Vant etter seks års kamp

Fire leilighetseiere i London har nylig fått medhold i høyesterett, etter at de saksøkte Tate-galleriet i London for krenking av privatlivets fred. Saken skal ha pågått i seks år.

IRRITERTE: Eierne av boligene markert med rød ring, mener at de konstant har vært på utstilling tilsvarende en dyrehage. Nå har de fått medhold i høyesterett i Storbritannia. Foto: NTB / Scanpix
IRRITERTE: Eierne av boligene markert med rød ring, mener at de konstant har vært på utstilling tilsvarende en dyrehage. Nå har de fått medhold i høyesterett i Storbritannia. Foto: NTB / Scanpix Vis mer
Publisert

Beboere i luksus-leilighetskomplekset Neo Bankside, har gått rettens vei, da de mente at besøkende av Tate Modern Gallery kunne se ubegrenset inn i hjemmene deres via museets utsiktsplattform, og dermed fikk unødvendig tilgang på privatlivet deres.

Klagen ble først avvist av lagmannsretten i London i 2020, men har omsider fått medhold etter at den på nytt ble anket til høyesterett i desember 2021.

Det melder blant annet BBC.

- På utstilling i dyrehage

Dommer i høyesterett, Lord Leggatt, avviste flertallets dom, og tydeliggjorde at boforholdene for innehaverne er preget av å konstant være «på utstilling».

- Det er ikke vanskelig å forestille seg hvor undertrykkende det må føles for den alminnelige person å leve under slike forhold - omtrent som å være på utstilling i en dyrehage, skal være begrunnelsen til dommeren ifølge Daily Mail.

Leggatt fant at bruken av Tate Moderns utsiktsplattform derfor ikke er å anse som normal bruk, og dermed juridisk «plagsom» for innehaverne av de respektive leilighetene.

Ser etter løsning

Til tross for at de fire boligeierne nå har fått medhold i Storbritannias høyeste rettsinstans; må de trolig vente litt til, før privatlivet kan nytes til det fulleste.

På et tidspunkt under den første rettssaken ble det nevnt at om lag en halv million mennesker besøker Tate-bygget hvert år.

KONFLIKT: Politiet har startet etterforskning etter at det oppsto konflikt mellom en vekter og en ballongselger 19. januar. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Video: Newsflare. Vis mer

Saken er sendt på høring fra høyesterett tilbake til en sivil domstol i Storbritannia for å finne en felles løsning på problemet.

En talsmann for Tate-museet kunne si følgende til Daily Mail etter at dommen falt:

- Vi takker høyesterett for nøye gjennomgang, og fordi saken er under behandling, har vi ikke mulighet til å kommentere saken ytterligere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer