Vant milliard-søksmål

Den profilerte politikeren Roy Moore saksøkte Borat-skuespiller for nærmere en milliard kroner.

SAKSØKT: Sasha Baron Cohen ble saksøkt av den republikanske politikeren Roy Moore. Foto: Jim Ruymen/UPI/Shutterstock
SAKSØKT: Sasha Baron Cohen ble saksøkt av den republikanske politikeren Roy Moore. Foto: Jim Ruymen/UPI/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sacha Baron Cohen, mest kjent som fjeset bak karakteren Borat, måtte nylig møte opp i retten i New York etter anklager om ærekrenkelse.

Ifølge The Guardian var det den profilerte republikanske politikeren Roy Moore som saksøkte Cohen for 95 millioner dollar, noe som tilsvarer svimlende 965 millioner norske kroner.

Bakgrunnen for søksmålet var at Cohens karakter i serien «Who is America» hadde intervjuet Moore om anklager om hans påståtte upassende seksuelle tilnærmelser.

Sakens kjerne dreier seg om scenen der Moore ble bedt om å ta en såkalt «pedofili-detektortest», i kombinasjon med at Moore mente seg lurt inn i intervjuet.

Forkledd som en israelsk anti-terrorekspert, viftet Cohen med en gjenstand som liknet på en tryllestav. I intervjuet hevdet han at den kunne spore pedofile ved å identifisere enzymer som var på et tre ganger så høyt nivå i forhold til ikke-pedofile.

NÅDDE IKKE FRAM: Roy Moore la mye penger på bordet for å vinne fram søksmålet mot den populære komikeren, men nådde ikke helt fram. Foto: Brynn Anderson/AP
NÅDDE IKKE FRAM: Roy Moore la mye penger på bordet for å vinne fram søksmålet mot den populære komikeren, men nådde ikke helt fram. Foto: Brynn Anderson/AP Vis mer

- Åpenbart humor

Torsdag 7. juli ble domsavsigelsen offentliggjort. Etter flere runder i det amerikanske rettssystemet, ble ikke Moores anklager tatt til følge.

Juryen mente at intervjuet «åpenbart var å anse som humor».

De anså det som lite sannsynlig at noen ville tolke innholdet i intervjuet som faktiske påstander fra Cohens side.

I tillegg la dommerne vekt på at Moore tidligere hadde signert en avtale som forhindrer han fra å ta rettslige skritt som følge av opptredenen i programmet.

BORAT: Komiker Sacha Baron Cohen, skal for første gang på ti år vise seg på skjermen igjen. Det siste året har Baron Cohen, i serien «WHO IS AMERICA?», rundlurt en rekke politikere og amerikanske ansikter. Video: Showtime Vis mer

- Humor er et viktig virkemiddel i måten man uttrykker seg og spiller en sentral rolle i folk sin velvære, skrev juryen.

«En parodi»

Domsavgjørelsen er ikke rettskraftig ettersom Moore ennå har mulighet til å anke saken. Overfor nyhetsbyrået AP har Moore og kona indikert at de vil benytte seg av denne muligheten.

- Det amerikanske folket har over lengre tid blitt eksponert for Cohens tåpelige oppførsel. Hans grusomme og bedragerske oppførsel må stoppes, skriver ekteparet i en uttalelse.

Moores advokat Larry Clayman kalte domsavsigelsen for «en parodi» i et intervju med CNBC.

Han var uenig med rettens avgjørelse på en rekke punkter. Hovedsakelig kritiserte han rettens tolkning av avtalen som forhindrer Moore fra å ta saken til retten. Dette begrunner han med at avtalen var utformet på en tvetydig måte.

Advokatene til Cohen og produksjonsselskapet bak «Who is America» har også blitt spurt om å kommentere saken etter at avgjørelsen ble offentliggjort, men de har ikke svart på CNBC sine henvendelser.

Cohen har etter hvert blitt kjent som en kontroversiell komiker.

CNBC skriver at han har havnet i retten flere ganger tidligere. Dette var hovedsakelig i forbindelse med produksjonen av Borat, men også da ble han reddet av den skriftlige avtalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer