Vant 2 450 000 000 kroner i lotto

Vinneren av historiens største lottogevinst har ikke meldt seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et sted der ute finnes personen som kjøpte lottokupongen med tallene 15, 17, 43, 44 and 48, og «Powerball nummer» 29.

Hvis du har spilt «Powerball Jackpot»-lotto på en U-store dagligvarebutikk i Lincoln i den amerikanske delstaten Nebraska den siste uka bør du sjekke lommeboka - og kanskje skaffe deg en betraktelig større: Historiens største lottogevinst tilfaller nemlig en heldig kuponginnehaver. 2 450 000 000 kroner - nesten to og en halv milliard kroner.

Over 100 ganger mer enn i Norge

Aldri har noen vunnet så mye penger i lotto før. Til sammenligning er den største norske lottogevinsten på 20 millioner kroner. Tre ganger har en slik sum blitt utbetalt; til en mann i 40-årene fra Buskerud i fjor, til et spillelag på Stange for tre år siden, og til en mann i Akershus for fem år siden.

- To og en halv milliard er alt for mye penger. Takke meg til at vi ikke deler ut slike gevinster i norsk lotto. Det blir helt uhåndterlig for folk, ler informasjonsrådgiver Remo Martinsen i Norsk tipping til Dagbladet.no.

- Vi har folk som virkelig får problemer når de vinner 5-10 millioner kroner. Det blir så stor omveltning i livene til folk. I Sverige fikk en kar store problemer etter at han vant 120 millioner kroner. Han trengte psykolog, og det viste seg at han rett og slett fikk en sorgreaksjon, sier han.

Ingen har meldt seg

Den enorme lottogevinsten i USA vekker naturlig nok oppsikt. Ingen har meldt seg som vinner ennå.

FANTASISUMMER: Remo Martinsen i Norsk Tipping er glad for at han ikke deler ut milliardgevinster i Norge. Lørdag ble en ukjent person vinner av nesten 2,5 milliarder kroner i amerikansk lotto. Det er den største lottogevinst noen sinne. Vinneren har ikke meldt seg. Foto: Norsk Tipping/Scanpix
FANTASISUMMER: Remo Martinsen i Norsk Tipping er glad for at han ikke deler ut milliardgevinster i Norge. Lørdag ble en ukjent person vinner av nesten 2,5 milliarder kroner i amerikansk lotto. Det er den største lottogevinst noen sinne. Vinneren har ikke meldt seg. Foto: Norsk Tipping/Scanpix Vis mer

- Vi vet ikke om vinneren vet. Samtidig kan det tenkes vedkommende ikke har hastverk med å stå frem, sier lotteriets talsmann Brian Rockey til nyhetsbyrået AP.

I USA betyr rekordgevinsten at vinneren neppe kan håpe på anonymitet.

- Vi opplever at storvinnere venter med å kreve gevinsten til etter at de har rådført seg med jurister og økonomer, sier Jim Haynes i Nebraska Lottery.

Kan miste gevinsten

Samtidig kan man ikke utelukke at kupongen ligger sammenkrøllet i en lomme, eller er mistet, uten at vinneren noen sinne vil bli klar over hva han eller hun har gått glipp av.

- Jeg må jo si jeg håper vinneren melder seg. Heldigvis spiller de fleste registrert i Norge. Men fortsatt er det mange som tar sjansen på å spille uregistrert, sier Martinsen til Dagbladet.no.

Det er fire vinnere i norsk lottohistorie som ikke har meldt seg.

 • Påsken for fem år siden ble en vinnerkupong verd fem millioner kroner kjøpt på Oppdal.
 • For tre år siden ble en kupong verd 3,3 millioner kroner kjøpt i Våler i Østfold.
 • For to år siden gikk en kupong kjøpt på Coop på Løren i Oslo inn med to millioner i gevinst.
 • I oktober i fjor kjøpte en ukjent person vinnerkupongen i Vikinglotto på Smokers Corner i Oslo. Denne er verd 2,5 millioner kroner. Gevinsten kan fremdeles hentes hvis vinneren melder seg innen oktober.

  -Fantasisummer
  Vinneren i USA kan velge om han eller hun vil ha utbetalt hele summen på nesten 2,5 milliarder kroner over 30 år, eller en engangsutbetaling på «bare» 124,5 millioner dollar (849 millioner kroner) med en gang.

  - Det er jo snakk om fantasisummer. Jeg lurer virkelig på hva som skjer med mennesker som vinner så mye penger, sier Martinsen i Norsk Tipping.

  - Jeg hadde kanskje kjøpt opp Dagbladet og ansatt bare folk jeg liker, sier han spøkefullt.

  - Eventuelt hadde jeg hatt nesten 2500 kroner jeg kunne bruke hver dag i 3000 år, sier han.

  I Norge har lottohelgen vært moderat i forhold. To menn i 40-årene stakk av med 4,7 millioner kroner hver. Den ene er bosatt i lottobygda Stjørdal, den andre er en singel mann fra Oslo.

  Hva hadde du gjort hvis du vant 2,5 milliarder kroner?