- Vant en million på travbanen

Politiet mener John Sandstrøm løy om tippegevinst for å hvitvaske penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Psykolog John Sandstrøm er tiltalt for korrupsjon, brudd på helsepersonelloven og brudd på ligningsloven.

Politiet mener han fikk en klient til å underskrive på at han vant over en million kroner som del i et tippelag. Millionen ble ført opp som skattefri inntekt på selvangivelsen. Politiet mener dette ble gjort for å hvitvaske penger Sandstrøm hadde tjent på å selge falske erklæringer til kriminelle.

I dag forklarte Sandstrøm at han vant over en million kroner i et tippelag. Pengene fikk han utbetalt i flere rater kontant hos en medspiller - og oppbevarte de i et skap hjemme.

- Så du hadde 400000-500000 hjemme?

- Ja, svarte Sandstrøm, og forklarte at pengene ble oppbevart i et skap under trappa der han hadde verdisaker.

Nektet å forklare seg

Under hele etterforskningen har John Sandstrøm nektet å forklare seg – som han selv sier, etter råd fra sin advokat Tor Erling Staff.

Dermed er det første gang han forklarer seg i saken nå.

Sandstrøm har derimot sagt at han ikke vil forklare seg om Dagens Næringslivs reportasjer om saken.

VANT PÅ HEST: Psykolog John Sandstrøm fortalte i retten at han oppbevarte en halv million kroner hjemme hos seg selv. Dette var deler av en større tippegevinst som politiet mener var falsk. Foto: TRULS BREKKE/DAGBLADET
VANT PÅ HEST: Psykolog John Sandstrøm fortalte i retten at han oppbevarte en halv million kroner hjemme hos seg selv. Dette var deler av en større tippegevinst som politiet mener var falsk. Foto: TRULS BREKKE/DAGBLADET Vis mer

Sandstrøm har tidligere blitt etterforsket for salg av falske legeerklæringer, men er aldri dømt. Han har også hatt flere tilsynssaker mot seg fra Helsetilsynet.

Hele saken sprakk etter at en reporter under falsk navn kjøpte falske legeattester hos psykolog John Sandstrøm og psykiater Pål Herlofsen. Nå er begge tiltalt for grov korrupsjon etter straffeloven. I tillegg er de tiltalt for brudd på helsepersonelloven. Dette har Sandstrøm erkjent.


Lydopptak

I retten i dag ble det avspilt et lydopptak der Dagens Næringslivs journalist oppsøker John Sandstrøm for å få en erklæring som kan hjelpe ham til å få soningsutsettelse. Han innrømmer at det ikke feiler ham noe, og lurer på om de likevel kan få til en erklæring.

Dette er Sandstrøm positiv til, og mener de skal greie å ordne noe.

Videre snakker de om prisen på oppdraget, og Sandstrøm nevner muligheten for en bonus dersom Skog oppnår det han vil - en lettere soning eller soningsutsettelse 

DN-journalisten, eller Gøran Skog som han kaller seg, foreslår 10000 kroner.

- Kan vi si 15? Sier Sandstrøm?

- Vant en million på travbanen

- Eller hvis vi sier 20.000, så får jeg ti og psykiateren ti, sier Sandstrøm og foreslår at de kobler inn Herlofsen.

- Større sjanser med Herlofsen

- Mine sjanser er mye mindre hvis vi kjører alene. Jeg har ikke det nettet han har, og det kan vi bruke, sier Sandstrøm, og anbefaler journalisten å trekke inn Herlofsen.

De blir enige om dette.

Jeg ønsker ikke å inngi forklaring på det punktet, sa Sandstrøm.

Dommeren opplyste deretter at det kunne tale til Sandstrøms ulempe dersom han ikke ville forklare seg om saken. En tiltalt i en straffesak har rett til å nekte å uttale seg.

Sandstrøm forklarte til sist at han hadde to møter med journalisten, begge møtene på hans kontor.

- Møtene hadde vel en varighet på 10-15 minutter. Hender, kroppsspråk, hele hans framtoning tilsa ut fra min kliniske erfaring at vi måtte undersøke dette nærmere, sa Sandstrøm.

- Jeg henviste ham videre til en allmennlege, og satte opp det som kunne være relevante probleme, sa Sandstrøm.

Her ble det skissert søvnproblemer, økonomiske problemer, angst og depresjon. Og at pasienten ikke fant noen mening med livet.

Betalte ingenting

Psykologen forklarte videre at DN-journalisten hilste fra en av hans tidligere klienter. Denne personen er i dag en del av tiltalen, og skal forklare seg seinere i saken. Han skal selv ha kjøpt legeerklæringer hos Sandstrøm.

- Fikk du noe oppgjør for denne kontakten med Skog, ville aktor, politiadvokat Carl Graff Hartmann vite.

- Nei, svarte Sandstrøm.

Ble kjent via Atle Hamre

John Sandstrøm er også tiltalt for brudd på ligningsloven. Han skal ha brukt en av klientene som dekke til å føre opp en større tippegevinst som skattefri inntekt.

Denne mannen kom ham i kontakt med via travkusk Atle Hamre. Mannen har selv forklart at han skrev en falsk erklæring på at Sandstrøm hadde deltatt i et tippelag som vant en større gevinst.

Både Atle Hamre og denne andre mannen skal seinere vitne i retten.

I retten i går forklarte Sandstrøm at han var en del av dette tippelaget, og at dette kom i stand via Atle Hamre. Hamre anbefalte denne mannen til Sandstrøm.

- Han spilte for meg. Satte opp bonger som han kunne være en andel av, sa Sandstrøm.

- Hvor mange var med på dette spillelaget, spurte aktor.

- Det var forskjellig, det kunne være alt fra fem seks og oppover. Han forskutterte for meg, og det ble avskrevet av eventuell gevinst. Det lå i kortene at jeg skulle gjøre opp seinere. Det ble gjort opp kontant da han kom til Oslo. Det kan ha vært en fire fem tusen kroner.

Vant en stor gevinst

Deretter forklarte Sandstrøm at de vant en større gevinst i mai, og en seinere. Han sier at han fikk deler av gevinsten, og at dette skrev han en kvittering på at han hadde mottatt. Beløpet dreide seg om i overkant en million kroner.

Tidligere hadde han mottatt nærmere en halv million kroner i tippegevinster av samme mann.

Sandstrøm sier det ble skrevet kvitteringer for begge beløpene, og at pengene ble overlevert på hans kontor i Oslo. Kvitteringene ble sendt til ligningskontoret.

Kontoutskrifter fra kontoen til Sandstrøms kilde viser derimot at han befant seg i Bergen de datoene disse kvitteringene ble skrevet.

- Jeg vet ikke hva det skal bety.

Den samme kilden fikk etter hvert flere erklæringer signert Sandstrøm i forbindelse med soning. Dette handlet om psykiske og familiære problemer.

Også denne kontakten ble formidlet via Atle Hamre.

<B>SKAL VITNE:</B> Den straffedømte travkusken Atle Hamre introduserte Sandstrøm for en venn som drev med tipping. Han ble seinere klient hos psykolog Sandstrøm.