Vant krigen i FN

Stormaktene i Europa forsikret i går at de vil hjelpe USA med å få til en Irak-resolusjon. Men krigen er på ingen måte glemt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Selv om USA skulle lykkes i å samle hjelp til gjenoppbyggingen i Irak, vil det ikke sette en stopper for kritikken mot landets handlemåte i Irak-krigen. Dette synes klart to dager etter president George W. Bushs kjølig mottatte tale til hovedforsamlingen.

Tyskland ga i går USA løfte om assistanse til å bedre sikkerheten i Irak. Det kom fram etter et møte mellom Gerhard Schröder og den amerikanske presidenten i går morges. Det var første gang på 16 måneder at de to møttes.

Kritikk

Noen timer seinere sto imidlertid forbundskansleren på FNs talerstol og kom med lett gjenkjennelig kritikk av USAs alenegang i Irak.

- De nye truslene verden står overfor, og som ikke noe land i verden er herre over, krever mer enn noen gang internasjonalt samarbeid, sa Schröder.

Dagen før hadde den franske presidenten Jacques Chirac tordnet mot USA og president Bush fra FNs talerstol. Det samme gjorde FNs generalsekretær Kofi Annan. Amerikanske medier karakteriserer stemningen i FN-hovedkvarteret i forhold til USA som «en kald skulder».

Splittelse

- Den kjølige reaksjonen fra nøkkelnasjoner viser at splittelse fortsatt er det viktigste temaet i FN, skriver The Boston Globe. The Washington Post skriver at president George W. Bushlot en mulighet til å bygge opp internasjonal støtte gå fra seg.

For en måned siden lanserte Bush-administrasjonen at den ønsket FN med i Irak.

I ukene etter har det vært arbeidet intenst med å få til en resolusjon.

I går sa den franske presidenten Chirac at Tyskland, Russland og Frankrike - som alle var imot Irak-krigen - vil se konstruktivt på USAs forslag. Ironisk nok synes det nå som om sjansen for en resolusjon øker, mens viljen til å bidra med penger og soldater stadig minker.