Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vant i retten over Tsjetsjenias hersker

Russlands fremste menneskerettighetsaktivist får støtte i en russisk domstol.

SEIER: Oleg Orlov viste seierstegnet da han gikk inn i retten i dag. Foto: Misha Japaridze/AP
SEIER: Oleg Orlov viste seierstegnet da han gikk inn i retten i dag. Foto: Misha Japaridze/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Retten slår overraskende fast at lederen av menneskerettighetsorganisasjonen Memorial, Oleg Orlov, ikke kom med injurierende uttalelser mot Tsjetsjenias president og sterke mann, Ramzan Kadyrov, etter mordet på menneskerettighetsaktivisten Natalia Estemiriva i den tsjetsjenske hovedstaden Grozny i juli 2009.

«Ikke i kriminell forstand» Kadyrov og hans krets er mistenkt for å stå bak en rekke drap på politiske motstandere, både i og utenfor Den russiske føderasjonen.

Bare timer etter bortføringen og likvideringen av Estemirova sa Orlov dette:

- Jeg er sikker på hvem som er skyld i mordet på Natalia Estemirova. Vi kjenner alle denne personen. Hans navn er Ramzan Kadyrov. Vi vet ikke om han ga orderen selv, eller om hans nære medarbeidere gjorde det for å tilfredstille sine overordnede. Men åpenbart er president Medvedev lykkelig over å ha en morder som leder for en av Russlands føderale regioner, sa Orlov etter drapet.

Retten i Moskvas Khamovnitsjeskij-distrikt slår fast at uttalelsen ikke er ærekrenkende, etter at Kadyrov gikk til injuriesak mot Orlov. Retten aksepterte dermed Orlovs argument at han snakket om Kadyrovs skyld «ikke i en kriminell forstand, men i en sosial og politisk forstand», som retten slår fast.

- Enormt Rettens kjennelse er oppsiktsvekkende, fordi det er allment akseptert at det russiske rettssystemet har sterke politiske føringer. Det er derfor overraskende at en mann regimet holder sin hånd over, uansett hvor kontroversiell Kadyrov er, ikke vinner i en rattssak.

- Vi er veldig lykkelige for resultatet av rettssaken. Den er enormt viktig for Russlands menneskerettighetsmiljø, sier Tania Lokshina, nestleder ved Moskva-kontoret til Human Rights Watch.

President Dmitrij Medvedev har siden han ble russisk president i 2008 sagt at han vil ha grunnleggende reformer av rettssystemet. Han vil ha uavhengige domstoler, og sier han vil slå ned på korrupsjon i rettssystemet. Kjennelsen idag i Moskva kan tyde på at den russiske presidenten har kommet et lite stykke på vei.