Vant folket og tryggheten

Trafikkskadde Katrine Bråtane (23) felte forsikringsgiganten If og vant norgeshistoriens størsteerstatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRÅTANE (Dagbladet): Noe overrasket mottar Katrine Bråtane «Dagblad-gutten» som bevis på at hun er kåret av Dagbladet til Årets navn i 2002. I konkurranse med idrettshelter, framstående politikere og kjente tv-fjes hadde hun ikke regnet med å nå opp. Nok en gang gjorde hun egne og andres tips til skamme.

- Rettssakene har vel lært meg at man ikke skal ta noen gleder på forskudd. Når jeg ser på de andre som er nominert, føler jeg meg fortsatt litt liten, sier Katrine.

Ute på jordet ved gården Bråtane ved Risør rir ei venninne rundt på en kaldblodshest. For Katrine bringer det fram minner.

Katrine Bråtane

Bosted: Oslo

Sivilstatus: Ugift

Yrke: Student

Utdannelse: Studerer på Menighetsfakultetet, og er halvveis til målet: å bli prest.

Aktuell: Hun har vist et formidabelt mot og utholdenhet i kampen mot forsikringsgiganten If. I november, tolv år etter at Katrine ble påkjørt av en lastebil og lammet fra halsen og ned, ble hun i Høyesterett tilkjent en samlet erstatning på 11,1 millioner kroner fra If.

1990: Katrine blir påkjørt av en lastebil mens hun er ute og rir på riksvei 416 i Aust-Agder. Hun blir lam fra halsen og ned.

1991: Katrine engasjerer advokat etter at sjåførens forsikringsselskap Storebrand tilbyr henne 250000 kroner i erstatning.

1996: Storebrand øker tilbudet til 875000 kroner.

1997: Katrine engasjerer seg personlig i saken og hyrer Christian Lundin som advokat. Etter første runde i retten blir hun tilbudt 4,5 millioner kroner. Begge parter anker.

2000: Agder lagmannsrett tilkjenner Katrine 10,1 millioner kroner.

2001: If anker saken til Høyesterett.

2002: Høyesterett tilkjenner Katrine 11,1 millioner kroner.

Ingen lottopremie

Hun var bare 11 år da en lastebil feide med seg både henne og hesten mens hun red langs riksveien mot Risør. Etter det ble livet totalt forandret.

Katrine ble lam fra halsen og ned, men beholdt et klart hode og masse innsatsvilje.

- Den lange veien mot erstatning har vel lært meg å se noen begrensninger. Jeg er blitt mer ydmyk av alle rettssakene. Det var mange tunge stunder. Nå er jeg glad for at jeg ble hørt og trodd, sier hun ettertenksomt.

Det viktigste for Katrine er at hun nå kan føle seg trygg.

Erstatningssummen på over 11 millioner kroner er ingen lottopremie. Den skal dekke all framtidig pleie og omsorg.

Stor oppmerksomhet

Etter domsavsigelsen i Høyesterett har venner, studiekamerater og medier til stadighet vært på besøk i Katrines leilighet på Vålerenga i Oslo. Juleferien hjemme på gården Bråtane har derfor vært både avslappende og etterlengtet.

- De første ukene etter rettssaken ringte det hele tida. Det er rart å oppdage at så mange mennesker er blitt opptatt av akkurat ditt liv. Men jeg må smile når folk henger ut av en bil i fart for å vinke og si hei, sier Katrine.

I all framtid

Selv om rettsprosessen er over, er hun ikke ferdig med forsikringsselskapene og erstatningsrett.

Nå håper hun at hennes lange kamp kan gi nytt liv til andre som er i en tilsvarende situasjon. Dommen fra Høyesterett vil for all framtid stå der.

- Etter hvert som saken vokste, ble det en viktig motivasjonskilde. Jeg kjempet ikke lenger bare for meg selv, men også for mange andre. Noen ganger var jeg redd og syntes det var et stort ansvar. Når resultatet ble positivt, må jeg bare jobbe videre, sier hun.

Derfor har hun takket ja til et videre samarbeid med Landsforeningen for Trafikkskadde. På nyåret skal hun også på en stor konferanse der både justisministeren og den ypperste eliten fra advokatstanden vil være representert.

- Jeg føler at det er saken og ikke meg som person som er viktig, sier hun.

Syk etter rettssaken

Like etter rettssaken ble Katrine syk, og fikk derfor ikke gått opp til eksamen i gresk som planlagt. På nyåret setter hun seg igjen på lesesalen ved Menighetsfakultetet i Oslo. Målet om å bli prest kommer stadig nærmere. I sommer gjennomførte hun sin første barnedåp.

- Studiene er viktig for meg, men akkurat i høst har det nok vært mest rettssak. Jeg har merket at jeg ikke lenger kan si ja til alt, selv om jeg gjerne vil.

Sto løpet helt ut

Selv om det har vært mye oppstyr, er Katrine sjeleglad for at hun har stått løpet ut. Selv om media for det meste har omtalt ei blid og kjempende jente, har det vært øyeblikk der Katrine har følt at alt har vært svart.

- Jeg er oppriktig glad for at så mange har engasjert seg i min sak. Det har gjort det lettere. Samtidig er det bare jeg som har hatt den personlige opplevelsen av det. Det har mange ganger vært tøft. I rettssakene har jeg blottlagt meg fullstendig. Det er ikke alle opplysninger som er like morsomme å fortelle for åpen rett.

- Tror du at det er roligere rundt deg om et år?

- Jeg vet ikke helt. Kanskje roer det seg litt, men dommen er jo der fortsatt. Jeg har fått et trygt liv, men det er fortsatt mange som ikke vet hvem som skal hjelpe dem neste dag. Det må vi ikke glemme.

- FØLER MEG LITEN: Noe overrasket mottar Katrine Bråtane «Dagblad-gutten» som bevis på at hun er kåret av Dagbladet til Årets navn i 2002. I konkurranse med idrettshelter, framstående politikere og kjente tv-fjes hadde hun ikke regnet med å nå opp. - Når jeg ser på de andre som er nominert, føler jeg meg fortsatt litt liten, sier Katrine. Nå håper hun at hennes lange kamp kan gi nytt liv til andre som er i en tilsvarende situasjon. Dommen fra Høyesterett vil for all framtid stå der.