Vant 70 mill - reiser til Oslo

I snart 30 år har Alex Dyer drømt om å reise på ferie til Norge sammen med sin 92 år gamle bestemor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KNARESBOROUGH (Dagbladet): Først da hun vant svimlende 70 millioner kroner i lotto ble det mulig. Mange drømmer om den store lottogevinsten og en drømmeferie til Barbados eller andre sydhavsøyer. Barvertinne Alex Dyer drømte om et gjensyn med Norge. Landet hun besøkte da hun som ungjente jobbet på båt i den britiske marinen.

- Hele min familie har hatt lyst til å reise til Norge. Onkelen min var på tur da jeg var liten, og han kom hjem med flotte bilder av norsk natur. Jeg har også mange gode minner, og min bestemor på 92 år har snakket mye om at hun også ønsker seg en slik opplevelse, sier Alex Dyer til Dagbladet.

- Når drar dere?

- Så fort som mulig, bare min bestemor blir frisk. Den turen har vi ventet så lenge på.

Gull-Lotto

Den nybakte lottomillionæren viser oss rundt i den slitte og røykfylte baren på Knaresborough Working Mens Club som familien driver. Nyttårsaften sto hun og mannen bak bardisken og skjenket øl. Dagen etter fikk de beskjed om at de var blitt 70 millioner kroner rikere.

- Jeg klarte ikke å snakke. Det gikk helt rundt i hodet mitt, hundrevis av tanker på en gang. Jeg har vært hes siden. Jeg har nesten ikke sovet. Det er bare så utrolig mye penger, sier Alex Dyer.

Hun og ektemannen har tippet i National Lottery i mange år. De vant på noe som tilsvarer norsk Gull-Lotto. En ekstratrekning der man måtte ha alle seks tallene riktig.

- Jeg husker John sa at det ikke var noen vits i å spille. At vi aldri vant noe uansett. Så feil kan man ta, erter Alex.

Det lille bysamfunnet er på størrelse med Jessheim, og alle vet om de nybakte lottomillionærene. Noen hvisker misunnelig i bakgatene.

Alex og John står fortsatt bak bardisken, men stadig oftere glemmer de å ta betalt. Premiepengene har allerede fått bein å gå på.

- Den kvelden vi vant, var det en kar som sto ved siden av meg i baren. Han spurte om han kunne få bilen min. Så klart, sa jeg, og ga ham nøklene. Nå har jeg ingen bil, forteller John.

Paret har allerede kjøpt seg nytt hus med svømmebasseng, og John har lagt inn bestilling på en BMW X5 - fotballproffenes favorittleketøy.

- Noen slike ting har vi ordnet med allerede, men nå skal vi ta det med ro. Vi har lovt bort noen kroner til ulike formål. Jeg har alltid vært en stor tilhenger av veldedig arbeid, sier Alex.

Litt skummelt

The National Lottery har fått kritikk for at vinnerne rett og slett vinner for mye penger. En mann i 20-åra som stakk av med toppgevinsten på over 100 millioner kroner, brukte opp alt i løpet av to år. Ekteskap og vennskap gikk i stykker.

Ekteparet Dyer er overbevist om at det ikke skal gå samme veien med dem, samtidig er de usikre på hva så mye penger vil gjøre med dem.

- Folk rundt oss sier at vi fortsatt er de samme gamle. Nå flytter vi jo litt på oss. Før bodde vi i etasjen over puben. Nå skal vi plutselig ha vårt eget hus. Alt det nye er spennende. Samtidig er det også skummelt. Hva vil skje videre? spør Alex.

- Har du i noen øyeblikk ønsket at dette ikke skulle være sant?

- Ja, faktisk. Vi føler oss så heldige. Samtidig har det skjedd noe som har forandret livet vårt, noe som vi egentlig ikke har kontroll over, sier ekteparet.

Dyrt i Norge

Selv med 70 millioner lottokroner på bok tenker ekteparet økonomisk når de planlegger Norges-turen. At det er dyrt på andre sida av Nordsjøen, er ekteparet ikke i tvil om.

- Jeg liker å handle i bruktbutikker, og det vil jeg fortsette med. Kanskje like greit når vi skal til Norge, med de prisene dere har!

TAPPER FORTSATT: Selv med premiepengene på konto går livet stort sett som før. Fortsatt står John og Alex Dyer bak pubdisken i Yorkshire og tapper øl til gjestene, men de er ikke like nøye som før med å ta betaling.