Hjerneslagrammede Damian vant mot 13 butikker i Diskrimineringsnemnda

Vant klagesak: Damian (43) ble diskriminert av Eidsvoll-butikker

Hjerneslagrammet ble erklært uønsket i butikker på Eidsvoll.

NEKTET ADGANG: Damian Moen var et vanlig innslag i Eidsvoll sentrum fram til et brev fra butikkledere på tettstedet høsten 2016 gjorde det klart at han var uønsket. Nå har Diskrimineringsnemnda avgjort at 13 butikker diskriminerte ham. Foto: Øistein Norum Monsen
NEKTET ADGANG: Damian Moen var et vanlig innslag i Eidsvoll sentrum fram til et brev fra butikkledere på tettstedet høsten 2016 gjorde det klart at han var uønsket. Nå har Diskrimineringsnemnda avgjort at 13 butikker diskriminerte ham. Foto: Øistein Norum MonsenVis mer

-Jeg er nesten på gråten, sier Damian Moen (43) da Dagbladet ringer og spør hva han synes om at Diskrimineringsnemnda mener 13 forretninger på Eidsvoll har diskriminert ham.

Nemnda har ikke kommet til at det har skjedd noen diskriminering fra elleve andre forretninger som Moen klaget på.

- Han er ikke nesten på gråten. Han er på gråten, sier lokalpolitiker Rune Storsve som er på telefonen sammen med Damian og en annen støttespiller, Thomas Frigård.

DAMIAN OG VENNER: Damian Moen (f.v.) sammen med støttespillerne Rune Storsve og Thomas Frigård i Eidsvoll sentrum onsdag kveld denne uka. Foto: Thomas Frigård
DAMIAN OG VENNER: Damian Moen (f.v.) sammen med støttespillerne Rune Storsve og Thomas Frigård i Eidsvoll sentrum onsdag kveld denne uka. Foto: Thomas Frigård Vis mer

- Hvorfor er du på gråten?

- Jo, fordi de ikke kan tråkke på meg mer, sier Damian Moen.

- Uønsket

Han forteller at det har vært en vanskelig periode etter at Dagbladet omtalte saken hans i januar 2017.

Da hadde 24 forretninger gått sammen om å skrive et brev til ham hvor det sto at han var nektet adgang. Grunnen var at han hadde oppført seg på en uvanlig og til tider underlig måte, blant annet overfor barn.

Selv om flere reagerte på måten Damian Moen ble behandlet, har han ikke følt seg velkommen i Eidsvoll sentrum etter at han fikk brevet fra forretningene.

- De er sure på meg, sier han på telefonen til Dagbladet, og sier at han derfor har vært mye mindre i Eidsvoll sentrum nå enn før han fikk brevet.

Hjerneslag

I Dagbladets artikkel gikk det fram at han har en hjerneskade og hadde hatt et et hjerneslag som reduserte taleevnen. Derfor hadde han mistet førerkortet og jobben som vekter og blitt uføretrygdet.

For å ha noe å gjøre hadde han daglig tatt turen til Eidsvoll sentrum - helt til forretningene i handelssenteret Sundet en dag fikk nok av den eksentriske mannen.

Thomas Frigård forteller at Damian ikke var den som ivret for å klage til Likestillingsombudet, men at de ble enige om at det var riktig å gjøre det.

- Det var mest jeg som ønsket å klage, for å statuere et eksempel, sier Frigård.

- Hva vil dere gjøre for å bygge bro?

- Vi må ha noen samtaler og finne en løsning så han kan gå fritt. Han er en sosial type og da kan du tenke deg selv hvordan det er å være for seg selv 24 timer i døgnet, sier Rune Storsve.

«Ikke nødvendig»

Dagbladet har lest flere av avgjørelsene fra Diskrimineringsnemnda, som behandlet saken som separate klager mot de enkelte butikkene.

«Nemnda har merket seg at Moen har skapt utfordringer for flere av butikkene. Likevel har nemnda notert seg at det for mange av virksomhetene ikke har vært gjort noe forsøk på å løse problemene i samarbeid med Moen forut for utestengelsen, noe man kunne forvente på bakgrunn av at Moen hevdes å ha vært et problem i nærmere 10 år», heter det i avgjørelsen.

Nemnda skriver at andre, og mindre inngripende tiltak ikke ble vurdert på forhånd.

«Utestengelsen var derfor ikke nødvendig», skriver nemnda.

Tort og svie

Slik Thomas Frigård tolker offisielle opplysninger om Diskrimineringsnemndas virksomhet, betyr avgjørelsene at Damian har krav på kompensasjon for tort og svie fra de 13 forretningene som nemnda sier har diskriminert ham.

Han og Damian har så langt ikke gjort seg opp noen mening om hvor store disse summene bør være.

En av de aktuelle butikkeierne synes avgjørelsen er gal, og sier til Dagbladet at butikkene i området gjennom mange år har strukket seg langt for å finne løsninger.

- Vi har prøvd mange tiltak, og kunne vært mye slemmere.

Butikkeieren sier at enhver som har oppført seg som Damian ville ha blitt behandlet på samme måte, og svarer slik på om det er rimelig at han får utbetalt en sum for tort og svie:

- Jeg synes ikke det er rimelig i det hele tatt.

En annen av butikkeierne kommenterer saken på denne måten:

- Jeg og Damian har blitt venner igjen, vi, så dette er ute av verden.