STRENGERE REGLER: På grunn av bedring i situasjonen i Somalia, vil det ikke lenger bli like enkelt for flyktninger å få opphold i Norge. 

Foto PEDERSEN/JOHN TERJE Dagbladet
STRENGERE REGLER: På grunn av bedring i situasjonen i Somalia, vil det ikke lenger bli like enkelt for flyktninger å få opphold i Norge. Foto PEDERSEN/JOHN TERJE DagbladetVis mer

Vanskeligere for Somalia-flyktninger å få opphold i Norge

UDI innfører strengere asylpraksis for personer fra Somalia fordi sikkerheten i hovedstaden Mogadishu anses som bedret. Heretter skal hver enkelt søknad behandles separat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utlendingsdirektoratet understreker at situasjonen i Mogadishu fortsatt er usikker, men at det ikke lenger er slik at enhver som oppholder seg der står i reell fare for dødsstraff, tortur eller annen umenneskelig behandling.

- Det er viktig å understreke at det fortsatt vil være asylsøkere fra Mogadishu som har et beskyttelsesbehov og som vil få opphold i Norge. Situasjonen i byen er krevende, men ikke like vanskelig som den var, sier avdelingsdirektør Hanne Jendal i UDI.

Hun sier UDI nå i større grad vil legge vekt på søkerens individuelle forhold enn den generelle sikkerhetssituasjonen.

UDI viser til at sikkerheten er bedret etter at al-Shabaab trakk seg ut av Mogadishu i august 2011. Sivile er mindre utsatt for vilkårlig vold enn tidligere, selv om kriminalitet og al-Shabaabs terroraksjoner fortsatt gjør situasjonen vanskelig. Ny nasjonalforsamling, president og regjering har kommet på plass uten at det har medført forverring av sikkerheten, ifølge UDI.

Også andre europeiske land som Sverige og Storbritannia har besluttet å endre sin praksis.

(NTB)