Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skogbrannene i California:

Vant etter Trump-kritikk. Her møtes de i brannruinene

Helt siden Trump ble republikanernes presidentkandidat, har det demokratiske stjerneskuddet vært en av hans argeste kritikere.

ARG KRITIKER: Da Donald Trump besøkte brannruinene i Paradise i California i går, ble han møtt av blant andre nyvalgte California-guvernør Gavin Newsom - en av hans argeste kritikere. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
ARG KRITIKER: Da Donald Trump besøkte brannruinene i Paradise i California i går, ble han møtt av blant andre nyvalgte California-guvernør Gavin Newsom - en av hans argeste kritikere. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den massive Camp-brannen, oppkalt etter ei elv i Butte fylke nord i California, er nå 76 personer bekreftet omkomne, og ytterligere 1276 personer er savnet.

For å vise sin støtte til innbyggerne i delstaten, besøkte USAs president Donald Trump byen Paradise lørdag, som ble praktisk talt utslettet i brannen.

Der ble han møtt av blant andre den nyvalgte California-guvernøren Gavin Newsom, en av sine argeste politiske motstandere.

Vant som Trump-kritiker

Newsom, som i dag er viseguvernør i USAs mest folkerike delstat, har hatt Trump som politisk skyteskive helt siden presidenten ble republikanernes presidentkandidat i 2016.

I takt med Newsoms økende popularitet, har Trump besvart ilden. Tidvis har det oppstått ordkrig mellom de to.

I året før det amerikanske mellomvalget, som fant sted tidligere denne måneden, drev Newsom valgkamp på å være en motsats til Trump presidentens retorikk og politikk.

Av amerikansk presse ble guvernørvalget i California, et valg mellom demokraten Newsom og republikaneren John H. Cox, kalt en folkeavstemning om nettopp Trump og hans politikk.

Og i liberale California gikk Newsom og hans Trump-motstand klart seirende ut av duellen 6. november.

Vil jobbe sammen

Derfor var det også knyttet spenning til de politiske motstandernes første møte lørdag. Da Air Force One, det amerikanske presidentflyet, landet i delstatshovedstaden Sacramento torsdag, sto Newsom og ventet på ham.

Deretter gikk turen videre til Paradise.

Sammen med ordføreren i Paradise og sjefen for FEMA, USAs krisehåndteringsbyrå, fikk Newsom og Trump en omvisning i ruinene av byen som hadde 27 000 innbyggere.

RUINER: Donald Trump møtte nyalgt California-guvernør Gavin Newsom (t.v.) og Paradise-ordfører Jody Jones (t.h.). Foto: AP Photo / NTB Scanpix
RUINER: Donald Trump møtte nyalgt California-guvernør Gavin Newsom (t.v.) og Paradise-ordfører Jody Jones (t.h.). Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- Dette er trolig den verste katastrofen jeg har vært vitne til i min karriere, sa FEMA-sjefen til Trump.

Newsom og Trump ble avbildet mens de gikk rundt i ruinene. I samtale med hverandre så de politiske motstanderne ut til å være grepet av alvoret.

Det var også av stor viktighet at anledningen ikke endte i en kritisk politisk ordveksling, mener Dana Brown, politisk rådgiver til den utgående California-guvernøren Jerry Brown.

- Det er avgjørende at ofrene etter disse forferdelige brannene, og de tusenvis av brann-, ambulanse- og politifolka, har den fulle oppmerksomheten til de føderale, delstat og lokale myndighetene, sier Brown til Politico.

- Gavin og jeg har blitt kjent med hverandre, og vi kommer til å jobbe sammen, sa Trump foran pressen etter møtet.

Lær av Finland

Selv om selve besøket foregikk uten dramatikk, var dagene i forveien preget av sedvanlig Trump-retorikk.

På Twitter har presidenten gjentatte ganger lagt skylda for skogbrannene på dårlig skogsforvaltning i California.

Han truet også med å holde igjen føderale midler hvis myndighetene i California ikke løser det Trump mener er problemet.

På spørsmål fra tidligere beboere i katastrofebyen Paradise, da han var kommet til California, om som kunne vært gjort for å hindre dette, hadde presidenten et svar med et nytt element:

Han henviste til Finland og hvordan skogbunnen ble tatt vare på der for å forhindre at slike katastrofer skulle skje.

Presidenten kom ikke med noen mer utdypende forklaring på finsk skogforvaltning i forhold til branner.

Under markeringen av våpenhvilen som endte første verdenskrig i Paris i forrige uke, møtte Trump den finske presidenten Sauli Niinistö.

Overfor finske YLE, bekreftet Niinistö at han hadde snakket om skogbrannene med Trump.

SLUKES AV FLAMMENE: Voldsomme skogbranner som truer med å sluke tusenvis av boliger i California. Californias guvernør Jerry Brown har erklært unntakstilstand i vindistriktet nord for San Francisco. Video: AP / CNN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!