Vanskeligere for førstegangskjøpere å få lån til bolig

Men for bedriftene kan det bli lettere å låne penger i landets banker.

VANSKELIGERE: Bankene vil trolig gjøre det vanskeligere å kjøpe bolig, ifølge ny undersøkelse. 
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
VANSKELIGERE: Bankene vil trolig gjøre det vanskeligere å kjøpe bolig, ifølge ny undersøkelse. Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undersøkelsen blir gjennomført blant bankene fire ganger i året. Resultatet for andre kvartal forelå torsdag og viser at bankene vil bli strengere med å innvilge lån til bolig, skriver Dagens Næringsliv.

Særlig ønsker bankene å stramme inn praksisen for utlån til førstegangskjøpere. Det har allerede blitt vanskeligere for denne gruppen å skaffe seg boliglån på grunn av innstramminger i fjor om at man kan låne maksimalt 85 prosent av boligens verdi.

Bankene ønsker ytterligere innstramminger fordi de trenger mer penger. Ønsket om mer penger henger sammen med et forslag fra Finansdepartementet, som det ikke vil foreligge konklusjon på før til høsten, om at bankene må ha mer kapital bak hver krone de låner ut til boligformål.

Ifølge avisen er det ikke tatt noen beslutning om hvordan boliglånene skal vektes for å følge opp forslaget fra departementet, og det er uklart om dette kan være forklaringen på at bankene svarer som de gjør i undersøkelsen. Verken Nordea eller DNB kjenner seg igjen i at det vil bli vanskeligere å få førstehjemslån.

Undersøkelsen viser samtidig at det kan bli litt lettere for bedriftene å låne penger i tiden fremover.

(NTB)