg fra de etablerte kringkasterne til plattformer hvor brukere selv har kontroll. At videoer deles på sosiale medier først får en helt annen kraft og nyhetene slår inn på en helt annen måte, sier Øgrim til Dagbladet.

Da han var korrespondent i USA mener han at det var lettere å skjule bevis i politivold-saker, av den enkle grunn fordi ingen dokumenterte det.

- Siden mediene før i tiden ikke var til stede der det skjedde, så var politivold-saker før i tiden mer avhengig av andre kilder. Det var gjerne andre polititjenestemenn eller aktivister. Da politiet ønsket å skjule noe var det lettere før enn nå. Det er en klart stor gevinst at sosiale medier kan hjelpe til bevis i saker, sier Helge Øgrim.

For ordens skyld har Øgrim også vært redaksjonssjef i Dagbladet.

10. juli, 2015: Sandra Bland ble stoppet av politiet fordi hun ikke brukte blinklys. Så ble hun arrestert, og funnet død tre dager senere på cella. Video: Texas Department of Public Safety via AP Vis mer

Variert opplæring av politi

Forsker Johannes Knutsson ved politihøgskolen sier at politi i USA har en helt annen opplæring enn i Norge, og at det kan være en av grunnene til det store antallet politivoldsaker man ser i dag.

I USA varierer det fra delstat til delstat hvor mye opplæring polititjenestemenn får. I Norge har personer i polititjeneste en akademisk grad, forteller forskeren.

- Politimenn i USA kan være alt fra profesjonelle til personer som knapt kan lese. Det er derfor i stor kontrast fra Norge og Norden, sier Knutsson.

Knutsson forteller videre at etterforskning av politisaker ofte blir henlagt, selv om flere av tjenestemennene skal være utstyrt med kroppskamera.

Se flere videoer av politivold og -drap mot svarte som har opprørt USA de siste årene:

12. april, 2015: Denne videoen viser arrestasjonen som skal ha ført til at Freddie Gray (25) havnet i koma. En uke senere døde han på sykehuset. Seks politibetjenter ble dømt for lovbrudd, blant annet for mord. Video: Leservideo/The Baltimore Sun Vis mer
4. april, 2015: En 33 år gammel politimann avfyrer åtte skudd mot offeret, 50 år gamle Walter L. Scott, som løper bort fra ham. Scott døde på stedet. Video: Reuters / Klipp: Marianne C. Huseby / DBTV Vis mer
22. november, 2014: 12 år gamle Tamir Rice ble skutt av politiet da han viftet med noe som viste seg å være en lekepistol på en lekeplass i Cleveland. 12-åringen døde seinere på sykehuset. De to politimennene ble suspendert. Foto: Privat Vis mer
9. august, 2014: Politiet friga overvåkingsbildene av Michael Brown som raner til seg sigarer bare minutter før han ble skutt og drept av politiet. Politimannen slapp tiltale. Foto: AP Photo/Ferguson Police Department/NTB Scanpix Vis mer
17. juli, 2014: Eric Garner døde etter at politibetjenter prøvde å arrestere ham for ulovlig salg av sigaretter. Politimannen slapp tiltale etter hendelsen: Video: Getty Images Vis mer