Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vant 100-millionersstrid i retten. Nå raser Thor (70) mot Johan H. Andresen

Johan H. Andresens eiendomsselskap må betale Thor Jegard og kompanjongene 100 millioner i bitter eiendomsstrid.

RASER MOT ANDRESEN: Thor Jegard vant fram mot det Ferd-eide eiendomsselskapet Ensjøveien 3 og 5 AS i Borgarting lagmannsrett. Jegard får nesten 70 millioner, mens Ferd-selskapet må ut med over 100 millioner kroner i vederlag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
RASER MOT ANDRESEN: Thor Jegard vant fram mot det Ferd-eide eiendomsselskapet Ensjøveien 3 og 5 AS i Borgarting lagmannsrett. Jegard får nesten 70 millioner, mens Ferd-selskapet må ut med over 100 millioner kroner i vederlag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forretningsmannen Thor Jegard (70) og hans kompanjonger er i Borgarting lagmannsrett tilkjent over 100 millioner kroner i vederlag fra selskapet Ensjøveien 3 og 5 AS, eid av en av Norges rikeste menn, Johan H. Andresen (56).

Det kommer fram i en avgjørelse fra Borgarting lagmannsrett etter en årelang eiendomsstrid i den såkalte bilbyen på Oslos østkant.

- Jeg har aldri blitt trodd. Min troverdighet er lik null i forhold til Johan H. Andresen. Ferd har mørnet oss. De har forsøkt å slite ut motparten for å godta en dårlig sum, sier en lettet Jegard til Dagbladet. ​

Vant ankesak

Ensjøveien 3 og 5 AS er et heleid datterselskap av Ferd Eiendom, og stridens kjerne er hva selskapet skulle betale Jegard og to andre selskaper som hadde festeavtale på en tomt Ferd-selskapet kjøpte i 2011, etter at festeperioden gikk ut i fjor.

TOMT: Det er disse eiendommene, Ensjøveien 3 og 5, partene strides om.
 Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
TOMT: Det er disse eiendommene, Ensjøveien 3 og 5, partene strides om. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

Saken ble først behandlet i Oslo tingrett i 2016, og tingretten slo da fast at vederlaget Ferd-selskapet skulle betale var på 25 millioner kroner.

Begge partene anket, og nå har Andresens eiendomsselskap gått på en betydelig verre smell i Borgarting lagmannsrett.

Ifølge en slutning avsagt på fredag, må selskapet ut med 101 270 000 - over hundre millioner kroner - til de tidligere festerne. Ferd-selskapet må også betale nesten fire millioner kroner i saksomkostninger.

Får 70 millioner

Thor Jegard, som hadde den største andelen av de to byggene, får like under 70 millioner kroner av pengene, mens de to andre festerne får resten av summen.

MILLIARDÆR: Ferd-konsernet har over 30 milliarder i verdijustert egenkapital. Johan H. Andresen jr var en av Norges rikeste før døtrene Katharina (22) og Alexandra (21) overtok formuen hans. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
MILLIARDÆR: Ferd-konsernet har over 30 milliarder i verdijustert egenkapital. Johan H. Andresen jr var en av Norges rikeste før døtrene Katharina (22) og Alexandra (21) overtok formuen hans. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

«Resultatet tilsier at festerne må anses å ha vunnet saken fullstendig» heter det i avgjørelsen fra Borgarting lagmannsrett.

Ferd-selskapet har fire ukers ankefrist.

- Vi er ikke fornøyd med utfallet og vil vurdere ankespørsmålet nøye, sier direktør i Ferd Eiendom, Carl Brynjulfsen, til Dagbladet.

- Helt på trynet

I 2015 kom Ferd med et tilbud om 36 millioner kroner for bygningene, noe Jegard omtaler som et «tullball-tilbud» og «helt på trynet».

Han mener det er helt bak mål at saken skulle havne i retten.

- Jeg er irritert over at de ikke ville komme til forhandlingsbordet og forhandle en ærlig og redelig sum på vanlig måte. Det er et av de største og mest lønnsomme selskapene i Norge.

- Boligbøller

- Johan H. Andresen framstår som en ærlig, redelig og bunnsolid fyr. Likevel har han overflod og skal kjøre folk i senk. Du kan sammenlikne med andre boligbøller og eplehageutbyggere som går over lik. Det synes jeg han er for god til, sier Jegard.

Ferd-eier Johan H. Andresen svarer følgende på karakteristikkene:

- Det at den vinnende part i en rettsinstans, og dertil i en prinsipiell sak, snakker nedsettende om parten som ikke fikk medhold, er vel ikke noe som fortjener ytterligere kommentarer, skriver Andresen i en tekstmelding til Dagbladet.

- Vi kan ikke se at vi har gjort noe kritikkverdig, sier eiendomsdirektør Brynjulfsen-

Mente seg lurt

Jegard mente allerede i 2011 at selskapet lurte ham i en handel da de overbød ham i budrunden om tomta bygningene hans sto på.

Striden har vart i sju år.

- For meg har det vært et helvete. Jeg er blitt 70 år og har bygget min eiendomsportefølje på 50 års virke. Jeg kunne ikke la dette gå til spille. Dette betyr at jeg får gjort opp og gått med rett rygg nedover Karl Johans gate den tida jeg har igjen.

- Jeg hadde vært ferdig hvis ikke dette hadde blitt resultatet, og ikke fått den alderdommen jeg har ønsket meg. Jeg er blitt holdt på pinebenken, sier han.

Lagmannsretten legger også vekt på at det er stort potensial for verdiøkning på eiendommen på Ensjø, og viser til en taksering gjennomført av Cushman & Wakefield Realkapital (CWR) i 2017 som fastsetter verdien av tomtene til boligformål til 236 600 000 kroner. I tillegg er det beregnet et fortjenestepotensial på 228 500 000 kroner, slik at verdien til sammen utgjør 465 100 000 kroner.

CWR og selskapet Deloitte gir tomten og bygningsmassen en verdi på mellom 131 200 000 kroner og 167 000 000 kroner slik den står.

Skulle kjøpe eiendommen

I 2011 fikk Ferd-selskapet kjøpt tomtene til Ensjøveien 3 og 5. Jegard følte seg snytt, fordi det fantes et kontraktutkast der Ferd skulle kjøpe Jegards tre eiendommer i området for 155 millioner.

Forutsetningen var at Jegard på forhånd skulle kjøpe festetomtene som to av de tre bygningene står på, fra grunneieren Universitetet i Oslo (UiO). Men i stedet ble 70-åringen overbydd av Ferd, som kjøpte tomtene for 27 millioner kroner.

Det var etter Ferds oppkjøp av tomtene at konflikten spisset seg.

De prøvde å bli enige om en pris for eiendommen når perioden gikk ut. Det klarte de ikke, og forretningsmannen fra Vestfold stevnet Ferd-selskapet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!