Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snøscooterulykke

Vant i retten: Får millionerstatning

Leif Arvid Ernstsen vant mot forsikringsselskapet i retten.

BLODFLEKK: Pilen til venstre på bildet viser en blodflekk politiet fant på en scooter. En DNA-prøve viste at blodet tilhørte Leif Arvidd Ernstsen
BLODFLEKK: Pilen til venstre på bildet viser en blodflekk politiet fant på en scooter. En DNA-prøve viste at blodet tilhørte Leif Arvidd Ernstsen Vis mer

19. januar 2013 ble Leif Arvid Ernstsen fra Alta skadet for livet i en snøscooterulykke ved Jotka fjellstue på Finnmarksvidda.

Etter ulykka ble han funnet livløs i snøen, og da politiet startet etterforskning ville eller kunne ingen av de fem andre som hadde vært med på turen fortelle hva som hadde skjedd.

Det gjorde at etterforskningen ble resultatløs, og at forsikringsoppgjøret trakk ut i tid.

Saken endte i utgangspunktet retten fordi det var uenighet mellom skadelidte og forsikringsselskapet Fremtind forsikring om hvor stor erstatningen skulle være. Men rett før den startet, ville selskapet frasi seg erstatningsansvaret, da de mente de hadde oppstått tvil om hvilken scooter som hadde vært involvert.

Fremtind hadde frem til da utbetalt en erstatning på kr 1 180 000, og la ned påstand om frifinnelse.

I RULLESTOL: Leif Arvid Ernstsen fra Alta er i dag pleietrengende 24 timer i døgnet. Foto: Privat
I RULLESTOL: Leif Arvid Ernstsen fra Alta er i dag pleietrengende 24 timer i døgnet. Foto: Privat Vis mer

- Fullt medhold

I forrige uke kom dommen: Ernstsen og hans advokat Christian Lundin vant på alle punkter, og Alta-mannen tilkjennes 11,8 millioner kroner i erstatning.

I tillegg ble han tilkjent fulle saksomkostninger fordi han vant saken.

- I realiteten får han fullt medhold i sitt erstatningskrav, sier Lundin til Dagbladet.

Ernstsen ble påført en alvorlig hjerneskade i den aktuelle ulykken. Han har store problemer med å snakke og gjøre seg forstått. Den tidligere anleggsarbeideren og barnehageassistenten har bistandsbehov 24 timer i døgnet.

Det sentrale spørsmålet i rettssaken var hvilken snøscooter som hadde vært involvert da Ernstsen ble skadet. Han husker ikke noe fra det som skjedde, og ingen kastet lys over det hele. Men på en av scooterne fant politiet blodflekker. En DNA-prøve viste at det var Leif Arvids blod som var avsatt på scooteren som var forsikret i Fremtind.

ADVOKAT: Christian Lundin, her fotografert sammen med advokat Nadia Hall i forbindelse med klagebehandlingen av 22. juli-ofrenes oppreisningsbeløp for Erstatningsnemnda for voldsofre. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
ADVOKAT: Christian Lundin, her fotografert sammen med advokat Nadia Hall i forbindelse med klagebehandlingen av 22. juli-ofrenes oppreisningsbeløp for Erstatningsnemnda for voldsofre. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Retten konkluderer med at det er størst sannsynlighet for at Ernstsen satt på med en annen i følget som kjørte på en skiløper, at Ernstsen falt av og at han så ble påkjørt av en snøscooter som var forsikret i Fremtind. Dermed fant retten at Fremtind har erstatningsansvaret.

- Det har vært en svært stor belastning for skadelidte og hans familie at Fremtind forsøkte å unndra seg sitt erstatningsansvar ved å hevde at Ernststen ikke ble skadet av en scooter forsikret i Fremtind. Denne overrumplingstaktikken førte heldigvis ikke frem i retten. Saken viser hvor langt forsikringsselskapet er villig til å gå for å unndra seg erstatningsansvaret, sier advokat Lundin.

Det var Altaposten som først omtalte dommen.

Vanskelig situasjon

Advokaten sier familien nå håper at de slipper flere runder i rettsapparatet.

- De håper han gis anledning til å leve et liv med et innhold som alle vi andre tar som en selvfølge, sier Lundin.

BESTEFORELDRE: Leif Arvid og Lisbeth Ernstsen Gallavara ble i fjor besteforeldre for første gang.
BESTEFORELDRE: Leif Arvid og Lisbeth Ernstsen Gallavara ble i fjor besteforeldre for første gang. Vis mer

Kristin Vetleseter, kommunikasjonsdirektør i Fremtind, sa før helga til Dagbladet at de hadde mottatt dommen og at de skal gå grundig gjennom den.

- Uansett hva vår vurdering av dommen blir, vil vi gjøre det vi kan for å hjelpe Ernstsen i en vanskelig situasjon, sier Vetleseter.

Ernstsen fikk avkortet erstatningen med 10 prosent på grunn av medvirkning, da retten konkluderer med at alle deltakerne trolig var beruset og at kjøringen var «et felles prosjekt».

Fremtind mente videre at utbetalingen burde avkortes også fordi han ikke hadde brukt hjelm, men retten konkluderer med at skadene han fikk trolig ville vært like store uansett, og avviste derfor påstanden.

Hele Norges coronakart